"Fiyat artışları öngörülemiyor"

"Fiyat artışları öngörülemiyor"
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı 2’inci birleşim 1’inci Oturumu, Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı 2’inci birleşim 1’inci Oturumu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Ünal başkanlığında Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Mecliste 20 gündem maddesi görüşüldü.

“SENDİKA PERSONELİ YANLIŞ BİLGİLENDİRİLMİŞ”

Gündem maddelerine geçilmeden önce Estram işçilerine teklif edilen zam oranı hakkında açıklama yapan Hasan Ünal, “11 Mayıs Perşembe günü Demiryol-İş Sendikası Şube Başkanlığı tarafından bir basın açıklaması yapılmıştır. ESTRAM ile devam eden 8. Dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri ile ilgili bazı yanıltıcı veriler paylaşılmış ve ne yazık ki kamuoyu ile sendika üyesi personelimiz yanlış bilgilendirilmiştir. Ocak ayında asgari ücrete yapılan artış sonrasında vatmanların TİS gereği kök ücretleri 9 bin 187 TL (asgari ücret + yüzde 8) olarak güncellenmiştir. Ellerine geçen net ücret ise sosyal yardımlar, ikramiye ve ek ödemelerle 14 bin 280 TL’dir. Toplu Sözleşme kapsamında Estram’da altı (6) ücret grubu bulunmaktadır. Devam eden görüşmelerde, en üst gruba net 24 bin 229 TL olmak üzere en alt gruba da net 18 bin 149 TL teklif edilmiştir. Halen devam eden görüşmelerde ve üstelik henüz arabulucu görüşmeleri dahi başlamamışken, tarafımızdan vatmanların dahil olduğu 3. ücret grubu için teklif edilen rakam net 21 bin 901 TL’dir. Dolayısıyla Demiryol-İş Şube Başkanı Ramazan Kaya’nın yaptığı basın açıklamasının gerçekleri yansıtmadığı açıkça görülmektedir. Büyükşehir Belediyemiz ve ESTRAM olarak 8. Dönem TİS görüşmelerinin yasal süreç içerisinde tamamlanması ve anlaşma sağlanması için, Türkiye’nin ekonomik şartlarını da göz önünde bulundurularak imkanlarımız dahilinde elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz.” dedi.

“BELEDİYEYİ BEN DEĞİL, SEN BATIRDIN”

Gündemin 15. maddesi olan eski adı ile Hasan Polatkan Bulvarı, güncel ismi ile Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan büyük bir arazi gündem konusu oldu.

Arazi hakkında yapılan bir planlama mahkeme tarafından iptal edilirken meclis gündeminde oylama yapılması gerekiyordu. Hukuki bir açıklama beklediklerini ifade eden AK Partili Mustafa Birsen, Kazım Kurt’un siyasi olarak yanıt verdiğini ifade ederken, “Siyaset yaparak bu işin içinden kurtulamazsınız. 25 yıldır belediyeyi siz yönetiyorsunuz. Belediyeyi ben batırmadım, sen batırdın. İmar konuna göre konuşuyoruz, arsa sahibinin menfaatlerine göre değil. 3194 ne diyorsa ben onu diyorum.” cümlelerini kullandı.

“ARSA SAHİBİNİ BATIRDINIZ”

Kazım Kurt’da Mustafa Birsen’e yanıt olarak, “Ben siyasetçiyim. Arsa sahibini batırdınız. Çok net bir konu” ifadesini kullandı.

MECLİSTE KESİN HESAP PLAN VE BÜTÇE RAPORU GÖRÜŞÜLDÜ

Mecliste 20. madde olan Büyükşehir Belediyesi 2022 mali yılı bütçe kesin hesabı ve taşınır kesin hesabı ile ilgili plan ve bütçe komisyonu raporu tartışıldı.

