"Üniversite personeli mağdur ediliyor"

Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Özkan Demirkol, Eskişehir Şubesi binasında yaptığı açıklamada, üniversitelerdeki idari personelin tayin ve nakil mağduriyetinin artık bir sorun olmaktan çıkarılması gerektiğini belirtti. Demirkol, "Mağduriyetler giderilmelidir!" diyerek üniversite idari personelinin yaşadığı olaylara dikkat çekti.
Demirkol açıklamalarında “İlk kez 2022-2023 yıllarını kapsayan 6. Dönem toplu sözleşmede idari personelin yükseköğretim kurumları arasında yer değişikliği talebinde bulunabilmeleri için çalışma yapılması kararı alınmış ancak bugüne kadar herhangi bir adım atılmamıştır. 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem toplu sözleşme hükümlerinde de aynı karar çıkmasına rağmen somut herhangi bir ilerleme kaydedilememiştir. Üniversitelerde yaklaşık sayıları 200 bine ulaşan idari personel görmezden gelinmiş, 45 yılı aşkın bir süredir çözüme dayalı somut bir adım atılmamıştır” diye belirtti.
"Aile Bütünlüğünü Bozmaktadır"
Demirkol, “Üniversite çalışanlarının; eşinden, çocuklarından, bakmakla yükümlü olduğu hasta anne ve babasından ayrı kalması durumu, bir umut; ‘’olacak mı? olmayacak mı?’’ sıkıntısı ve stresi üniversitelerde görev yapan emekçilerin sadece kendisini değil; eşini, çocuklarını, annesini, babasını da etkilemekte, her geçen gün artarak devam eden çeşitli mağduriyetler aile yapısının bozulmasına, huzursuzlukların oluşmasına, aile birliğinin parçalanmasına sebep olmaktadır. Bu durum anayasanın 41. Maddesinde yer alan aile bütünlüğünün korunmasına yönelik maddeyle de çelişki yaratmaktadır” ifadeleriyle açıkladı.
"Haksız Hukuksuz Adam Kayırmacı Sisteme Dönüştü"
Bu durumu bazı sendikaların kendi lehine kullanmaya çalıştığını belirten Demirkol, "Üye kazanma umuduyla yetki derdine düşmüş herhangi bir kalıcı çözüm üretememiş, sadece söylemler üzerinden günü kurtararak herhangi bir sonuç için mücadele ruhu gösterememiştir. Ayrıca üniversite emekçilerine kadro gelse dahi hiçbir şekilde mazeret harici tayin-nakil hakkının olmaması, keyfiyet içeren durumların gelişmesine neden olarak, amir konumundakilerin keyfiyet oluruna ve haksız hukuksuz adam kayırmacılığa dayalı yer değişikliklere yol açmıştır. Devlet üniversitelerine gönderilen “İdari Personelin Kurumlar Arası Yer Değişikliği” konulu, 26.02.2024 tarih ve 12461 sayılı yazı doğrultusunda, üniversiteler tarafından idari personelden tercihleri alınmasına rağmen, bu tercihler doğrultusunda yer değişikliği işlemleri halen başlatılmamıştır. Aile yılı ilan edilen 2025 yılında, ailelerin birleştirilmesi konusunda da adımlar atılmalı, aile birliğinin korunması için üniversitelerdeki idari personelleri kapsayan bir tayin-nakil yönetmeliği oluşturulmalı, bu mağduriyetlerin giderilmesi için bir an önce çalışmalar başlatılmalıdır” sözlerini kullandı.
Kaynak: Haber Merkezi