Tatil için Dubai'yi mi yoksa Türkiye'yi mi tercih edersiniz? Fiyatlar aynı!

Eskişehir Turizm Birliği Başkanı Deniz Demir, Türkiye’de enflasyonun artması, alım gücünün düşmesinden kaynaklı olarak turizm de beklenen haraketliliğin yaşanmadığını dile getirdi. Türkiye’de yapılacak bir haftalık tatille yurt dışında yapılacak bir haftalık tatilin hemen hemen aynı seviyeye gelmesinden kaynaklı olarak gurbetçilerin diğer ülkelere yöneldiğini söyledi. Demir, Eskişehir’de de gurbetçilerden beklenen yoğunluğu göremediklerini, yalnızca gurbetçi Emirdağlıların gelir anlamında Eskişehir’e katkı sağladıklarını ifade etti.
“ARTIK SON SAFHADAYIZ”
Ülkede uygulanan ekonomik politikaların gerçek tabloyu bize gösterdiğini söyleyen Demir, “10 yıldır yapılması gereken ekonomik politikalar ilk defa doğru bir şekilde ‘para ve maliyet’ politikaları çerçevesinde uygulandığı için şu an halkın nezdinde de ülke nezdinde de gerçek tabloyla karşı karşıyayız. Ülkenin gerçek tablosu neymiş? Paranın satın alma oranı çok düşmüş, enflasyon bahsedilenden çok çok üst rakamlardaymış. Artık son safhadayız, paradan bir sıfır atmamız ya da yeni banknotlar basmamız lazım. Çünkü 100 tl verdiğimiz anda alabildiği tek şey bir ürün ya da bir poşetin içerisinde iki üç kilo meyve. Şu an 100 liranın satın alma potansiyeli bu” diye konuştu.
“ORTA KESİM VE ALTININ AYIRACAKLARI TASARRUF MİKTARI YOK”
Orta sınıf ve altı ailelerin tatil için ek bir bütçe oluşturamadıklarını söyleyen Demir, “Dünyada da enflasyonu en hızlı yükselen ülkeler sıralamasında da ilk 3’e girdik. Bu, paranın rakamsal olarak büyüdüğü ama satın alma kabiliyeti anlamında azaldığı anlamına geliyor. Şu anda turizmde gördüğümüz rakamlar gerçek rakamlar değil. Şu an bir ailenin bir haftalık tatili 40- 50 bin liralardan başlıyor. Türkiye’deki asgari ücretin 11 bin 400 lira olduğu ve iki kişi de çalışıyorsa 22 bin 800 lira gibi bir rakamın 10 bin lirası çocuklara, 5-6 bin lirası kiraya gidiyor. Geri kalan miktarla da evin diğer ihtiyaçları gerçekleşiyor. Orta kesim ve altının tatil için ayıracakları bir tasarruf miktarı maalesef kalmadı. Turizmdeki rakamsal düşmelerin en büyük nedeni şu an aile ekonomisinde tasarruf yaptıkları bir rakam yok” ifadelerini kullandı.
GURBETÇİLER BAŞKA ÜLKELERE YÖNELİYOR
Tatil için Türkiye’yi tercih eden gurbetçilerin başka ülkelere yöneldiğini aktaran Demir, “Gurbetçiler de bu durumdan şikayetçi. Çünkü önceden paraları daha değerliydi ve satın alma kabiliyetleri de değerliydi ama şu an bu kadar kur yüksek olmasına, euro bazında gelmelerine rağmen Türkiye’deki rakamlar da çok büyüdüğü için ceplerindeki bütün parayı neredeyse harcıyorlar. Onlar için de artık eskisi gibi değil. Dünyadan bir örnek vereyim. Tatil için en çok tercih edilen ülkelerden birisi Dubai. Dubai’de bir haftalık tatille Türkiye’deki bir haftalık tatil neredeyse aynı. Siz şimdi Dubai’ye mi gidersiniz, Türkiye’ye mi gelirsiniz? Şu an Dubai, Mısır, Katar gibi ülkelere ciddi bir turist akını var. Önceden Türkiye’yi tercih edenler şimdi oralara gidiyor” sözlerini kullandı.
“OTELLER BOŞ OLSA BİLE FİYATLARI YÜKSEK OLMAK ZORUNDA”
Deniz Demir, Otel fiyatlarının yüksek olmasının sebebini şu şekilde anlattı:
“Geçmiş yıllardaki Temmuz-Ağustos yoğunluğu artık eskisi gibi değil. Şu anda fiyatların yüksek olmasının nedeni doluluklardan değil. Eskiden doluluklardan dolayı fiyatlar yüksekti. Şimdi yüksek olmasının nedeni; personel, enerji, doğalgaz, yakıt, gıda gibi giderlerinin çok fazla olması. Fazla olan gider kalemlerinin karşılanabileceği gelir rakamının kişi başına bölünmesiyle alakalı. Oteller boş olsa bile fiyatları yüksek olmak zorunda. Çünkü katlandıkları sabit maliyetler artık ülkede çok yüksek.”
“İSTİHDAM DÜŞECEK”
Ağustos ayından sonra istihdamda da ciddi düşüşler olacağını vurgulayan Demir, “Ağustos’ta periyot kırılması var. Okullar açılacağı için fiyatlar düşer. O bazda istihdam rakamlarında da ciddi düşüşler olacak. İstihdamın yüksek olmasının nedeni oteller işlere başladığı zaman oranın bütün gençleri işe alınır. Şimdi sezon kırıldığı ve konaklamalar da düşeceği için bu personeller de azalmalar, işten çıkarmalar başlayacak. Bundan sonra istihdamın ve ekonominin gerçek rakamları ortaya çıkacak” dedi.
ESKİŞEHİR’DE GURBETÇİ YOĞUNLUĞU YOK
Eskişehir’e gelen gurbetçilerin de çoğunluğunun Belçika’dan gelen Emirdağlılar olduğunu söyleyen Demir, “Eskişehir’deki gurbetçi yoğunluğu doğru analiz edilmeli. Eskişehir’deki Emirdağlıların birçoğu Belçika’da yaşıyor ve oradan gelenlerin uçakları buraya iniyor. Onlar buraya geldikleri zaman önceden tatil yaparlardı ama artık tatilde harcayacağına Eskişehir içinde gezip alışveriş yapıyorlar. Çünkü onların da satın alması eskisi gibi değil. Burada Emirdağlılar otellerde çok fazla konaklamıyor. Çünkü hepsinin Emirdağ’da evi olduğu için burada gezip akşam evlerinde kalıyorlar. O yüzden otellere çok bir katkısı yok ama alışveriş konusunda ciddi katkıları var. Haziran-Ağustos ayında Eskişehir’e gelir olarak en çok katkısı olan Emirdağlı gurbetçiler” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.