"Hizmet sunamaz hale gelmekten endişeliyiz"

“Hizmet sunamaz hale gelmekten endişeliyiz”
Bilimsel Eczacılığın 168. yılı törenle kutlandı. Vilayet Meydanındaki Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasının ardından bir açıklama yapan 9. Bölge Eczacı Odası Başkanı Mukaddes Harmancı, eczacı esnafının hastanın çıkarmalarını...

Bilimsel Eczacılığın 168. yılı törenle kutlandı. Vilayet Meydanındaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından bir açıklama yapan 9. Bölge Eczacı Odası Başkanı Mukaddes Harmancı, eczacı esnafının hastanın çıkarmalarını korumak için her türlü çabayı harcadığını, bunun yanında oda olarak da kendi meslek sorunlarının sıkı takipçisi olduklarını kaydetti.
Yurt çapında 29 bin eczacı olduğunu anımsatan Harmancı, mesleğin son yıllarda önemli değişimler geçirdiğini de anlattı. Kendilerinin hastaya kesintisiz ilaç verebilmek için çaba harcadıklarını belirten Harmancı eczacıların da önemli sorunları olduğunun altını çizdi. Harmancı açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Mesleki olarak ortaya çıkan meselelerimizi çözmek için biz Türkiye'de yaşayan 29 bin eczacı sürekli çaba harcıyoruz. Hizmet sunarken yıl içinde ilaç veriş koşullarının sık sık değişmesinden, vatandaşlarla karşı karşıya bırakılmamızdan mutsuzuz.
Raflardaki ilaçlarımızın fiyatları düştüğünde, yüksek fiyata aldığımız ilacı düşük fiyata satarak sermayemizin küçülmesinden ve ilaç hizmeti sunamaz hale gelmekten endişeliyiz.
Kamuda çalışan eczacılarımızın aynı işi yapmalarına rağmen kurumlara
göre değişen ciddi ücret farklılıklarından şikayetçiyiz. Fiyatını kararnameyle devletin tespit ettiği ve vazgeçilemez bir ürün olan ilaçta, bizi 30 yıl geriye götürecek ve etik tüm değerleri alt üst edecek, mesleğimizde kaos oluşturacak ucu açık iskontonun haksızca gündem edilmesinden çok ciddi rahatsızız.
Reçete kontrollerinde standardizasyonun sağlanmamasından ve karşılanan reçetelerden kesintiler yapılmasından sıkıntılıyız.
Türkiye'de tüketilen ithal ilaç oranının sürekli artmasından, ilaçta yeterince Ar-Ge çalışması yapılmamasından, yerli ilaç sektörünün sürekli el değiştirerek yabancı sermayeye geçmesinden ülke, sağlık, ilaç politikasının geleceği açısından ciddi anlamda kaygılanmaktayız."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.