ESKİŞEHİR'İN HALA ŞANSI VAR
Bakan Kasırga, burada bir gazetecinin, istinaf mahkemelerinin Eskişehir'de niçin kurulmadığına ilişkin sorusu üzerine, yasaya göre 1 Haziran'da bahse konu mahkemelerin kurulmasının gerektiğini belirterek, "İtiraf etmem gerekiyor ki, bu konuda bütün altyapı hazırlıklarını tamamlayamadık. Hakim açığımız var, bazı yerlerde bina sıkıntımız var.
Teşkilat olarak buna tam olarak hazır olmadığımızı hissettik. Bu mahkemelerin kuruluşunu makul bir süre bekletebiliriz diye düşündük. Ama, yasanın da amir hükmü var.
1 Haziran'da bu mahkemeler kurulur deniyor. Bu yasanın hükmünü yerine getirmek üzere herkesin kabullenebileceği, banko diyebildiğimiz 9 kentte kurduk. Bu istinaf mahkemeleri, 9 ilde olacak anlamına gelmiyor. Çeşitli planlarımız var. Bu sayıyı artırmayı düşünüyoruz. Bu sayı 19 olabilir, 22 olabilir. Şunu söylemek istiyorum, Eskişehir'in hala şansı var" diye konuştu.
Eskişehir Adalet Sarayı'nı çok beğendiğini açıklayan Adalet Bakanı Kasırga, inşaatın bu yıl sonuna kadar bitirilmesini planladıklarını ifade ederek, şunları söyledi:
"Eskişehir'e hayırlı olsun, binayı çok beğendim. Çok özgün bir proje. Eskişehir'in en büyük ve en güzel kamu binası olacak. Tabii bunun bir de mefruşatı var. Bina çok güzel, ama içine de bir sürü eşya koymamız gerekiyor. Yılbaşı gibi ya da onu takip eden aylarda hizmete açmayı planlıyoruz. Adalet Bakanlığı olarak Eskişehir'i çok önemsiyoruz. Burada görevli personelimiz, lojman sıkıntısı yaşıyordu. 64 nitelikli lojman aldık. En kısa zamanda teslim edilecek. Yeni adliye binasına taşınmakla arkadaşlarımız çok rahat edecek. Bu, 10-15 yıla hitap eden bir bina. Eski binamızı da yeni bir şekilde yargının hizmetinde değerlendirmeyi düşünüyoruz. Bunun çalışmalarını yapıyoruz."
Kasırga, şu ana kadar 50'den fazla adliye binası açılışı yaptıklarını, yaklaşık 40 civarında adliye binası inşaatının ise devam ettiğini kaydetti. Projesi devam eden adliye sarayları olduğunu, 10 kadarının da ihalesini yaptıklarını açıklayan Bakan Kasırga, "Hedefimiz, yargının bugüne kadar ihmal, göz ardı edilmiş mekan problemini belli bir takvim içinde çözmek. Bu konuda da epey yol aldık. Geri dönüşü olmayan bir noktaya geldik. Yaklaşık 150 civarındaki projeyi yürütüyoruz. Bu önemli bir rakamdır.
Bunların arasında İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakasında iki dev projemiz var. Anadolu yakasında Kartal'da inşaatı devam eden adliye sarayı 360 bin metrekare büyüklüğündedir. Bu özelliği ile dünyanın en büyük adliyesi sarayıdır. Çağlayan'da yapmayı planladığımız adliye sarayı da, 320 bin metrekaredir. Bu da dünyanın ikinci büyük adliye sarayı oluyor" şeklinde konuştu.
Bakan Kasırga, yargının bina problemini çözmek için Türkiye'nin her yerinde çok ciddi adımlar atıldığını vurgulayarak, "Son 4-5 yılda cumhuriyet tarihinde yapılan adliye saraylarının toplam metrekaresinden çok daha fazlası yapıldı. Yargı mensupları olarak buna şükran duyuyoruz. Çok büyük bir başarı olarak görüyoruz. Ben, eski bir başsavcıyım. Biz böyle binaları hep hayal ettik. Eskişehir'de yapılan kadar güzelini hayal bile edemedim. Daha güzellerini yapmanın gayreti içindeyiz" dedi.
Adalet Bakanı Fahri Kasırga, daha sonra adliye personeli için Gökmeydan Mahallesi'nde yapılan lojmanlardaki örnek daireyi inceledi. Vali Kadir Çalışıcı ile Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Karaburun'u makamlarında ziyaret edip, çalışmalar hakkında bilgi alan Bakan Kasırga, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Akademi Kulüp'te öğle yemeği yedikten sonra Ankara'ya hareket etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.