Eskişehir'de sobacılar umduğunu bulamadı

Eskişehir'de sobacılar umduğunu bulamadı
Eskişehir’de esnaf, alım gücündeki düşüş ve talep azlığı nedeniyle zor günler geçiriyor. Kışın gelmesiyle satışların artacağı düşünülen sobacıların da beklentisi karşılamadı.

Kış havalarının iyice hissedildiği günlerde, vatandaşlar ısınmanın derdine düştü. Doğalgaz kullanmayan Eskişehirli vatandaşlar ise, soba fiyatlarını sormaya devam ediyor. Eskişehir’de 29 yıldır baba mesleği sobacılıkla uğraşan ve kendi üretimlerini yapan Gökhan Duru, satışların durumuna hakkında konuştu. Duru, konuya dair konuşmasında, “Havaların soğumasına rağmen satışlarımız çok durgun. Bizim sezonumuz zaten Eylül-Ekim-Kasım’da satış oluyor. O zaman sobalar kurulmaya başlıyor. Bu aylarda alan aldı, kuran kurdu evine. O zamanda gelen talepler geçen seneye göre düşüktü” dedi.

“EN ÇOK TERCİH EDİLEN, KUZİNE”

Sobacılıkla ilgili fiyat aralıklarının oldukça geniş olduğunu vurgulayan Gökhan Duru, "Fiyat aralığı çok çeşitli. Kovalı sobalar var; en uygunu bin liradan başlıyor, 5 bin liraya kadar var. Normal döküm sobalar ise 7-8 binden başlıyor, 30 bin’e kadar var. Kuzineler 5 bin liradan başlayan fiyatlarla satılıyor. En çok tercih edilen, kuzine. Kırsal kesimlerdeki evlere çok gidiyor" ifadelerini kullandı. Soba parçaları ve iç dökümlerin tamiri konusunda da fiyatların değişken olduğunu belirten Duru, "Soba parçaları ve iç dökümlerin tamiri, 500 liradan 3 bin’e kadar fiyat belirleniyor günümüzde" dedi.

“SATIŞ FİYATLARINDA FARK YOK AMA ALIM DA YOK”

Gökhan Duru, geçen seneye kıyasla satış fiyatlarında büyük bir fark olmadığını ancak alım gücündeki düşüş ve hobi bahçelerinin yıkılma kararıyla işlerinin gerilediğini söyleyerek, "Geçen seneden bu yana satış fiyatlarında çok fark yok ama alım gücünün düşmesiyle ve hobi bahçelerin yıkılma kararıyla bizim işlerimizde düştü. Genelde o civarlara satışımız oluyordu" dedi. Yalnızca soba satışı yapmadıklarını, aynı zamanda üretim, baca ve havalandırma işlerine de yoğunlaştıklarını ifade eden Duru, “Biz sadece satış yapmıyoruz, bu işin üretimi ile de uğraşıyoruz. Sadece satış olsa maliyetleri karşılayamazdık. Baca işi yapıyoruz, havalandırma işi yapıyoruz. Bu şekilde kazanç sağlayabiliyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.