Eskişehir'de sağlıkçılar iş bıraktı

Eskişehir'de sağlıkçılar iş bıraktı
 Muhabir
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eskişehir Şubesi Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelerek ‘iş bırakma’ eylemi gerçekleştirdi.

SES’in kuruluşunun birinci yıl dönümünde üyeleri ve sağlık emekçileriyle eğlenceli kutlamalar yapmak yerine hakları için mücadele ettiklerini vurgulayan SES Eskişehir Şube Başkanı Birtürk Özkavak, “Eğlenmek yerine yine haklarımız için mücadele ederek bugün iş bırakıp iş yerleri önünde, alanlarda, meydanlarda SES’imizi yükseltiyoruz. Çünkü bugün bütün kamu emekçilerinin ve memur emeklilerin önümüzdeki 2 yıllık kaderini belirleyecek olan TİS görüşmelerinin ilk günü“ diye konuştu.

“MÜCADELEMİZİ KENDİMİZ SÜRDÜRÜRÜZ”

Eylemde açılış konuşması yapan eski SES Eskişehir Şube Başkanı Yalçın Mutlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın tüm sağlık çalışanlarına attığı mektuptan söz etti. Bakan Koca’nın ‘iş bırakma’ eylemini gerçekleştirmemelerini istemesi ve ‘sağlık emekçilerinin her zaman yanında olacağız’ mesajının üzerine Yalçın, “Teşekkür ederiz, yardımınıza ihtiyacımız yok. Biz her zaman olduğu gibi mücadelemizi yine kendimiz sürdürürüz” dedi.

KAMU EMEKÇİLERİ YOKSULLUK SINIRINDA YAŞIYOR

Bugüne kadar yapılan TİS görüşmelerine değinen Öztürk, “Bugüne değin değin yapılan görüşmelerde ki gibi hükümetin kaşık ile verdiğini kepçe ile geri alarak biz kamu emekçilerini yoksulluk sınırında yaşamaya mahkum etmesine izin vermemek için buradayız. Yani sözde biz kamu emekçilerini temsil eden sendikanın al gülüm- ver gülüm oyunlarına daha fazla seyirci olmamak için buradayız” sözlerine yer verdi.

“EK İŞ YAPMAK ZORUNDA KALIYORUZ”

Hekimler ve sağlık çalışanlarının sorunlarını dile getiren Özkavak, “Neredeyse her gün bir sağlık kuruluşundan bir şiddet haberi alıyoruz, ve biliyoruz ki sağlıkta şiddetin artmasının tek sebebi öfkeli birkaç insan değil izlenen ve yanlış sürdürülen sağlık politikalarıdır. Her geçen gün biraz daha yoksullaşıyoruz, özellikle İstanbul başta olmak üzere büyük metropol şehirlerde çalışan sağlık emekçileri artan hayat pahalılığı, neredeyse maaşımızla eşitlenen ev kiralarını ve çocuklarımızı bıraktığımız kreş ücretlerini ödemek için ek iş yapmak zorunda kalıyoruz” ifadelerini kullandı.

“HASTALARIMIZ DA MAĞDUR”

Birtürk Özkavak, iş bırakma nedenlerinin yalnızca sağlık emekçileri olmadığını aynı zamanda sağlık hizmeti verdikleri kişilerin de mağdur olduğunu ifade etti. Özkavak, şunları söyledi:

“Bugün iş bırakmamızın tek nedeni elbette ki sadece sağlık emekçilerinin ekonomik özlük ve sosyal hakları için değildir. Aynı zamanda hizmet verdiğimiz hastalarımız içinde buradayız, çünkü biliyoruz ki en az bizim kadar onlarda mağdur. Her ay eczaneye ödenen ilaç katkı paylarının artışı, erişilemeyen ve SGK’ nın ödemediği ilaçlar, alınamayan randevular ve oluşan sanal kuyruklar, malzeme eksikliği nedeniyle ertelenen ameliyatlar…”

SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİ

Özkavak, başlayan TİS görüşmelerinde sağlık emekçilerinin taleplerini şu şekilde sıraladı:

Performans, ek ödeme, teşvik adı altında farklı kalemlerde değil, tek kalemde ve emekliliğimize yansıyan temel ücret, en düşük memur maaşının yoksulluk sınırı olan 37 bin 974 tl nin üzerinde olması, nöbet icap ve fazla çalışma ücretlerinin 2 kat arttırılması, her hastaneye 0-3 ve 3-6 yaş ücretsiz kreşlerin açılması, uzun yıllar sağlık emekçilerinin kullanımına tahsis edilmiş fakat mevcut iktidarın kapattığı sosyal dinlenme tesislerimizin yeniden açılması, sağlık hizmetleri ağır ve tehlikeli işler kapsamındadır, buna göre yıpranma payı 90 gün üzerinden tam olarak ödenmesi ve geçmiş yılları da kapsaması, sağlık emekçilerine karşı şiddetin önlenmesi için gerekli önlemlerin alınarak şiddet üreten sağlık sisteminin yeniden revize edilmesi ve bütün bu taleplerimizin yaşam bulması için bu talepleri dile getirebileceğimiz grevli, toplu sözleşmeli, özgür pazarlık hakkı içeren sendika yasasının çıkarılmasını istiyor ve talep ediyoruz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.