Eğitim İş’ten kadın erkek eşitliği vurgusu

Eğitim İş’ten kadın erkek eşitliği vurgusu
Eğitim İş Eskişehir Şube Sekreteri Yelda Eryılmaz, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eğitim İş Eskişehir Şube Sekreteri Yelda Eryılmaz, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla günün anlam ve önemine ilişkin basın açıklaması gerçekleştirerek kadınların hak mücadelesinde bugün gelinen noktayı anlattı.

“8 Mart Emekçi Kadınların sömürüye, baskıya ve eşitsizliğe karşı öfkelerini haykırdığı mücadele günü olarak anılmaktadır” diyen Eryılmaz, “Ancak Türkiye'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü bir kez daha ayrımcılık ve şiddete karşı eşitlik mücadelesindeki kadınların seslerini duyurma çabalarının gölgesinde kalmaktadır. İktidara geldiği günden bu yana Türkiye'deki demokrasi ortamını giderek daraltan AKP, kuşkusuz en büyük darbelerden birini kadın hakları konusunda vurmuştur” ifadelerini kullandı.

“22 YILDA KATLEDİLEN KADIN SAYISI 8 BİNE DAYANDI”

“AKP iktidarı boyunca, kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda gerileme yaşanmıştır” ifadeleriyle iktidara yüklenen Eryılmaz, şöyle konuştu:

“İstanbul Sözleşmesi'nden imzayı geri çekmek, kadın cinayetlerine karşı etkin mücadele yürütmemek, nafaka ve velayet haklarını erkek lehine düzenlemek, aile içi şiddeti önleyici politikalarda yetersiz kalmak ve laik eğitime saldırmak gibi birçok adım, bu gerilemenin göstergesidir. AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılında 66 kadın cinayetlere kurban gitmişken, aradan geçen 22 yılda katledilen kadın sayısı 8 bine dayanmıştır. Türkiye, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri konusunda OECD ülkeleri arasında ilk sırada gelmektedir.”

“AKP'NİN EĞİTİM POLİTİKASI CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLKELERİNE AYKIRIDIR”

Eğitimde cinsiyet eşitliği ve ‘çocuk gelin’ konularına da dikkat çeken Eryılmaz, “AKP'nin eğitim politikası da cinsiyet eşitliği ilkelerine aykırıdır. Kız çocuklarının okuma oranı hala istenen seviyeye gelmemiştir. Bugün kız çocukları 4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte örgün eğitim dışına itilmiş ve çocuk gelin, çocuk işçi sayısında artış yaşanmıştır. Türkiye'de hala birçok kız çocuğu erken yaşta evlendirilmektedir. Bu durum, kız çocuklarının eğitimden mahrum kalmasına ve sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Okula gitmesi gereken yaşta kız çocuklarının hala gelin yapıldığı ülkemizde, ders kitaplarına dahi kadının toplumdaki rolünün evden ibaret olduğuna ilişkin çağdışı safsatalar girmiştir” diye konuştu.

“Kadın-erkek eşitliği, sadece kadınların sorunu değil, uygarlaşmada bir eşiktir” vurgusu yapan Eryılmaz, şu şekilde devam etti:

“Kız çocuklarının okumalarına ayrıca önem veren, onları sosyal hayata katan, onlara dünya ülkelerinin birçoğundan önce seçme ve seçilme hakkı vererek eşit bireyler olduğunu ilan eden Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarının kurduğu Cumhuriyete yakışmayan tabloyu değiştirmek, Cumhuriyet devrimlerini benimsemiş her yurttaşın görevidir.”

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunun etkin bir biçimde uygulanması, aile içi şiddeti önleyici politikalar, kadın erkek eşitliğini sağlayacak çalışmalar yönündeki taleplerini sıralayan Eryılmaz, “Gerçek bir demokrasi, kadın erkek eşitliği sağlanmadan gerçekleşemez. Kadınların hayatın her alanında ve erkeklerle eşit haklara sahip olduğu, her türlü şiddetin ortadan kalktığı, kadın cinayetlerinin son bulduğu, çocuk yaşta evliliklerin ve çocuk istismarının olmadığı bir dünya için mücadeleyi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu. (HM)

Etiketler :