Diş sağlığı hizmetlerinde maliyet artıyor, kalite düşüyor

Türkiye’de artan hayat pahalılığı, genel sağlığın önemli bir parçası olan ağız ve diş sağlığını da olumsuz etkiledi. Diş hekimliği hizmetlerinde kullanılan malzemelerin ağırlıklı olarak dövize bağlı olması diş tedavisindeki ücretleri yukarı çekerken kamu ağız diş sağlığı hastaneleri ve merkezlerinde randevu almak ise yoğunluk sebebiyle güç hale geldi.
Diş hekimliği hizmetlerinde kullanılan ürünlerin dövize bağlı olmasının fiyat artışını etkilediğini söyleyen Eskişehir Diş Hekimleri Odası Başkanı Cenk Ataç, “Diş hekimlerinin kullandığı malzemelerinin bazıları yerel olmasına rağmen çoğu ithal malzemeler. Dövizin Türk lirasına göre değerlenmesi ve yurtdışında enflasyon oranlarının yükselmesi fiyatları katlayarak artırdı. Yurtiçinde üretilen ürünlerin de ham maddesi ithal olduğu için direkt fiyatlara yansımakta” diye konuştu.
DİŞ HEKİMLİĞİ HİZMETLERİNDE 1 YILDA YÜZDE 49 ARTIŞ
Bir yıllık süreç içerisinde yaşanan fiyat artışı konusunda bilgi veren Ataç, “Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)’nin açıkladığı diş hekimlerinin uygulaması tavsiye edilen ağız ve diş sağlığı muayene ve tedavi rehber ücret tarifesine göre 2023 yılı başındaki fiyatlar ile 2024 yılı başındaki fiyatları kıyasladığımızda fiyat artış oranı yüzde 49’dur. TÜİK 2023 yılı enflasyon rakamını yüzde 64,77 tespit etmiştir, bu oran son 22 yılın en yüksek enflasyon oranıdır. Buradan da anlaşılacağı şekilde TDB fiyat yükselme oranı enflasyonun altında. Birlik bu fiyat politikasını birçok kriterlere dayanarak belirliyor. Döviz, enflasyon, elektrik, su, doğalgaz, kira, asgari ücret bunlardan bazılarıdır. TDB fiyatlarındaki artışı tamamen bu faktörlere bağlı ve bu faktörler yükseldikçe otomatik olarak fiyatlar da yükseliyor” sözlerine yer verdi.
“SORUNLAR KATLANARAK ARTTI”
Özel diş hekimliği hizmetlerinde yaşanan artışın vatandaşları kamu hastanelerine yönelttiğini ve bu durumun da kamudaki yoğunluğu artırdığının altını çizen Ataç, “Diş Hekimliği butik bir iştir. İyi bir iş çıkarmak için yeterli zaman gerekmekte. Özel muayene polikliniklerdeki fiyat artışı vatandaşları kamu hastanelerine daha fazla talepkar hale getirdi. Artan talepler bu hastanede çalışan hekim arkadaşların iş yükünü artırdı, verim ve kaliteyi düşürdü. Daha önceki sorunlar katlanarak arttı” şeklinde konuştu.