"Meslek Ağı Zirvesi" gerçekleşti

ESTÜ Porsuk Meslek Yüksekokulu, Ulaştırma Meslek Yüksekokulu ve Bilişim Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen “Meslek Ağı Zirvesi 2025"te öğrenciler, akademisyenler, kamu kurumları, işletmeler ve meslek profesyonelleri bir araya geldi. 22 Mayıs Perşembe günü ESTÜ Porsuk Kampüsünde düzenlenen etkinliğe, Rektör Prof. Dr. Adnan Özcan, Rektör Yardımları Prof. Dr. Onur Kaya, Prof. Dr. Yunus Özdemir, Ulaştırma Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Yusuf Yavuz, Porsuk Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Muammer Tün, Bilişim Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Şener Ağalar, KOSGEB Eskişehir İl Müdürü Tarık Yılmaz, Eskişehir Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Fatih Acar, Eskişehir Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kadir Uysal, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Aslan Mehmet Coşkun, Gençlik ve Spor İl Müdür Vekili Hasan Kalın, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Muammer Demirkan, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, ATAP Yönetim Kurulu Başkanı Metin Saraç, kamu kurumları temsilcileri, sektör temsilcileri, meslek profesyonelleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Etkinliğin açılışında konuşan Rektör Özcan, Meslek Ağı Zirvesinin amacının öğrencilerin yeteneklerini tanıtmak, kamu ve özel sektörle doğrudan bağlantılar kurmalarını sağlamak ve onları girişimcilik kültürüyle tanıştırmak olduğunu belirterek, “Yükseköğretim Kurulunun yayımladığı Meslek Yüksekokulları Strateji Belgesi, bizlere açıkça göstermiştir ki geleceğin meslek yüksekokulları; dijital ve yeşil becerilere dayalı, sektöre entegre ve uygulama odaklı yapılar olacaktır. Bu kapsamda yeni programlar geliştirilmektedir. Bu noktada; yapay zekâ, siber güvenlik, döngüsel ekonomi ve yeşil üretim, dijital dönüşüm gibi alanlar ön plana çıkıyor. Yükseköğretim Kurulunun belirlediği hedefler doğrultusunda bizler de Üniversite olarak program ve içeriklerimizi güncelliyor, dijital ve yeşil temalı yeni programlar geliştiriyor ve kadrolarımızı sektörel ihtiyaçlara göre şekillendiriyoruz. Bu zirvenin, mevcut yapılarımızı gözden geçirmek ve geleceği birlikte planlamak için önemli fırsatlar sunacağına inanmaktayım. Meslek Ağı Zirvesinin kapsamı da bu dönüşümle bire bir örtüşmektedir. Üniversite olarak hedefimiz, meslek yüksekokullarını yalnızca diploma veren kurumlar değil; ülkemizin kalkınma hedeflerine katkı sağlayan ve çözüm üreten yapılar haline getirmektir. Bu doğrultuda Meslek Ağımızı her yıl daha da büyütmeye ve geliştirmeye kararlıyız.” diye konuştu.
Açılışta söz alan Ulaştırma MYO Müdürü Prof. Dr. Yusuf Yavuz, Meslek Ağı Zirvesi 2025’te “Eğitimden Kariyere, Güçlü Bir Ağ” sloganı ile yola çıktıklarına vurgu yaparak, “Bu zirve, öğrenciler, akademisyenler, kamu kurumları, işletmeler ve meslek profesyonellerini bir araya getirerek, günümüz iş gücü̈ piyasasının ihtiyaçlarını ve mesleki dinamikleri ele almayı hedeflemektedir. Zirve ile öğrencilerimizin mesleki gelişimini desteklemek, sektör beklentilerini daha iyi anlamalarını sağlamak ve iş dünyasına daha donanımlı bireyler olarak katılmalarını kolaylaştırmak adına paydaşlarımızla iş birliğinin arttırılması planlanmaktadır” dedi.
Prof. Dr. Yavuz’un ardından söz alan Anadolu Teknoloji Araştırma Parkı (ATAP) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Saraç, sermayenin farklılaşmaya başladığını belirterek, “Bundan 25-30 sene önce ağır sanayi öncelikli iken günümüzde bunun yerini bilişim teknolojileri aldı. Teknoloji ve bilişim firmaları artık en değerli firmaların yaklaşık yüzde 25’ini oluşturuyor. Bu çok değerli. Çünkü bir bilgisayar bir beyin demektir. Biz de şirket olarak bu noktaya ağırlık veriyoruz. Öğrencilerimizin bu doğrultuda bir fikri varsa bize başvurabilirler. Başvuru sonrası arkadaşlarımız eğitim veriyor. Eğitimler sonunda yeterli görülenlere şirketleşme konusunda yardımcı oluyoruz” diye konuştu.
Saraç’ın ardından söz alan KOSGEB Müdürü Tarık Yılmaz ise KOSGEB’in teknolojik alanlar ve yerli üretim başta olmak üzere sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin desteklenmesine ağırlık verdiğini belirterek, “Girişimci Destek Programı ile ülkemizin stratejik öncelikleri doğrultusunda belirlenen sektörler öncelikli olmak üzere yeni kurulan işletmeleri destekleyerek sürdürülebilirliklerini sağlıyoruz. KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı ile dijitalleşme sürecinde KOBİ’lere önderlik ederek, teknolojik altyapılarını güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Küresel Rekabetçilik Destek Programı ile KOBİ’lerin uluslararası pazarda rekabet gücünü artırmaya yönelik inovasyon ve AR-GE teşviklerinin uygulanmasına imkân sağlıyoruz. Kapasite Geliştirme Destek Programı ile üretim kapasitesini artırmayı hedefleyen yatırımlara finansal ve teknik destek sağlıyoruz” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Rektör Danışmanı Prof. Dr. T. Hikmet Karakoç moderatörlüğünde düzenlenen “Mesleki eğitimde; sektör ile uyum saha ile entegrasyon” başlıklı açılış panelinde Eskişehir Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Fatih Acar, Eskişehir Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kadir Uysal, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli mesleki tecrübelerini paylaşarak, sektör ile uyum ve entegrasyon konusunda doyurucu bilgiler verdi.
Panelin ardından Rektör Özcan, Meslek Ağı Zirvesi kapsamında ESTÜ Porsuk Kampüsünde açılan stantları gezerek öğrenciler ile sohbet etti.
Gün boyu devam eden etkinlikte çeşitli sektör temsilcilerinin katılımıyla 16 ayrı panel ve söyleşi yapıldı. Etkinlik kapsamında T3 Vakfı, Eskişehir Sanayi ve Teknoloji il Müdürlüğü, Eskişehir Gençlik ve Spor Müdürlüğü, İŞKUR, Eskişehir Sanayi Odası, Organize Sanayi Bölgesi, TCDD Genel Müdürlüğü, TÜRASAŞ, Eczacıbaşı Vitra, Elektrik Mühendisleri Odası EMO-Eskişehir Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası İMO-Eskişehir Şubesi, TCDD Taşımacılık ve Türkiye Bilişim Derneğinin de aralarında bulunduğu elliye yakın sektör temsilcisi Kariyer Sokağı alanında, kırktan fazla sektör temsilcisi ise yetenek sokağı alanında stant açtı. Öğrenciler, bu stantlarda gün boyu sektör temsilcileri, akademisyenler ve meslek profesyonelleri ile bir araya gelerek merak ettikleri konularda sorularına cevap buldu.
Öğrenciler, etkinlik kapsamında oluşturulan Kariyer Meydanı alanında Eskişehir Ticaret Odası, Eczacıbaşı Vitra, American Life Dil Okulları ve Karcan Kesici Takım Sanayi ve Ticaret A.Ş temsilcileri ile mülakat simülasyonlarına katıldı.
Etkinlik kapsamında atölye çalışmaları da yapıldı. Öğrenciler atölyelerde yaralı bakımı, doğada hayatta kalma ve emniyet kemeri kullanım farkındalığı konularını deneyimleme şansı buldu.
Etkinliklerde ESTÜ MYO öğrencilerinin çalışmalarından oluşan “ESTÜ Öğrencileri Gözünden Eskişehir” temalı fotoğraf sergisi ve farklı programlarda eğitim gören öğrencilerin çalışmalarından oluşan grafik, baskı ve afiş çalışmaları katılımcıların beğenisine sunuldu.
Dolu dolu geçen günün sonunda katılımcılar, ESTÜ Müzik Grubu’nun konseri ile doyasıya eğlendi.
Kaynak: Haber Merkezi