“Toz toprak içinde kim gelecek kim dolaşacak”
Eskişehir’de mobilya sektörünün en önemli adreslerinden biri tabakhane bölgesi geçmiş yıllardaki cazibesini her geçen yıl yitirdi. Bölge esnafı ise bölgedeki birtakım sorunların çözülmesini istiyor. Eskişehir Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Mustafa Köroğlu, bölge esnafının sorunlarının anlattı. Köroğlu, “Tabakhanede ilk baş sorunumuz asfalt ve kaldırım. En büyük sorunlarımızdan biri budur. Üyemizin dükkanın önünde ağaç var. O ağacın kökleri, dükkanın camını patlatmış. Belediye ilgilenmiyor. Park ve bahçeleri arayacaksınız diyorlar. Üye, park ve bahçeleri arıyor, bu sefer de elektrik tellerine değdiği için OEDAŞ’ı arayacaksınız diyorlar. Yani üyemiz bir çözüm bulamıyor, camını patlatmasına rağmen. Kaldırımı zaten kaldırmış ağaç. Yani en büyük sorunumuz kaldırım ve asfalt. Kazı işleri yapmışlar elektrik için. Yeniden asfaltlama ve yama çalışması yapıyorlar. Yeni asfalt yok, yamıyorlar. 3-4 aydır orası toz toprak içindeydi. Şu an için bir yama işi var ama esas kalıcı çözüm yeni kaldırım ve asfalt. Üyelerimizin istediği o. O olmayınca üyeler, müşteri de gelmiyor. Toz toprak içinde kim gelecek, kim dolaşacak? Bir cazibesini kaybetti, açıkçası söylemek gerekirse. Yani biraz bakım olması gerekiyor. Belediye tarafından biraz müdahale edilmesi gerekiyor. En büyük üyelerimizin istekleri bunlar" ifadelerini kullandı.
“Tabakhane Unutuldu”
Tabakhane bölgesine yakın bir konumda 2 adet alışveriş merkezinin çalışmaları sürüyor. Alışveriş merkezleri tamamlandıktan sonra alışveriş merkezlerinin bölgedeki mobilyacı esnafına etkisini değerlendiren Köroğlu, alışveriş merkezleri sayesinde tabakhane bölgesinin yeniden hatırlanacağını kaydetti. Köroğlu, “Tabakhanenin orada yapılan alışveriş merkezi yapıldıktan sonra bölgenin faaliyeti daha da artabilir, gelen müşteri potansiyeli değişebilir, farklılaşabilir. Çoğu vatandaş tabakhaneyi unuttu artık, tabakhaneyi bilmiyor. Ama onların sayesinde gelirler diye umut ediyorum ama ilk başta bir belediyenin bakım yapması lazım oraya. O AVM ile gelen yeni rezidans tarzındaki dairelerin belki faaliyet göstermesiyle biraz daha bir potansiyele ulaşır diye tahmin ediyoruz. Ancak kentsel dönüşüm konusunda üyelerimin bir bilgisi yok. Açıkçası, komple müdahale edecekler mi yoksa sadece orada yapılanlarla mı kalınacak, devam edecek mi? O konuda üyelerin bilgisi yok. Tabakhanedeki üyelerimizi toparlayıp bir şehir kenarında, yol kenarında, çevre yolu kenarında falan güzel, büyük mağazalar yapılabilse çok hoş olacak. Yani iş yerlerimiz için de aynı. Biz eskiden 150-200 metrekarelik dükkanlar bizim için yeterliydi. Şu anki pozisyonlarda bir CNC makinesi aldığın zaman zaten dükkanı komple kapatıyor. O yüzden dolayı daha büyük dükkanlara, daha büyük iş yerlerine ihtiyacımız var. EMKO tarafında, o taraflarda yapılan dükkanlardansa, bizim üyelerimiz daha çok Bursa yolu tarafını istiyorlar. Çünkü kendi müşterileri genelde Tepebaşı bölgesinde, öbür taraf biraz daha ters kalıyor. Bizim düşüncemiz öyle ama belediye nasıl bir ilerleme yapar, o konuda bir bilgimiz yok. Fakat Bursa yolunda bir çalışma olduğundan, o tarzda bir iş yerleri için çalışma yapıldığına dair söylentisi var. Bir kooperatif kurup büyük, daha büyük dükkanlara, daha rahat bir yerlere geçmeyi istiyoruz” şeklinde konuştu.
“Eskişehir Mobilyada Geriledi”
Eskişehir’in mobilya sektörde geldiği son noktaya dair konuşan Köroğlu, Eskişehir’in mobilyacılıkta gerilediğini belirtti. Köroğlu, “Eskişehir mobilyası 90'lar için bahsedersek, 1 numaraydı İnegöl zaten hiç yoktu o tarihlerde. Ama şu anda İnegöl'e kaptırmış vaziyetteyiz. "Kondu mobilya" dediğimiz yemek odası, yatak odası gibi o tarzda şeyleri şu anda Eskişehir'de çok nadir firmalarımız üretiyor. Şu an Eskişehir'in en çok mobilya ağırlığı sipariş üzerine daha çok ilerliyor. Müteahhitlerle mutfak dolabı, kapı tarzında işler yapılıyor atölyelerimizde. Ama kondu mobilyada çok geriledik. Yani bunu ilerletmemiz için biraz daha genişlememiz lazım, vizyonumuzu genişletmemiz lazım. Üyelerimizden bir araya gelmeye çalışıyoruz, toplantılar düzenlemeye çalışıyoruz, kaynaştırıp bir şeyler yapalım, bir faaliyetlerde bulunalım diye. İnşallah bu çalışmalarımızın sonucunu alacağız ilerleyen zamanlarda” sözlerini kaydetti.