‘’Esnaf sattığı malı yerine koyamıyor’’

‘’Esnaf sattığı malı yerine koyamıyor’’
Eskişehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, “Bizim en büyük sıkıntımız sattığımız malı yerine koyamamak. Esnaf halkla bu yüzden karşı karşıya geliyor" dedi.

Türkiye genelinde milyonlarca seçmen 28 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandık başına gidecek. Seçim atmosferinin piyasalarda durgunluk yaşanmasına sebep olduğunu dile getiren Eskişehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, 15 günlük süreçte piyasaların tedirgin ve insanların seçimlerden sonra ne olacak endişesi ile alışveriş yapmaktan çekindiğini ifade etti.

“PİYASADA NET BİR DURGUNLUK VAR”

14 Mayıs'tan itibaren piyasada net bir durgunluk yaşandığını aktaran Ekrem Birsen, anneler gününde bile hareketlilik yaşanmadığını belirtti. Birsen, “Seçimlerin ikinci tura kalmasıyla birlikte bu 15 günlük süreçte piyasalar tedirgin, insanlar kendilerini koruyarak, seçimlerden sonra ne olacak endişesi yaşayarak alışveriş yapmaktan çekindiler. Bir an önce 28 Mayıs'ta yapılacak seçimler tamamlanıp ülkenin istiklali, istikbali ve istikrarı yerine gelmeli.” şeklinde konuştu.

“SATTIĞIMIZ MALI YERİNE KOYAMIYORUZ”

Tedarik sorunu yaşadıklarını ve piyasa da istikrar olmadığı için satılan malı aynı fiyata yerine koyamadıklarından yakınan Birsen, büyük bir fırsatçılığın doğduğunu ve denetim boşluğu oluştuğundan dolayı hem üretenin hem satanın birtakım fırsatçılıkları da kullanarak istikrarı bozduklarını gözlemlediklerini ifade etti. Birsen, “Bizim en büyük sıkıntımız sattığımız malı yerine koyamamak. Esnaf halkla bu yüzden karşı karşıya geliyor. Dün satılan ürünü yarın farklı fiyata görünce esnaf ve halk karşı karşıya gelmekte. Bu esnaftan kaynaklı bir sorun değil bazı üretim firmalarının aç gözlüğünden kaynaklı.” dedi.

“SERMAYİNİN YETERSİZLİĞİ KREDİ PATLAMASINA NEDEN OLDU”

Finansa ihtiyaç duyan esnafın çok fazla olduğu için ve özel bankaların kredi vermeyi zorlaştırmasından kaynaklı esnaf kefalet kooperatiflerinde yığılmalar olduğunun altını çizen Birsen, “Yoğun bir taleple karşı karşıyayız. Bu kredi patlamasının sebebi de almış olduğumuz malı yerine koyamamaktan ve sermayemizin erimesinden kaynaklı. Sermayelerin yetersiz kalması kredilerin patlamasına sebep oldu.” ifadelerini kullandı.

“5 AYDIR ASGARİ ÜCRET AYNI AMA 5 AYDIR ZAMLAR DURMUYOR”

Ticari ahlakın yok olduğunu vurgulayan Birsen, “İnsanlar hiçbir şeye zam gelmeden ürettikleri mal ve hizmetlere zam yapıyorlar. 5 aydır asgari ücret aynı ama 5 aydır zamlar durmuyor. Müşteri velinimettir ve velinimeti hor görüp kandırmak ticari ahlaka sığmaz.” diye belirtti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum