“Korsan servisler güvenli değil”

“Korsan servisler güvenli değil”
Eskişehir Servis Araçları İşletmeciler Odası Başkanı Ahmetcan Günay, artan servis ücretleri nedeniyle ailelerin çocuklarını korsan taşımacılıkla taşıdığını belirterek, bu durumun güvenlik riskleri taşıdığını vurguladı.

Eskişehir’de eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte servis ücretleri konusunda tartışmalar yeniden alevlendi. Bazı ailelerin çocuklarını komşularının ya da kendi araçlarıyla okula bırakması, servis taşımacılığı konusunda güvenlik endişelerini de beraberinde getiriyor.

okul-servisi.jpg

Eskişehir Servis Araçları İşletmeciler Odası Başkanı Ahmetcan Günay, bu duruma ilişkin yaptığı açıklamada, " O kişilerin niteliklerini bilmiyoruz. Aracı kullanırken gösterdiği refleksleri bilmiyoruz. Korsan servis taşımacılığının engellenmesi gerekiyor. Velilerimizin çocuklarını korsan servislere vermemelerini istiyoruz. Komşu servislerin korsan servis taşımacılığı kapsamına girdiğini buradan duyurmak istiyoruz. Bir otomobilde yolcu koltuk sayısına baktığımızda şoför dahil 4 kişilik yer mevcut. Ama sosyal medya ve basından gördüğümüz kadarıyla en az 7-8 kişiyle bagajlara kadar sığdırabiliyorlar. Bu durum tamamen geleceğimiz olan öğrencilerimizin can güvenliği tehlikededir. En güvenli taşımacılık servis aracıyla mümkün” diye belirtti.

Öte yandan, bazı okul aile birlikleri ve müdürlerin, belirli servis firmalarıyla çalışılmaması yönünde baskı yaptıkları iddiaları gündeme geldi.

Günay, bu konuyla ilgili, “Genelde okullarımızda sözleşmeli servis araçlarımız, firmalarımız vardır. Firmaların olmadığı yerde bireysel araçlarımız vardır. Onlar da birebir üyelik sözleşmesi yapmaktadır. Okul burada güvenliği sağlamak istiyorsa okul müdürlerine tavsiyem şudur; hiçbir araç dışarıda tutulmamalı. Çünkü herhangi bir öğrencinin başına bir durum geldiği taktirde bunun tek sorumlusu okul müdürüdür. Burada servis araçlarında sözleşme olsun, ihale olsun. Tek etki okul aile birliği başkanlarıdır. Servis taşımacılığı yönetmeliği var. Kanunlara göre her veli servis sözleşmesi yapması gerek. Ve servis araçları da kaymakamlıklarda olur yazısı almak zorundadır. Keyiflerine göre servis taşımacılığı yapılmamalıdır. Yönetmelikte yazıyor. Okul velinin hangi firmayla çalışacağına müdahale edemez ancak okul aile birlikleri müdahale edebilir. Okulun hiçbir servisçiyle anlaşma yetkisi yoktur” şeklinde konuştu.

Son olarak Günay, "Yüzde 70 enflasyon artışına rağmen yüzde 45 zammı talep edip karara bağlamıştık halkımızı düşünerek. Önümüzde bir yılbaşı var. Tekrar asgari ücretin zammıyla, sigorta, mazot, kasko gibi giderlerimiz var. Ufak bir pay bıraktık tekrar bir zam talebimiz olabilir düşüncesiyle. Geçen seneye göre servis araçlarındaki doluluk oranı yüzde 25 civarında bir azalma var. Abonman kartları sebebiyle özellikle liselerde bir azalma görülüyor. Hayat pahalılığı nedeniyle aileler farklı çözümlere bakıyor” ifadesini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi

Etiketler :