Kalabak içilebilir 7nci su oldu

Kalabak içilebilir 7nci su oldu
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi’nin beş yıl önce hazırladığı su raporunun 14’ncü kez güncellenen sonuçları açıklandı. 292 çeşit suyun bulunduğu raporda Kalabak Suyu 7’inci sırada yer aldı. Kaynak suları içerisinde...


Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi’nin beş yıl önce hazırladığı su raporunun 14’ncü kez güncellenen sonuçları açıklandı. 292 çeşit suyun bulunduğu raporda Kalabak Suyu 7’inci sırada yer aldı. Kaynak suları içerisinde gösterilen Kalabak Suyu 15,07 puan aldı.


Açıklanan rapora göre birinci sırayı Buzdağı ile Geyve- Sakarya oluşturdu.  Suyun toplam puanına 82,73 verildi. Fuska Sapanca- Sakarya suyu 62, 80 puan ile ikinci sırayı, Kızılcahamam Javsu- Ankara suyu ise 48,10 puan ile üçüncü sırayı aldı.

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi’nin beş yıl önce hazırladığı su raporunun 14’ncü kez güncellenen raporların sonuçları açıklandı. Açıklanan raporda Kalabak suyu en içilebilir sular listesinde yedinci sırada yer aldı.
Uzun ve yorucu bir emekle, su, maden, kimya ve biyoloji dalında mütehassıs kimselerin birikimleri ile ulusal ve uluslararası kurumların su konusundaki standartlarının bir araya getirilmesi ile ortaya çıkan rapor, Türkiye’deki ambalajlı su markalarının verilerini bir bütün olarak ele alıyor.


“RAPOR 5 KISIMDAN OLUŞUYOR”


Su raporunda su markası, kaynağın bulunduğu şehir, suda asla olmaması gereken biyolojik, kimyasal, radyolojik değerler ile su da mutlaka olması beklenen mineral değerleri ve suyun PH’ını gösteren bölümlerden oluşuyor. Kırmızı renkli bölüm, su da asla olması istenmeyen tehlikeli maddelerin nispetlerini gösterirken, yeşil bölüm ise mineral ve PH değerlerini gösteriyor.


PUANLAMA NEYE GöRE YAPILIYOR?


Bir su markasının 100 tam puan alabilmesi için PH düzeyinin 7-8,5 aralığında olması, suda biyolojik, kimyasal, radyolojik hiçbir kirleticinin olmaması ve mineraller ise belirlenen aralık değerlerinde olması gerekiyor. Bir marka en yüksek 100 puan alabilirken, eksi 25 bin değere kadar da gerileyebiliyor. Sabit değer sıfır (0) kabul edilirken, mineraller ve PH, suyun değerini artırıyor. Kirleticiler eksi puan almasına yol açtığı için suyun değerini düşürüyor.
“ KALABAK YEDİNCİ SIRADA”
Açıklanan rapora göre birinci sırayı Buzdağı ile Geyve- Sakarya oluşturdu.  Suyun toplam puanına 82, 73 verildi. Fuska Sapanca- Sakarya suyu 62, 80 puan  ile ikinci sırayı, Kızılcahamam Javsu- Ankara suyu ise 48, 10 puan ile üçüncü sırayı aldı. Tunceli- Ovacık’ın Munzur suyu 34, 55 puan ile dördüncü olurken Bolu’nun Taşkesti suyu ise 25, 75 puan ile 5’inci sırayı oluşturdu. Altıncı sırada Niğde’nin Tekir suyu 23, 58 ile yer bulurken, yedinci sırayı Eskişehir’in Kalabak suyu oluşturdu.  Kalabak suyu 15, 07 puan aldı. Açıklanan raporda toplam 292 çeşit su bulunuyor. Eskişehir açıklanan içilebilir sular listesinde ilk sıralardaki yerini aldı. öte yandan Kalabak suyu kaynak suları içerisinde gösterildi.