Büyükşehir'e Almanya'dan kardeş şehir

Büyükşehir’e Almanya’dan kardeş şehir
Aralarında belediye başkanının da bulunduğu Frankfurt heyeti Eskişehir Büyüşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen tarafından İstanbul’da karşılandı. Törene Frankfurt Belediye Başkanı Mr. Peter Feldmann, Meclis Başkanı...

Aralarında belediye başkanının da bulunduğu Frankfurt heyeti Eskişehir Büyüşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen tarafından İstanbul'da karşılandı. Törene Frankfurt Belediye Başkanı Mr. Peter Feldmann, Meclis Başkanı Dr. Bernadette Weyland, Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Nargess Eskandari, meclis üyeleri, DITIB Diyanet Temsilcisi ve Frankfurt'lu basın mensupları katıldı. Protokol öncesi açıklama yapan Büyükerşen, imzalanan protokolle kardeşlik ilişkisinin gelişmesi için el birliği ile çalışacaklarını belirterek, "Burada Federal Almanya'nın önemli şehri Frankfurt Allgemeine'ın, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile kardeş şehir olmasına ilişkin ön protokol imzası için toplandık. Dün Frankfurt Belediye Başkanı Mr. Peter Feldmann, meclis üyelerinin bazıları ve Frankfurt'taki Eskişehir'li yurtaşlarımızda kurulu derneklilerin temsilcileri, menfederal Almanya"daki basın mensupları bir delegasyon şeklinde Eskişehir'e teşrif ettiler. Dün akşam geç vakitlerde Eskişehir'e vasıl oldular. Bugün bu törenden sonra da Eskişehirde çeşitli yerleri gezecekler ve daha sonra bu kardeşlik ilişkisinin gelişmesi için el birliği ile çalışacağız. Göç meseleleri, kardeşler arası ilişki nasıl olursa o şekilde kültürel, sanatsal, ekonomik ve endüstriyel faaliyetlerimiz bağlantılarımızı pekiştirmek ve geliştirmek için gayret göstereceğiz'' dedi.
Eskişehirspor maçı ile ilgili bir tesadüfü belirten Büyükerşen, ''Frankfurt Allgemeine'ın futbol takımının renkleri kırmızı siyahtır. Eskişehir'in renkleriyle aynı. Dün akşam her iki takımın da maçı vardı. Frankfurt Allgemeine 3-1, Eskişehirspor'da 4-2 galip geldiler. Bu iyiye işarettir diyorum'' diye konuştu.
Frankfurt Belediye Başkanı ile olan sıkı ilişkilerinden bahseden Başkan Büyükerşen, ''Sayın meslektaşımla eskiden beri tanışıyormuşuz, çok yakın dostmuşuz gibi duygular içerisinde oldum. Karşılaştığımızda ve dün akşam yaptığımız konuşmalarda sanıyorum onlar da öyle oldular'' dedi.
İmzalanan Ön Protokol öncesi açıklamada bulunan Feldmann, delegasyonun Eskişehir'de büyük bir sevgi ve sıcaklıkla karşılandığını ve bundan çok memnun olduklarını belirterek,
''Ben Frankdurt Belediye Başkanı olarak ilk defa yurtdışına çıkıyorum ve bu benim ilk resmi ziyaretim. Bu resmi ziyaretin başka bir anlamı var bu da benim için çok önemli. Beraberinde parlamento üyesi olan bölge temsilcileri ve basın temsilcileri var. Sizinle olmaktan büyük onur duyuyorum. Bugün Frankfurt Belediyesi'nin bünyesinde olan bütün partilerin temsilcileri ve belediye başkan yardımcları ile birlikte buradayız. İçinde bulunduğumuz delegasyon ile birlikte her kesimden insanın ve partilerin beraber alınması yaptığımuz bu ziyaretin değerini göstermekte. Almanya'dan Türkiye'ye her yıl binlerce insan gelmekte. Misafir olarak, ziyaretçi olarak, turist olarak. Söyledikleri en iyi şey ülkenizdeki sıcaklık ve misafirperverlik. Biz bu sıcaklığı bulunduğumuz günden bu yana sizlerden de gördük ve bunlar gelecekte yapacağımız çalışmanın en güzel başlangıcı olacağına inanıyorum. Bu insancıl olan ilk yaklaşımlarınız önümzde kurulacak ilişkide ve kardeş şehir projeside en önemli adım olacaktır. Bu güzel bir başlangıç için vesile olacaktır. Özellikle gençlik alanında, kültür alanında, ekonomik alanda yapacağımız mübadelelerin daha detaylı olacağına inanıyoruz. Frankfurt, Almaya'nın uluslararası şehirlerinden biri. Frankfurt Almanya'nın en büyük ekonomi merkezi ve ulaşım merkezi. Bu çerçevede böyle bir merkezi içinde barındran çok ulusluluk ve kültürlülüktür. Bu çerçevede komşu olan Bursa ile de yeni bir ilişkiye geçildi. Bu ilişkiyle birlikte iki şehir arasındaki ilişkilerin de daha iyi olacağına inanıyorum" dedi.
Frankfurt'un en önemli özelliğinin yabancı kökenli insanları barındırması olduğunu söyleyen Başkan Feldmann, ''Şehirimizde yüzde 43'e varan yabancı kökenli insan yaşıyor. Bu bizim en büyük potansiyelimiz'' diye konuştu.
Konuşmaların ardından iki şehrin belediye başkanları kardeş şehir ön protokolünü imzaladı. Ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Prof Dr. Yılmaz Büyükerşen, Frankfurt Belediye Başkanı Dr. Peter Feldmann'a rozet taktı ve plaket takdim etti. Delegasyonun şehir merkezinde tekne turu yapacakları ve cam sanatlar müzesi, Porsuk bulvarı, opera ve kentparkı gezecekleri, ETO, Eti ve Sarar'ı ziyaret edecekleri bildirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.