Hızlı trende ilk deneme 23 Nisan'da
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Türkiye'de ilk defa Ankara-Eskişehir arasındaki hızlı tren hattının 23 Nisan tarihinde ilk denemesinin yapılacağını açıkladı.
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Karaelmas Üniversitesi Karabük Teknik Eğitim Fakültesi'nde düzenlenen "Mesleki Eğitim- Mesleki Yeterlilikler ve Ray Teknolojisi Uluslararası Sempozyumu"na katıldı. Karaman, küresel ısınmaya karşı temiz enerji olarak demiryollarının tek kurtuluş olduğunu vurguladı. Dünyada, 2025 yılına kadar 1 trilyon dolarlık demiryolu yatırımı yapılacağını belirten Karaman, bu yatırımların yüzde 10'una denk gelen 1 milyon dolarlık kısmının ise ray yatırımı olacağını ifade etti. Karaman, Türkiye'de 2002 yılında 230 milyon YTL olan demiryolu yatırımının ise 2006 yılında yüzde 500 artarak 1 milyar 145 milyon YTL'ye çıktığını söyledi.
Türkiye'de yeni demiryolları yatırımları için gelinen aşamada ray üretimine ihtiyaç olduğunu anlatan Karaman, bu kapsamda Kardemir'de ray üretimi için çalışmaların başladığını belirtti. Karaman, "Bundan herkes memnun değil. Ama kim memnun olmazsa olmasın, kim istemezse istemesin Kardemir'in ray üretimini her türlü destekleyeceğiz" diye konuştu.
100 BİN TON RAYA
İHTİYAÇ VAR
Karaman, 10 yıl içinde yapılması planlanan projeler için yıllık 100 bin ton raya ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, dünyada yapılacak demiryolu yatırımları da göz önünde bulundurulduğunda diğer ülkelerin Türkiye'den ray talep edeceğini ifade etti. Karaman, dünyadaki ray fabrikalarının dolu olduğunu ve üretimlerini yetiştiremediklerini vurgulayarak, bu rayların Türkiye'de üretebileceğini kaydetti.
Hızlı tren hatlarıyla ilgili olarak Karaman, Ankara-Eskişehir hızlı tren hattının sağlıklı olup olmadığının anlaşılması için 23 Nisan'da bir deneme yapılacağını bildirdi. Karaman, Türkiye'de 252 kilometre hızla çalışan trenler olacağını vurguladı.
Konya ve Ankara arasındaki hattın altyapısının bittiğini belirten Karaman, hatlar için raylara ihtiyaç olduğunu ifade etti. Karaman, ihtiyaç duyulan rayların ithal edilmesine gerek olmadığını savunarak bunun Türkiye'de de üretilebileceğini kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.