“Boş dükkan sayısı artıyor, otogar bitmeye başladı”

“Boş dükkan sayısı artıyor, otogar bitmeye başladı”
 Muhabir
Eskişehir Otogarı’nda boşalan dükkanlar dikkat çekti. Otogar esnafları, artan masraflar ve yolcu sirkülasyonun az olmasıyla zor günler geçirdiklerini söyledi.

2023 yılı boyunca şehirlerarası otobüs biletlerine gelen zamla birlikte otogardaki yolcu sayısındaki düşüş, personel giderleri, elektrik-doğalgaz faturalarındaki artışlar ve diğer tüm girdi maliyetlerinde yaşanan artış otogar içerisinde işini sürdürmeye çalışan esnafları zor durumda bıraktı.

Eskişehir otogarında çalışan esnaflar, “günü kurtarmaya çalışıyoruz” dedi.

Eskişehir Otogarı’nda birçok dükkan yerinin boşaldığı ve tutulmadığı görülürken otogar esnafları, günden güne artan masraflar ve dükkan giderleri hariç kendilerinden alınan otogarın elektrik, ısınma ve su masraflarının altından kalkmakta güçlük çeken esnafın küçülmeye başladığını kaydetti.

“İŞLERİMİZİ GEÇMİŞLE KIYASLAYAMIYORUZ ARTIK”

Eskişehir Otogarı’nda büfe işletmecisi olan Ahmet Akalın, “İşlerimiz her sene biraz daha sekteye uğruyor. Hızlı trenin çıkması, kişilerin şahıs araçlarıyla ulaşım sağlaması gibi durumlar işlerimizi etkiliyor. Şu anda sömestr olduğu için biraz hareketlilik var fakat normal zamanda çok durgun ilerliyor. İşlerimizi geçmişle kıyaslayamıyoruz artık. Önceden 5-6 kişi çalışırdık, şimdi 3 kişi çalışıyoruz. Hafta sonu işler hızlı, hafta içi yavaş birbirini dengeleyerek çarkı döndürmeye çalışıyoruz. Devletten ve belediyelerden de destek bekliyoruz” diye konuştu.

“GEÇMİŞLE KIYASLANAMAZ NOKTADAYIZ”

“Otogar giderek kötüleşiyor” diyen Ferhat Öz, hızlı trenin varlığının işlerini etkilediğini, buna ek olarak kişilerin şahıs araçları ya da kiralamaya başvurmalarından kaynaklı otogara daha az yolcu geldiğini söyledi. Öz, şöyle devam etti:

“Bilet fiyatları yüksek, gıda fiyatları artınca aldığımız ürünleri daha yüksek fiyata yerine koyuyoruz, kar marjımız düşüyor. Enflasyon işlerimizi ciddi anlamda etkiliyor; giderlerimiz, kira fiyatlarımız, aydınlatma-ısınma maliyeti her gün artıyor, kar marjımız düşüyor. Günden güne dükkan, stok olarak küçülmeye gidiyoruz. Günü kurtarmaya çalışıyoruz, ileriye dönük planımız kalmadı. Bayram ve sömestrde de beklediğimiz hareketlilik yok, geçmişle kıyaslanamaz noktadayız.”

Kendi dükkan kiralarının yanında otogarın temel masraflarının da otogar esnafından alındığını ve bu masrafların belediye tarafından karşılanması gerektiğinin altını çizen Öz, “Belediye bize destek olsa biraz daha rahatlayacağız. Ben kendi elektriğimi, kiramı, personel ücretimi ödüyorum ama bir de otogarın içindeki aydınlatmayı, ısıtmayı, suyu da ödüyorum. Bunu niye ben ödüyorum? Bunları belediyenin ödemesi lazım, esnaftan alınmaması lazım. Arkada olan otoparkta yanan ışıkların da masrafı bize sarılıyor. Ekstra çok fazla masraf oluyor ve bu bizi çok yoruyor. Boş dükkan sayısı git gide artıyor, boşalan dükkanları da insanlar artık tutmuyor. Otogar bitmeye başladı” ifadelerini kullandı.

“ARTIYA ÇIKAMADAN EKSİLMEYE DEVAM ETTİK”

Otogarda hediyelik eşya dükkanı olan Serkan Çubukçu ise, “Her seneyi düşüşle kapatıyoruz, paranın on kat değer kaybettiği bir yıl geçirdik. Hızlı tren de işlerimizi etkiledi. Ardından gelen pandemiyle birlikte artıya çıkamadan eksilmeye devam ettik. Benim burada 4 tane dükkanım vardı, şimdi bir tane kaldı. Birkaç tane de bayici arkadaşlardan kapatan var, boşalan dükkan sayısı artıyor. Şu an sömestr zamanı ama yaşanan hareketlilik normal gün gibi geçiyor, diğer günler daha da sakin. Günü kurtarıyoruz. Otogarın ısıtması, elektriği de buradaki esnafa bölünüyor. Kendi masraflarımızın yanında bir de bu giderleri karşılıyoruz” şeklinde konuştu.

Etiketler :