Eskişehir'deki ara eleman sıkıntısı nasıl çözülecek?

Eskişehir'deki ara eleman sıkıntısı nasıl çözülecek?
Eskişehir Esnaf Odaları Birlik Başkanı Ekrem Birsen, Türkiye'de ve Eskişehir'de yaşanan eleman, ara elaman sıkıntısını değerlendirdi.

Eskişehir Esnaf Odaları Birlik Başkanı Ekrem Birsen, yeniden gündeme gelen eleman ve ara eleman sıkıntısının sebeplerini irdeleyerek çözüm önerileri sundu. Birsen, özellikle hizmet sektörü, hayvancılık ve tarımda eleman açığının ön plana çıktığını aktardı.

Türkiye'de işsizlik oranının yüzde 10'larda görüldüğünü fakat bu oranın gerçeği yansıtmadığını ifade eden Birsen, işsizliğin mavi yakalılarda yani ara elemanlarda değil de beyaz yaka statüsünde olduğunu belirtti.

“TEŞVİKLERİN ARTIRILMASI LAZIM”

Mühendislik, mimarlık, avukatlık gibi beyaz yaka statüsündeki mesleklerde yüksek oranda mezun ve işsiz kişiler olduğunun altını çizen Birsen, “Çok sayıda işsizlik ordusuna katılmış gençlerimiz var. Bunu tersine çevirmek için irdelemek durumundayız. Ara eleman yetiştirecek teknik liselerin çoğaltılarak gençlerimizin o yöne kaydırılarak ara eleman sıkıntısını ortadan kaldırabilecek düzeyde tekrar müfredat hazırlayıp teşviklerin artırılması lazım” diye konuştu.

Meslek liselerinde şu anda verilen eğitim modelinde öğrencilerin 4 gün işletmelerde, 1 gün de okulda teorik eğitim aldığını ve bunun karşılığında öğrencilere aylık 3 bin 400 TL maaş verildiği bilgisini veren Birsen, “Bu uygulama meslek liselerine talebin artmasına sebep oldu. Şu anda meslek liselerimiz dolu ve okuyan öğrenci kardeşlerimiz 4 yıl sonra hemen hayata katılabilecek düzeyde” ifadelerini kullandı.

BİRSEN’DEN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Bu uygulamanın hızlandırılıp, teşviklerin artırılmasıyla işsizlik oranın düşeceği, istihdamın artabileceğini vurgulayan Birsen, beyaz yakalı meslek statüsündeki yığılmayı kademe kademe azaltmanın etkili olabileceğini söyledi. Birsen, “Böyle bir strateji izleyerek bunu hızlandırarak işsizliği daha çabuk önleyebileceğimize inanıyorum” dedi.

Aynı şekilde düz liseden mezun öğrencilerin kendilerini üniversiteye gitmeye zorladıklarını ve istemedikleri bölümleri okuyarak kendi yaşamlarını yönlendirmekte zorlandıklarını ifade etti. Birsen, bu konuda şunları söyledi:

“Bunları ortadan kaldırabilmek için üniversitelerde yeni bir planlama yaparak, nerede ne kadar iş gücü lazım, ne kadar beyaz yaka, ne kadar mavi yaka lazım bunları belirleyerek artık önümüze bir hedef koyarak bir strateji ortaya koyarak devam etmemiz lazım.”

“MESLEK LİSELERİ ARTIRILMALI”

Meslek liselerinin önemine vurgu yapan Birsen, “Meslek liselerinde okuyan tüm öğrencilerimiz hemen işletme açabilecek ustalık belgesine sahip olabilecekler. Dolayısıyla bunlar okullarını bitirdiklerinde işletmelerle iş hayatına atılarak orada kendilerini geliştirerek orta ölçekli işletme ve sanayici olma durumuna kadar kademeli olarak iş hayatında kendilerine yer bulabileceklerdir. Bunların hepsini değerlendirdiğimizde meslek liselerinin ne kadar elzem olduğunu görüyoruz. Meslek liselerine gençlerimizi teşvik ederek, liseleri çoğaltarak ara eleman ihtiyacını giderebileceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.