Organize sanayiye arıtma tesisi temeli

Organize sanayiye arıtma tesisi temeli
Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde 70 bin metrekarelik bir alana kurulacak olan Atıksu Arıtma Tesisi’nin temeli törenle atıldı. Törende bir konuşma yapan Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, arıtma tesisi konusunda geç...

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde 70 bin metrekarelik bir alana kurulacak olan Atıksu Arıtma Tesisi'nin temeli törenle atıldı. Törende bir konuşma yapan Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, arıtma tesisi konusunda geç kaldıkları yönünde yapılan eleştirilere katılmadığını belirterek, "faal olan 100 OSB arasında en çok 15'inde arıtma tesis var, o nedenle geç kaldığımız eleştirilerine katılmıyorum. Yasal olarak da 2009 yılına kadar zamanımız var" şeklinde konuştu.
Temel atma törenine, Vali Kadir Çalışıcı, CHP Milletvekili Mehmet Ali Arıkan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İsmet Süder, Tepebaşı Belediye Başkanı Tacettin Sarıoğlu, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, ETO Meclis Başkanı Aladdin Çam ile kalabalık bir davetli grubu katıldı.
Törende konuşan Sanayi Odası Başkanı savaş Özaydemir, tesisin toplam 70 bin metrekarelik bir alana yapılacağını ve 3 buçuk milyon Euroya mal olacağını anlattı. 2009 yılı Mayıs ayında hizmete girmesi beklenen arıtma tesisinin günde 18 bin metreküp atık suyu arıtacağı belirtildi. ESO Başkanı Özaydemir,
"Organize Sanayi Bölgesi'nin 450 fabrikası ve 25 bini aşkın çalışanı var. Bunların ne kadarı hayalidir? Bu tesis, hangi hayali tesislerin arıtmasını yapacaktır? Onları düşünmenizi istiyorum. İyi yapılan şeylerle birileri iftihar edeceğine, taşlama havasında bir moda oluştu. Bu bizi rahatsız ediyor. Biz sabrımızla, terbiyemizle sessiz kalıp, bunun değerlendirmesini halka bırakıyoruz. OSB, geçen yıl 12 bin metreküp atık su üretti, bu sene bu miktar 14-15 bin metreküpe çıktı" dedi.
Çevre Kanunu ile ilgili mevzuatın, atıksu arıtma tesisi kurmayan organize sanayi bölgelerine, bahse konu tesislerin kurulması için 2009 yılı Mayıs ayına kadar süre tanıdığını kaydeden Özaydemir, "Eskişehir OSB, çıkan bu yasalar karşısında 22 Aralık 2005 tarihinde Çevre ve Orman Bakanlığı'na iş temin planı verdi. Bu planda yatırıma ne zaman başlanacağı, ne kadar sürede bitirileceği gibi ayrıntılı taahhütlerde bulunuldu. Türkiye'de şuanda 251 OSB mevcuttur. Bunlardan 100'e yakını faaliyettedir. Bu faaliyette olan OSB'den en fazla 15'inde arıtma tesisi bulunmaktadır. Dolayısıyla bizim geç kalmışlığımız ya da çevre bilincinden yoksun olarak yapmamışlığımızdan bahsedilemez" diye konuştu.
Savaş Özaydemir, arıtma tesisinin modern olacağını, çevre mevzuatında ve Avrupa Birliği (AB) standardında öngörülen parametreleri sağlayacağını vurgulayarak, şunları söyledi:
"EOSB merkezi atıksu arıtma tesisinin yapımında, 2007 yılı sonuna kadar ön arıtma (fiziksel, kimyasal) ünitelerinin tamamlanarak atık sudaki kirlilik parametrelerinin azaltılması, 2009 yılı Mayıs ayında da tesisin tam olarak işletmeye alınması hedeflendi. Bu süreçte, bölgemizde halen büyük su tüketicisi olup, toplam atıksuyun yüzde 70'ini oluşturan 7 adet işletmede ön arıtma tesisi mevcut olup, bu firmaların arıtma tesislerinin çalışıp, çalışmadığı periyodik olarak kontrol edilmektedir. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi olarak yasal ve etik olarak çevreye olan sorumluluğumuz ve duyarlılığımız bundan böyle de devam edecektir."
Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı ise yaptığı konuşmada, çevreyi herkesin sahiplenmesi gerektiğini belirterek, "Tabiki sanayiden vazgeçemeyiz. Ancak, sanayi ve çevre uyumunu sağlamak da çok önemli. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi, küçük bir noksanlık olan atıksu arıtma tesisini de hayata geçirerek, daha da mükemmel olacak. Afyonkarahisar, Kütahya'da teşvik var. Artık, öyle teşvik kompleksi kalmadı.
Arsa satışlarını karşılaştırdığınızda teşvik almayan Eskişehir, Kütahya'yı 3-4'e, Afyonkarahisar'ı 2-3'e katladı. Eskişehir, yabancıyı cezbediyor. Kendi sinerjisini kendisi oluşturuyor. Kendi başına bambaşka bir cazibe merkezi olan organize sanayi bölgemizle iftihar ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Vali Çalışıcı, CHP Eskişehir Milletvekili Mehmet Ali Arıkan, ESO Başkanı Özaydemir, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı butona birlikte basarak tesisin temelini attı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.