Ani sporcu ölümleri sadece kalbe bağlanmamalı"

Ani sporcu ölümleri  sadece kalbe  bağlanmamalı"
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek, son yıllarda çok sayıda örneğine tanık olduğumuz ani sporcu ölümleri konusunda gündem yaratacak açıklamalarda...

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek, son yıllarda çok sayıda örneğine tanık olduğumuz ani sporcu ölümleri konusunda gündem yaratacak açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Bülent Görenek şunları söyledi "Sporculardaki ani ölümlerin büyük kısmı kardiyak kökenli olup, bir sporcuda görülme olasılığı 10-20 yıllık izlemde 1/50.000 ila 1/300.000 arasındadır. Bu ölümler basında hemen daima kalp krizine bağlansa da, gerçekte sahadaki sporcu ölümleri kalp krizinden ziyade diğer kalp sorunlarından kaynaklanmaktadır".
Sporcu ölümlerinin yapısal kalp hastalığı olan ve olmayanlarda ayrı ayrı ele alınması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Bülent Görenek "Yapısal kalp hastalığı olan sporculardaki ani kardiyak ölüm nedenleri yaşla farklılıklar göstermektedir. Otuz beş yaşın altındakilerde eşlik eden kalp hastalıkları çeşitlidir. Yapısal kalp hastalığı olan otuz beş yaşının üzerindeki sporcularda ani ölüm nedenleri, gençlerdekilerden farklılıklar arz etmektedir. Bu sporcularda koroner damar hastalıklarına yani kalp krizine bağlı ölümler, pek çok çalışmada ölümlerin en sık nedeni olarak bulunmuştur. Yapısal kalp hastalığı olmayanlarda ölümler hemen daima aritmi yani kalp çarpıntılarına bağlı gelişir. Bu ölümlerin en muhtemel nedenlerini ise "Uzun QT Sendromu", "Brugada Sendromu" ve "Ailevi Sağ Karıncık Taşikardisi" oluşturmaktadır. Yine bu olgularda "İdiopatik Ventrikül Fibrilasyonu", göğse alınan darbe sonucu gelişen "Commitio Cordis" de sık ölüm nedenlerindendir. Sporcularda doping maksadı ile alınan ilaçların da ölümcül kalp çarpıntılarına neden olabileceği akılda tutulmalıdır" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.