“MIZRAK ÇUVALA SIĞMIYOR”

Kesin hesap raporu ile ilgili konuşan AKP’li meclis üyesi Orhan Durmuş, “Daha önce de ifade ettiğimiz gibi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin "öz gelirleri" oldukça yetersizdir. Hatırlanacağı üzere Stratejik Planda, "öz gelirlerin, tüm gelirlere oranı" yüzde 24 olarak hedeflenmesine ve planlanmasına rağmen, gerçekleşen oran maalesef yüzde 17 olmuştur. Belirlenen hedeften, yüzde 29 oranında geride kalınmıştır. Önceden beri dikkat çektiğimiz bu konuda, yeni alternatifler üretilmeli ve bu oranın yükseltilmesi gerekmektedir. Sadece Hükümeti suçlayarak bunu izah edemezsiniz, bu kolaycılıktan, bu önyargıdan artık çıkmanız gerekmektedir. Zira mızrak çuvala sığmıyor ayrıca, Merkezi Hükümetten gelen para bellidir, öngörülenin üzerinde gerçekleşmektedir.” dedi.

“BELEDİYE KISA VADELİ BORÇLARINI ÖDEYEMEZ DURUMDA”

2022 Yılı Kesin Hesap Raporunda yer alan bilançoyu, teknik yönden inceleyen Durmuş, “2022 yılı bilançosunu incelediğimizde, likidite oranının yüzde 28,3 olduğunu görüyoruz. Burada, olması gereken oran (devletin belirlediği yeterlilik seviyesi), asgari yüzde 75 olduğuna göre, yüzde 46,7 açığınız var demektir. Yani belediyemiz, kısa vadeli borçlarını ödeyemez durumdadır ve çalışma sermayesi dediğimiz, günlük veya aylık periyotlardaki işlerin, yürütülemeyeceğini göstermektedir. Bu oranın yüzde 150-200 civarında olması idealdir ama en azından, devletin belirlediği standart olan, yüzde 75 olması gerekirdi (kamu ihalelerine katılma şartı yüzde 75) Bu durumu meclisin ve kamuoyunun bilgisine sunuyorum. EBB'nin Öz Kaynak Oranı ise yüzde 42,9'dur ve yüzde 7 düşük kalmaktadır. Bu oran her yıl gerilemeye devam etmektedir. 2020'de yüzde 45, 2021'de yüzde 44,3 olmuştu.” şeklinde konuştu.

AKP’li meclis üyesi Murat Özcan, “İşçilere verilen zam ile ilgili konuştunuz. Yemek, ikramiye, sosyal haklar gibi konularda işçilerin bütün sosyal hayatları ile ilgili konular içinde midir değil midir net olarak açıklama yaparsanız kamuoyunuzda bu konuda bilgilenmiş olur. İşçilerin alacağı ücretler net rakamlar ise işçiler bir nefes almış olur.” dedi.

“EBB EN YATIRIMSIZ SENESİNİ GEÇİRMİŞ”

Kesin hesap plan ve bütçe raporu ile ilgili konuşan Özcan, “2021 yılında sermaye gideri oluşturamamak da bir rekor kırmışsınız ve yüzde 11'de kalmışsınız. 2022 yılında bunu yüzde 15'e çıkarmakla aslında rutini tekrarlamışsınız. Yüzde 11 ile Büyükşehir Belediyesi tarihi en yatırımsız senesini geçirmiş. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 15'e çıkarmak bir başarı değil aslında kendi rutininizi tekrarlamaktır.” şeklinde konuştu.

“FİYAT ARTIŞLARI ÖNGÖRÜLEMİYOR”

Kesin hesap raporu hakkında eleştirileri yanıtlayan CHP’li meclis üyesi Mustafa Önder, “Bakım onarım Daire başkanlığı doğalgaz akaryakıt gibi girdileri sıkıntıya girmesin diye Temmuz ayında ek ödenek verilmiştir. İhtiyatlı davranılmıştır fazla verilmiş. Basın yayın halkla ilişkiler Daire başkanlığı, kamulaştırma giderlerini öngörmek mümkün olmadığından ihtiyatlı davranılmıştır. Bunlar alt alta konulunca iptali gerekmektedir, yani yatırım yapmadı demek yanlıştır. Bunu da sermayeye yetersizliğini hükümeti başkası da suçlayarak açıklamayınız deniliyor. Biz suçlamıyoruz biz sadece mağduriyetimizi dile getiriyoruz diyoruz ki fiyat artışları öngörülemiyor” ifadelerini kullandı.

2022 Yılı kesin Hesabı ile ilgili Plan ve Bütçe komisyonu raporu oy çokluğu ile onaylandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.