“Kitap fuarları pazar havasına bürünüyor”

“Kitap fuarları pazar havasına bürünüyor”
Kitabevi çalışanı Özgür Özyürek, geçtiğimiz hafta Eskişehir’de gerçekleştirilen Kitap Fuarı’nı değerlendirdi.

Eskişehir’de geçtiğimiz hafta gerçekleşen Kitap Fuarı’nı değerlendiren kitabevi çalışanı Özgür Özyürek, artan maliyetler dolayısıyla kitap fuarlarının ‘Pazar’ havasına büründüğünü ve bu durum kaynaklı fuarlarda artan pazarlama tekniklerinin bir kesim vatandaşları rahatsız ettiğini aktardı.

Gerçekleşen fuar dolayısıyla işlerinin küçük ölçekte etkilendiğini fakat dramatik bir düşüş yaşamadıklarını söyleyen Özyürek, “Kitap sektöründe durma gibi bir durum yok. Zaman zaman yavaşlayabilir ama zaman zaman yaptığımız kampanyalar dolayısıyla da işlerimiz durmaz. Geçirdiğimiz Kitap Fuarı işlerimizi elbette etkiledi fakat dramatik bir etkisi olmadı. Bunun da sebebi bizim kitabevi olarak yaptığımız kampanyalar. İkinci sebep de Kitap Fuarı’nın bekleneni vermemiş olduğu gibi bir izlenim edindik. İnsanlar bekledikleri indirimleri bulamadı, sınırlı kaldı. Bir de bizim okurlarımız açısından çok da doyurucu olmadığıydı” diye konuştu.

KİTAP FUARLARI ARTAN MALİYETLERDEN ETKİLENİYOR

Fuarlarda artan maliyetlerin etkilerini ve bu etkilerin vatandaşlara yansımasını aktaran Özyürek, şunları söyledi:

“Daha önceki senelerde fuarlarda stant açmıştık, bu sene açmadık. Bize büyük bir katkısı olmayacağı için yönetim stant açmama kararı aldı. Bir de fuarların maliyetleri de yüksek. Gidip bedava stant açmıyorsunuz, kiralama bedelleri var. Türkiye’deki her şey gibi kitap da, fuar da ekonomik değil. Maliyetler için yapılabilecek de pek fazla bir şey yok, çünkü organizasyon şirketinin de belirli giderleri var. Firmaların üzerindeki bu maliyet bakısı ile fuarlar ister istemez Pazar havasına bürünüyor. Çünkü satış yapmak zorundasınız, oraya masraf yapıyorsunuz satış yapmak, zarar etmemek zorundasınız. Bu da insanlar üzerinde ısrara yol açıyor, pazarlama teknikleri kullanıyorsunuz. Bu pazarlama tekniği yükselince kitap fuarlarına başka beklentilerle gelen insanları rahatsız edebiliyor, sonuçta yiyecek-içecek fuarına gelmiyorsunuz. Bu yalnızca Eskişehir’de gerçekleşen değil, tüm şehirlerde gerçekleşen kitap fuarları için geçerli.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.