20 bin öğretmen atamasına Eğitim İş Eskişehir Şubeden tepki

20 bin öğretmen atamasına Eğitim İş Eskişehir Şubeden tepki
Eğitim İş Eskişehir Şube Başkanı Hüseyin Yurtman, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in 20 bin öğretmen ataması yapılacağı yönündeki açıklamasına tepki gösterdi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 20 bin öğretmen ataması yapılacağını açıkladı. Öğretmen atamalarında yüzde 50 KPSS puanı, yüzde 50 mülakat puanı belirleyici olacak. Tekin’in daha önceki açıklamalarında ülkemizde 68 bin öğretmen atamasına ihtiyaç olduğunu söylemesi üzerine 20 bin öğretmenin atmasının yapılacak olması eğitim camiasında tepkilere yol açtı.

“20 BİNLİK ÖĞRETMEN ATAMASI ÖĞRETMEN AÇIĞINI KAPATMIYOR”

“İktidar, tasarrufu kendi şatafatından değil eğitimden, yani ülkenin geleceğinden yapacağını bir kez daha göstermiştir” diyen Eğitim İş Eskişehir Şube Başkanı Hüseyin Yurtman, “Eğitim kan ağlarken kısık sesle duyurulan 20 bin öğretmen ataması, iktidarın önceliklerinin bir kez daha ülkenin ve halkın geleceği olmadığını ortaya koymuştur. Sadece geçen yıl 23 bin 670 öğretmenin emeklilik, istifa, ölüm gibi nedenlerle sistemden çıktığı düşünüldüğünde, 20 binlik öğretmen ataması eğitimin yaralarını iyileştirmek bir yana dursun sistemden çıkan öğretmen açığını kapatmaya bile yetmemektedir” ifadelerini kullandı.

Öğretmen atamalarının yalnızca öğretmenleri ilgilendiren bir konu olmadığını ve yetersiz sayıda 20 bin öğretmen atamanın getireceği sorunları sıralayan Yurtman, özellikle şu konuların altını çizdi:

“20 bin öğretmen ataması demek; yeni öğretmenlere ihtiyaç duyulacağı açık olduğuna göre, kalabalık sınıf garabetinin sürmesi demektir. Rakamları küçültmekte usta olan MEB’in faaliyet raporlarında bile 68 bini aşkın öğretmen açığı olduğu görülürken, Bakanlığın kendi itirafının bile gereğini yapmaması demektir. Kadrolu ve güvenli anayasal bir hak olduğu halde güvencesiz ve insanlık dışı ücretlerle çalıştırılan 88 bini aşkın ücretli öğretmen ordusunun daha da büyütülmesi demektir. sayısı 1 milyona dayanan atanmayan öğretmen ordusunu daha da büyütmek demektir. ⁠Öğretmen başına düşen öğrenci sayısının artması, bir öğretmenin bir derste öğrenci başına ayırabileceği vaktin 2 dakikanın da altına düşmesi demektir.”

“MEB ÖNCE NE KADAR İŞE YARAR BİR BAKANLIK OLDUĞUNU TARTMALI”

Yurtman, “Yetersiz sayıda öğretmen atamak, çocuklarımızın eğitim hakkını, öğretmenlerimizin çalışma hakkını gasp etmek; eğitime ihanet etmek demektir. Böylece Mayıs 2023 seçimlerinden önce kendi getirdiği ‘mülakat’ sistemini kaldırmayı vadedip seçim sonrasında bu sözü çiğneyen iktidar, bir kez daha öğretmene sırtını dönmüştür. Eğitimin asli unsuru öğretmendir. Öğretmen sayısının yetersiz olduğu bir eğitim sisteminde çağdaş ve nitelikli eğitimden bahsedilemez. Durup durup öğretmenlerin uzmanlıklarını sorgulayan icatlar çıkaran, onların ‘ne kadar öğretmen’ olduğunu tartan MEB, önce ne kadar işe yarar bir bakanlık olduğunu değerlendirmelidir” diyerek sendika olarak eğitimin ihtiyacı kadar öğretmen ataması yapılması için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.