Eskişehir'de çarşı esnafı "dert küpü"

Eskişehir'de çarşı esnafı "dert küpü"
Eskişehir'de Yunus Emre Halk Çarşısı esnafı, pazaryeri sorunları nedeniyle müşteri kaybı yaşadıklarını belirtirken, kış sezonunun çabuk geçmesi ve düşük kar marjlarıyla satış yapmanın zorlaştığını vurguladı.

Yunus Emre Halk Çarşısı Sosyal Yardımlaşma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı ve Eskişehir'de çarşı esnafı Fevzi Beysel, bölgedeki ticari zorlukları ve esnafın yaşadığı sorunları dile getirdi. Beysel, "Biz maalesef bölgesel olarak kör bir noktada kalıyoruz artık. Pazar gitti, inşaatlar bitmiyor bu arada. Eski Otogar sorunları hala bitmiyor. Her şey bizim aleyhimize işliyor şu anda" dedi. Çarşı esnafının en büyük sıkıntılarından biri de Kurtuluş Pazarı’nın sorunları olarak görülürken, Beysel, “Kurtuluş pazarı sorunu nedeniyle müşterilerde yüzde 30-40 gibi ciddi bir kaybımız var. Pazar olduğunu bilenler hep geliyordu, çarşıya bir hareketlilik sağlıyordu. Pazar yeri için çalışmalar başlayacakmış. Yapıldığı zaman işlerin artacağını umuyorum” ifadelerini kullandı.

Fevzi Beysel, kış sezonunun çabuk geçtiğine de dikkat çekerek, “Bizim için kış çabuk geçtiği için ayakkabı bot sezonu, 15 Ocak’tan sonra pek yüzüne bakan olmaz. İnsanlar yaz geldi moduna geçiyorlar ki zaten eski kışlarda olmadığı için toplumun neredeyse yarısı spor ayakkabısı ile dışarıda. İhtiyaçtan çıkmış gibi oldu bu sezon. Çok fazla ürün alınmıyor. Bizim içinse botların çabuk satılması gerekiyor az bir kar marjıyla” diye konuştu.

“Esnaf ürün elde kalmasın diye zarar ediyor”

Esnafın kış sezonunda yaşadığı ekonomik zorlukları ve devletin enflasyonla mücadelesine de değinen Beysel, “15 Kasım’dan sonra esnaf sezona bağladığı parayı kurtarmaya çalışıyor. Hükümetin de istediği bu dezenflasyon dediği. Esnaf zarar ediyor. Vatandaş itimat etmiyor, güven ortadan kalkıyor. En büyük sıkıntı bu. 1000 liralık ürün 500’e düşse vatandaş, ‘200 lira’ya alıp 1000 liraya mı satıyor’ düşünüyor. Aslında öyle bir şey yok. 650-700 liralık ürün 1000 liraya satılıyor piyasadaki rekabette. O durumda 500 liraya zarar etse bile sezon çabuk geçiyor. Mont ve bot gibi ürünlerin sezonu çabuk dönüyor, elde kalmaması için esnaf böyle satabiliyor” diye yakındı.

“İnsanlar çok çabuk tüketiyor artık”

Pandeminin ardından değişen tüketim alışkanlıkları hakkında da görüş bildiren Beysel, “Kış havalarının iyice sertliğini hissettirdiği şu dönemde ayakkabı satışları normal seviyede gidiyor. Beklendiği kadar satışlar. Ne fazla ne eksik. İnsanlar çok çabuk tüketiyor artık. Pandemi zamanı oturduğu yerde görmeye alışan insanlar parası olsa da olmasa da harcıyor. Türkiye çapında da her gün zaten zam geliyor denen bir kesim var. Bilinçsizce yapılan bir tüketim var. Ancak geçen sene indirim aylarındaki yaşanan sorunlar bu sene yaşanmadı” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum