“Büyükşehir görevini yapmadı, kim yapacak?”

Büyükşehir Belediyesi tarafından riskli ve kullanıma elverişli olmadığı için 2 yıl önce yıktırılan Kurtuluş Pazar Yeri’nin inşaat ihalesi mülkiyet sorunu nedeniyle yapılamıyor.
Eskişehir Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek, Büyükşehir Belediyesi’nin kapalı Pazar yerinin yıkıldıktan sonra yapımı için süreci uzatmasından kaynaklı buranın çıkmaza girdiğini ve 60 yıllık Kurtuluş Pazaryeri esnafının mağdur olduğunu söyleyerek Büyükşehir Belediyesini suçladı.
Büyükşehir Belediyesi’nin Kurtuluş Pazar Yerini ‘riskli’ raporu neticesinde yıktırdığını ve 6 içinde yenisini inşa etme sözünü verdiğini belirten Çiçek, “Başkan Yılmaz Büyükerşen ‘6 ay sonra bu Pazar yerini yapacağız’ dedi ama maalesef 2 yıl geçmesine rağmen pazarımız yapılmadı” dedi.
“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BİZLERE VERDİĞİ SÖZLERİN HİÇBİRİNİ TUTULMADI”
Pazarcılar Odası olarak kapalı Pazar yerinin tapusu üzerine bakanlıktan aldıkları ‘Pazar harici bir şey yapılamaz’ şerhi olduğunu söyleyen Çiçek, şu şekilde devam etti:
“Yılmaz Büyükerşen bu şerhi kaldırmaya çalıştı. Şerhi kaldırmadan olmaz dedi ama biz Yılmaz hocaya bu konuda güvenmediğimiz için şerhi kaldırmadık. Çünkü şerh kalktıktan sonra imar değişikliğiyle başka bir şey yapabilirdi. Biz Çevre Şehircilik Bakanlığıyla da görüştük, şerhin onlara bir zararı yoktu. Burada Büyükşehir Belediyesi bizlere verdiği sözlerin hiçbirini tutulmadı. Yapmadığı gibi de şerhi kaldırma süreci başladı, gerekli her yere yazılar yazdı. Şerh kalkmadığı sürece yatırım yapmadı.”
Şerhin kaldırılmasıyla geçen ve uzayan sürede söz konusu 11 dönümlük alanın kentsel dönüşümden kaynaklı Çevre ve Şehircilik Bakanlığına geçtiğini aktaran Çiçek, “Eğer Yılmaz Büyükerşen süreyi uzatmayıp zamanında yapsaydı bizim kapalı Pazar yerimizi 6-7 ayda biterdi. Bizi mağdur etti. Bizim esnafımız şu anda oradan evine ekmek götürüyor olabilirdi. Sahipsiz, perişan haldeyiz” ifadelerini kullandı.
Eski Kurtuluş Pazar Yeri yakınındaki İmar Sokakta çarşamba ve cumartesi günleri geçici Pazar yeri kurduklarını ama bu konuda da sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Çiçek, “Araç trafiği burada sıkıntı oluyor. Büyükşehir Belediyesi’ne 5 defa yazı yazmamıza rağmen haftanın iki günü için Pazar yerini geçici yerine almadılar. Büyükşehir Belediyesi diyor ki ‘o alandan biz sorumlu değiliz’ ama bizim Kurtuluş Pazaryeri esnafımızın Odunpazarı’yla bir bağlantısı yok ki. Burada Odunpazarı’nın suçu yok. 50-60 yıllık kurtuluş Pazar yeri esnafı, Büyükşehir’in esnafı. Büyükşehir’in zabıtasını arıyoruz gelip görev yapmıyor. Büyükşehir görevini yapmadı, kim yapacak?” ifadeleriyle sitem etti.
PAZARCILAR ODASI ÇÖZÜM ARAYIŞINDA
Son olarak pazarcı esnafı için kendi çözümlerini üretmek amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yazı yazdıklarını ve cevabı beklediklerini söyleyen Çiçek, “Buraya Kurtuluş Pazar Yeri yapılana kadar üzerine beton attıracağız. Bakanlığın burayı Pazarcılar Odasına cüzi bir parayla kiralamak şartıyla oradaki esnafı rahatlatacağız, başka yolu yok. Orada boş arsa duruyor ama esnaf da Kurtuluş Mahallesi sakinleri de perişan halde. Sokak arasında ticaret yapmak kolay değil. 50-60 yıllık esnafımız mağdur oldu. Oradaki tavukçu, kasapçı, şarküterici, balıkçı iki senedir pazara çıkmıyor. Dükkan kiraladılar, vergisi algısı fuzuli masraf. İnsanlar evine ekmek götüremiyor” şeklinde konuştu.