Yücesan'dan Tarım Bakanına soru

Yücesan’dan Tarım Bakanına soru
CHP Eskişehir milletvekili Vedat Yücesan, TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için verilen önerge şöyle;Ziraat Bankası ile Tarım Kredi...

CHP Eskişehir milletvekili Vedat Yücesan, TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için verilen önerge şöyle;
Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerinden kredi alan çiftçilerin tamamına yakını borçlarını ödeyemediğinden icralık hale gelmişlerdir. Kullandıkları krediden dolayı evlerine haciz gelen çiftçiler toprak, traktör ve hayvanını satarak borcunu ödeme yoluna gitmelerine rağmen tamamı bugün icra mahkemelerine düşmüş durumdadırlar. Hükümetin belirlediği taban fiyatların düşük olması ve sübvansiyonların kaldırılması, çiftçilerin kredi borçlarını da ödeyememelerine yol açmaktadır.
Kredi faizlerinin yüksekliği nedeniyle ekim yapamayacak duruma gelen çiftçiler, borçları yüzünden de varını yoğunu kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Çiftçi fakir düşmüş, borç batağına saplanmıştır. Sadece Tarım Kredi Kooperatifi Bölge Birliği´nden kredi alan 2 bin 500 çiftçi icralık hale gelmiştir.Türkiye'nin hemen her bölgesinde binlerce çiftçi icraya verilmektedir.
1-) Artan girdi maliyetleri, teşvik primlerinin yetersizliği, protesto olan senetler çiftçinin belini bükmektedir. Üretici ne ekmişse zarar etmiştir. İcralık olmak istemeyen çiftçi, tarlasını, traktörünü değerinin çok altında satmasına rağmen borcunu ödeyememektedir. Çiftçinin bu duruma düşmesinin sizce nedeni nedir?
2-) Ülke genelinde ve iller bazında Ziraat Bankasından aldıkları kredileri geri ödeyemediği için mahkemeye verilen çiftçi sayısı ne kadardır? Bu çiftçilerin ne kadarı için icra yoluyla borç tahsil işlemine gidilmiştir? Borçlarını ödeyemediği için tutuklanan ya da tutuklama emri çıkarılan çiftçilerin sayısı ne kadardır?
3-) Ülke genelinde ve iller bazında Tarım Kredi Kooperatiflerinden aldıkları kredileri geri ödeyemediği için mahkemeye verilen çiftçi sayısı ne kadardır? Bu çiftçilerin ne kadarı için icra yoluyla borç tahsil işlemine gidilmiştir? Borçlarını ödeyemediği için tutuklanan ya da tutuklama emri çıkarılan çiftçilerin sayısı ne kadardır?
4-) Tarımsal üretimde sıkıntılara yol açan politikalara son vereceğini iddia eden hükümetin uyguladığı politikalarla fakirliği daha da derinleştirmesi ve tarım kesimini yıkıma uğratması karşısında, hükümetin çiftçi kesimine yönelik uygulamalarının yerinde ve yeterli olduğunu düşünmekte misiniz?
5-) Çiftçinin toprağını süremez, tohumunu atamaz, üretim yapamaz duruma düştüğü, yaşanan olumsuzluklara ve zorluklara rağmen üretim yapanların ise, iflaslarla ve icralarla uğraşmak zorunda kaldığı bir ortamda çiftçilerin bugünkü durumunu iç açıcı olarak görmekte misiniz?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.