Yapay zekâ ile dil eğitiminin haritası Eskişehir’de çiziliyor

Yapay zekâ ile dil eğitiminin haritası Eskişehir’de çiziliyor
Eskişehir’de düzenlenen Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu proje toplantısıyla eğitme yeni bir boyut getirildi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu 4005 - Yenilikçi Eğitim Uygulamaları Destekleme Programı kapsamında desteklenen "İngilizce Dil Becerilerinin Öğretiminde Yapay Zekâ Destekli Ölçme Değerlendirme Uygulamaları" başlıklı projenin açılışı Eskişehir Ali Güven Uygulama Oteli’nde gerçekleştirildi.

Proje; Tepebaşı Nafiye-Hüseyin Küçükoğlu Halk Eğitimi Merkezi yürütücülüğünde, İngilizce öğretmenlerinin mesleki gelişimlerini desteklemek ve çağın gerekliliklerine uygun yapay zekâ destekli ölçme-değerlendirme araçlarının sınıf içi uygulamalara entegrasyonunu sağlamak amacıyla hazırlandı. 30 İngilizce öğretmenin katılımıyla başlayan proje, Türkiye’nin 18 farklı ilinden gelen öğretmenleri bir araya getirerek, CEFR odaklı dil becerileri, yapay zekâ destekli araçlar, veriye dayalı geri bildirim, oyunlaştırma, artırılmış gerçeklik ve dijital rubrik geliştirme gibi yenilikçi uygulamaları kapsamlı bir eğitim süreciyle birleştiriyor.

Etkinliğin açılış programına, Tepebaşı İlçe Millî Eğitim Müdürü Mehmet Faideci, Tepebaşı İlçe Millî Eğitim Şube Müdürü Mustafa Yetim, Tepebaşı Nafiye-Hüseyin Küçükoğlu Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Kerim Erzincanlı, Müdür Yardımcısı Musa Mutlu, Proje Yürütücüsü Dr. Davut Atış, Proje uzmanları Prof. Dr. Şehnaz Baltacı, Dr. Umut Muharrem Salihoğlu, Dr. Ayşe Zambak, Dr. Fatma Avcı, Eğitmenler Doç. Dr. Dilşah Kalay, Doç. Dr. Sezen Arslan, Dr. Celal Murat Kandemir, Dr. Sadife Demiral, Proje rehberleri Bora Torun, Merve Saygıner, Pelin Elbasan ve Zeynep Ertürk İçen, ve çeşitli üniversitelerden akademisyenler, MEB’e bağlı öğretmenler ve konuklar katıldı. Eğitimler 7-12 Temmuz 2025 tarihleri arasında Eskişehir’de uygulanacak olup, katılımcı öğretmenlere hem teorik hem uygulamalı içeriklerle zenginleştirilmiş yenilikçi bir öğrenme ortamı sunulacak.

"Öğrenci merkezli geri bildirim ve dijital değerlendirme ekosistemi ön planda"

Proje yürütücüsü Dr. Davut Atış, açılışta yaptığı konuşmada "Dil öğretiminde artık yalnızca içerik değil, veriye dayalı ölçme, öğrenci merkezli geri bildirim ve dijital değerlendirme ekosistemi ön planda. Bu proje, öğretmenlerimizin sınıf içi uygulamalarına sürdürülebilir katkılar sunacak" ifadelerini kullandı.