Kredi kartıyla taksitlendirme sürelerinin uzamasının esnafa olumlu yansıyacağını dile getiren Türkiye Terziler Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkârları Federasyonu Genel Başkanı Ali Sefa Şen, “kredi kartıyla taksitlendirme süreleri ciddi anlamda uzadı. Bu düzenlemenin ticaretimize önemli katkı sağlayacağını ve ticaretin önünü açacağını düşünüyoruz” dedi.

Eskişehir'de kadın hamamlarına hijyen denetimi: Odunpazarı’ndan çağrı!
Eskişehir'de kadın hamamlarına hijyen denetimi: Odunpazarı’ndan çağrı!
İçeriği Görüntüle

''Kredi kartıyla taksitlendirme süreleri uzadı''

Yaz umduğunu bulamayan esnafın umudunu kışa sakladığını aktaran Şen, önümüzdeki günlerde kışlık kıyafet ihtiyacının artacak olması ile birlikte esnafta beklentinin oluştuğunu kaydetti.

Şen, “Yaz sezonunu geride bıraktık. Esnaf açısından çok olumlu geçmeyen bir yaz sezonu yaşadık. Artık kışa geldik. Yağmur mevsimi başladı. Arkasından da ciddi soğuklar gelecek. Kış kapıya dayandı. Dolayısıyla vatandaşlarımız ellerindeki kışlık giysilerini çıkarmaya başladı. Ancak kıyafetlerini yenilemek veya yeni ürünler almak isteyenler de ihtiyaçlarını karşılamak için tekstil ürünlerine yönelecek. Kış sezonunda esnafımızın her zaman beklentisi vardır. Bakanlıklarımızın aldığı kararlarla ürünlerde kredi kartıyla taksitlendirme süreleri ciddi anlamda uzadı. Bu düzenlemenin ticaretimize önemli katkı sağlayacağını ve ticaretin önünü açacağını düşünüyoruz. Daha önce üç veya altı taksitle, belirli sınırlamalar içerisinde alınabilen ürünler artık daha uzun vadeli taksitlerle edinilebilecek. Bunun ticaretimize ciddi katkıları olacaktır” diye konuştu.

Esnafın Gözü Kış Sezonunda Taksit Düzenlemesi Satışları Artıracak Mı2 Istikbalgazetesi

''Vatandaşlar yaşamlarını kredi kartıyla sürdürüyor''

Vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için kredi kartlarına yöneldiğini ifade eden

Şen, “İnsanlar artık günlük yaşamlarını büyük ölçüde kredi kartlarıyla sürdürüyor. Kartlardaki kısıtlamalar, vatandaşların alışverişlerini ciddi anlamda sınırlandırdı. Bu kısıtlamaların esnetilmesiyle insanların ihtiyaç duydukları ürünlere ulaşması kolaylaşacak. Aynı zamanda esnafımızın ticaret yapmasının da önü açılacak. Böylece daha hareketli ve daha verimli bir ticaret ortamı oluşacak. Kış öncesinde yapılan bu düzenleme, esnafımız açısından oldukça yararlı bir girişim oldu. Esnafımızın bu gelişmeden yararlanarak güzel bir ticaret dönemi geçireceğini umuyorum. Kış sezonundan ciddi beklentilerimiz var. İnşallah vatandaşlarımız taksitle de olsa ihtiyaçlarını karşılar, esnafımızın da yüzü güler” şeklinde konuştu.

''Ruhsat almamış işletmeler bulunuyor''

İş yeri açma ruhsatı almadan çalışan işletmelerin var olduğunu kaydeden Şen, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı almasının zorunlu olduğunu hatırlattı.

Şen , “Bütün sektörlerde uzun yıllardır dile getirdiğimiz kayıt dışı çalışma sorunu bulunuyor. Son zamanlarda azaldığını umduğumuz ancak hâlâ devam eden kayıt dışı faaliyetler maalesef mevcut. 5362 sayılı Kanun’a göre ticaret yapacak, esnaflık veya sanatkârlık faaliyetinde bulunacak kişilerin gerekli kayıt işlemlerini tamamlaması gerekiyor. Maliye nezdinde vergi kaydını yaptıran kişilerin bilgileri, esnaf ve sanatkârlar siciline de yansıyor. İş yeri açan veya ticari faaliyete başlayan herkesin bu kayıt işlemlerinin ardından belediyelerden iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alması zorunlu. Sıhhi veya gayrisıhhi iş yerlerinin belediyeler tarafından kontrol edilmesi, gerekli belgelerin istenmesi ve uygun şartları taşıyan işletmelere ruhsat verilmesi gerekiyor. Belediyelerin ruhsat işlemleri sırasında talep ettiği belgeler arasında oda kayıt belgesi de bulunuyor. Dolayısıyla esnaf siciline kaydı yapılan kişilerin sicil işlemlerini tamamlamaları, ardından ilgili meslek odalarına kayıt yaptırmaları gerekiyor. Böylece bütün resmî prosedürler yerine getirilmiş oluyor. Ancak günümüzde maalesef vergi kaydını yaptırdığı hâlde esnaf siciline kaydolmamış, odasına kayıt yaptırmamış veya iş yeri açma ruhsatı almamış işletmeler bulunuyor” sözlerini kaydetti.

''Olumsuz sonuçlar doğuruyor''

İş yeri açma ruhsatını veren kurumun belediyeler olduğunu belirten Şen kayıt dışı faaliyet gösterenlerin vergi kaybına neden olduğunu söyledi.

Şen, “ İş yeri açma ruhsatını veren ve bu konudaki kontrolleri gerçekleştiren kurum belediyelerdir. Dolayısıyla belediyelerin zabıta birimlerinin bu işletmeleri takip etmesi ve gerekli denetimleri yapması gerekiyor. Zaman zaman belediyelerimizin bu kontrolleri gerçekleştirdiğini biliyorum. Ancak denetimlerin yeterli düzeyde olduğunu söylemek mümkün değil. Belediyelerin farklı sorumlulukları ve yoğun çalışma programları bulunuyor. Buna rağmen iş yerlerinin ruhsat durumlarının mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. Kayıt dışı faaliyetler aynı zamanda dolaylı vergi kaybına da neden oluyor. Bu işletmelerin takip edilmesi ve denetlenmesi de zorlaşıyor. Bunun yanında kayıt dışı çalışan işletmeler, çevrelerindeki diğer esnafı da ciddi anlamda etkiliyor. Yasal yükümlülüklerini yerine getiren, vergisini ödeyen, sicil ve oda kayıtlarını yaptıran esnaf açısından bu durum olumsuz sonuçlar doğuruyor. Kayıt dışı faaliyetlerin diğer esnafı etkilememesi zaten mümkün değil” sözlerini kaydetti.

Kaynak: Haber Merkezi