4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

112 ACİL PERSONELİNİN İŞİ GÜÇ VE MEŞAKKATLİDİR

Sağlık Müdürü, Sayın Uz. Dr. Hüseyin Seyhan fidan' nın, göreve başlaması dolayısıyla ziyaret ettik. Görüşmede, Eskişehir' in sağlık sorunları üzerinde de duruldu.
Sayın Fidan, çevre yolu, Şeker Köprüsü civarında meydana gelen trafik kazasında, Acil Yardım Ekibine yapılan saldırıdan çok etkilenmiş. Bu alanda gerekli her türlü önlemin alınacağını söyledi. Ve " bu tür olaylar, 112 çalışanlarının moral ve motivasyonunu olumsuz etkilemekte bizleri de üzmektedir ." dedi.
Aslında 112 acil serviste çalışan personelin işi, stresli, güç ve meşakkatlidir. Her an da trafik kazası ile karşı karşıyadırlar. Çünkü personel, gece, gündüz demeden, günün her dakikasında, görev başında olmak ve en kısa zamanda da olay yerine ve hastaya ulaşmak zorundadırlar.
112 Acil Servis çalışanlarının, sürekli yalan ihbar aldıkları ve değişik sapıklıklara muhatap kaldıklarına, bizzat tanık olduk. Oysa 112 Acil Servisini meşgul etmek cinayetle eşdeğerdi. Nitekim Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 112 Acil Servis telefonlarını, gereksiz yere meşgul edenleri `vatan haini' olarak nitelendirdi.
Ayrıca Eskişehir' de, telefon sapıklarını tespit eden "Çağrı engelleme cihazı" sayesinde, bu tür numaralar kara listeye alınmakla kalmıyor, kişi/kişilerin hakkında yasal işlemde yapılıyor.
112 acil servis, afet koşullarında başarılı yanıtın temelidir. Her türlü kazada, ilk aklımıza gelen 112 acil servistir. Yeri geldiğinde insanların, umudu ve kurtuluşu, en önemlisi de acil vaklarda, yakınlarından, daha da yakındır.
Öte yandan acil tıbbi hastalıklar, kazalar, şiddet olayları ve afetlerde, hasta ve yaralının yaşam şansını artırmak, oluşabilecek komplikasyonları önlemek ve iyileşmeyi kolaylaştırmak için hastane öncesi acil bakım hizmetleri hayat kurtarmakla eşdeğerdir. Ayrıca 112 acil servisi, yaşam kurtarma zincirinin en önemli halkasıdır.
Eskişehir 112 acil hizmetlerinde, Türkiye' nin, en şanslı illerinden biridir. Hastane süresi, hizmet süresi, tam seyir süresi, toplam nakil süresi, arzu edilen standartlardadır. İhbar ve olay yerine varma süresi ise merkez ilçe de en fazla 8 dakikadır. Ayrıca 112 acil hizmetleri, gelişi güzel yapılmaz, kazazedelerin hepsine aynı anda yardım yerli olmadığı durumlarda, her birinin yapması gereken bakım, hayati öncelik derecesine göre planlanarak gerçekleştirilir. Amaç en çok yaralı için, en fazla iyilik yapmak, hayati tehdit altındaki yaralının yeniden hayata döndürülmesi ve hayatına devam etmesinin sağlanmaktır. İşin gereği böyle iken, 112 acil hizmetleri personeli, saldırıya uğruyor, hiçte hak etmediği ve arzu edilmeyen gelişmeler oluyor.
Elbette her mesleğin olduğu gibi, 112 acil hizmetlerinin de sorunları vardır. Bu sorunları başında, "personel eğitimi", "Apati(aldırmama)", "aşırı duygusallık tepki " ve" tehlikeli maddeler" gelmektedir. Vatandaşın, 112 acil hizmetleri önemi ve çalışma şekli hakkında bilgi sahibi olmaması ise ciddi bir sorun olarak ortadadır. Bu alanda kurum kadar, medyaya da önemli görevler düşmektedir.
Eskişehir' de, komuta Kontrol Merkezinde bulunan ISDN telefon santraline gelen acil yardım çağrılarını, nöbetçi operatörler alır ve ihbarı değerlendirir. Vakit kaybetmeden telsiz anonsuyla bölgeye bakan ambulans ve ekibi göreve çıkarılır. Gerekli durumlarda, komuta merkezi danışman hekimi, telefonda acil yardım talebinde bulunan vatandaşa ambulans gelinceye kadar, neler yapması konusunda gerekli bilgiyi verir.
Telsizle, ihbarı alan istasyon ekibi, il ortalamasına göre bir dakikada ambulansa binip hareket etmiş olur. 112 İstasyon ekipleri, her türlü acil sağlık yardımına gerekli müdahalenin zamanında yapılması, hizmetlerden, vatandaşın memnun olması, onlar için, en büyük mükâfattır. Personel, vatandaşa acil sağlık hizmeti verirken, etkin ve hızlı ve hayat kurtarıcı olmak gerektiğinin de bilincindedir. Ayrıca telsiz ve telefon görüşmeleri, bilgisayar ses kayıt sistemine kayıt edilmektedir. Kayıtlar, hem denetimi sağlamakta, hem de 112 acil hizmetleri ile ilgili idari ve adli soruşturmalara ışık tutmaktadır.
Eskişehir' de, 112 acil hizmetlerinin, daha etkin ve bilinçli yürütülebilesi için, en ileri sisteme sahip, dijital ve teknolojik alt yapısı olan bir komuta merkez binasına ihtiyaç vardır. Ayrıca bu binada, herhangi bir afet ya da başka bir olağanüstü durumda, olaya anında müdahale edilebilmesi için, bir kriz yönetim merkezi ve 112 acil kriz merkezi de oluşturulmalıdır. Bu binanın yapımı ve kriz merkezlerinin hayata geçirilmesi, ilgililer ve Eskişehirliler için, bir görev ve ödev olduğu kadar bir haktır da.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi