Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu yetkililere seslendi!

Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu yetkililere seslendi!
Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu, Kaymaz’daki üçüncü atık depolama tesisi inşasının mahkeme kararına rağmen sürdüğüne dair şikayetler üzerine yetkililere seslendi.

Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu, Kaymaz Mahallesi’nde yaşanan çevre sorunları ve mahkeme kararlarının ihlalleri hakkında kamuoyuna basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Sivrihisar’a bağlı Kaymaz Mahallesi’nde, Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin “Kaymaz Altın ve Gümüş Madeni Üçüncü Kapasite Artışı ile İlave Maden Atık Depolama Tesisi” projesine verilen ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) Olumlu Kararı’nın Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan dava sonucunda iptal edildiği hatırlatıldı.

“KÂR HIRSI İNSANLARIN YAŞAMINI YOK SAYIYOR”

Projenin çevreye ve insan sağlığına vereceği zararlarını hatırlatan Eskişehir Çevre Derneği Yönetim Üyesi Filiz Fatma Özkoç’un açıklamasında,“Bu proje ile 490 km uzaklıktaki Çanakkale’den 2 milyon 700 bin ton cevherin, günde 149 kamyon ile Eskişehir Kaymaz Mahallesi’ne taşınarak zenginleştirilmesi planlanıyordu. Bu madencilik katliamı uğruna, 5 milyon 500 bin metreküp kapasiteyle planlanan üçüncü zehir atık barajı 10 yılda dolacağından, dördüncü, beşinci ve devamı atık depoları yapılacak, on milyonlarca metreküp zehirli ve rehabilitasyonu teknik olarak mümkün olmayan zehirli atık, bölgenin doğasını tamamen yok edecek, tarım topraklarını, meraları kullanılmaz, bölgeyi yaşanmaz hale getirecekti. Kaymaz Mahallesi’nde yılda 60-70 kişinin kanserden yaşamını yitirdiği ve kanser vakalarındaki artışın altın madenciliği döneminde bu sayılara ulaştığı dikkate alındığında, madenci şirketin kâr hırsının bırakın doğal hayatı, bölgede yaşayan insanların yaşamlarını dahi yok saydığı ortadaydı” dedi.

"MAHKEME KARARI YOK SAYILIYOR"

Hukuk mücadelesinin kazanılarak ÇED Olumlu Kararı’nın iptal edilmesine rağmen, Kaymaz’da üçüncü atık depolama tesisinin inşasının devam ettiğine dair şikayetler aldıklarını belirten Özkoç, “Kaymaz’da 3. Atık maden depolama tesisine ilişkin projenin, Eskişehir 1. İdare Mahkemesi’nin 2023/858 E, 2024/651 K. Sayılı kararı ile yürütmesinin durdurulmasına ve iptaline karar verilmiş olmasına rağmen, 3. Atık depolama tesisinin inşa edilmesine kimler neden izin vermiştir? Yürütmeyi durdurma ve devamında iptal kararına karşın bu atık depolama tesisinin inşası mahkeme kararını uygulamakla yükümlü idari yetkililer tarafından neden mühürlenmemiş ve denetlenmemiştir?” sorularını yöneltti.

“MAHKEME KARARINA SESSİZ KALAN İL MÜDÜRLÜĞÜ

Özkoç, yetkilileri göreve çağırarak, “Bu konuda yetkili makamları derhal göreve ve halka açıklama yapmaya davet ediyoruz. Mahkeme kararı ile yürütmesi durdurulmuş olan projenin, karara aykırı şekilde uygulanmakta olup olmadığı denetlenmeli, ihlal söz konusu ise sorumlular hakkında yasal işlemler yapılmalıdır” dedi. Koza Altın İşletmeleri’nin Sarıcakaya ve Behçetiye mahallelerindeki projelerinin de Kaymaz’daki üçüncü atık depolama tesisine benzer şekilde hukuka aykırı planlarla ilerlediği öne sürüldü. Eskişehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün şirket lehine hareket ettiğine dair iddialar da dile getiren Özkoç, “İptal edilmiş bir projenin, mahkemenin durdurma kararına rağmen uygulanmasına sessiz kalan İl Müdürlüğü, konu şirket menfaatleri olunca kendisine tevdi edilen kamusal yetkileri şirket yararına kullanmaktan geri durmadığını bir kez daha göstermiş oldu” diye belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi

Etiketler :