4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

112 ACİL SERVİS

Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü, toplumun, 112 Acil Sağlık hizmetleri konusunda bilinçlendirilmesine katkı sağlamak ve farkındalık oluşturmak amacıyla, "Bir nefes kadar acil mi?" kampanyasını düzenledi.
Kampanya nedeniyle, yapılan açıklamada, İl Sağlık Müdürü Sayın Doç. Dr. Uğur Bilge, “12 Acil Servis hattına, "Bizim suyumuz patladı, kaçı aramam gerekiyor?", "Telefon kapandı, onun için aradım" ve "Sevgilimden ayrıldım." şeklinde çok sayıda asılsız ihbarın geldiğini söyledi.
Yine İl sağlık müdürlüğünün, açıklamalarına göre,1 Ocak ile 31 Ekim 2018 tarihleri arasında, Eskişehir 112’nin toplam vaka sayısı 52 bin 53’tür.  Bu dönemde, Eskişehir 112 Acil çağrı Hattına gelen toplam çağrı adeti,  478 bin 544’tür. Bunun, 52 bin 53’ünün vaka olarak düşünülürse, Acil çağrı hattının gereksiz işgali yüzde 89 civarındadır..
Acil Servi hakkında, daha sağlıklı bilgi almak ve kamuoyunu bilgilendirmek için, Eskişehir İl Ambulans Servisi Başhekimi, Dr. Veli Görkem Pala ile görüşmek istedik. Randevu verildiği halde, görüşmek, mümkün olmadı.   
Geçmiş yıllarda, 112 Acil Servisi, ziyaretlerde, sürekli yalan ihbar aldıkları ve değişik sapıklıklara muhatap kaldıklarına, bizzat tanık olduk. Oysa 112 Acil Servisini meşgul etmek cinayetle eşdeğerdi.  Nitekim Sağlık Bakanlarından, Sayın Dr. Recep Akdağ, 112 Acil Servis telefonlarını, gereksiz yere meşgul edenleri `vatan haini’ olarak nitelendirdi.
öte yandan acil tıbbi hastalıklar, kazalar, şiddet olayları ve afetlerde, hasta ve yaralının yaşam şansını artırmak, oluşabilecek komplikasyonları önlemek ve iyileşmeyi kolaylaştırmak için hastane öncesi acil bakım hizmetleri hayat kurtarmakla eşdeğerdir. Ayrıca     112 acil servisi, yaşam kurtarma, zincirinin en önemli halkasıdır.           
112 acil serviste çalışan personelin işi,  stresli, güç ve meşakkatlidir.  Her an da trafik kazası ile karşı karşıyadırlar. çünkü personel, gece, gündüz demeden, günün her dakikasında, görev başında olmak ve en kısa zamanda hastaya ulaşmak zorundadırlar.
Eskişehir, 112 acil hizmetlerinde, Türkiye’ nin, en şanslı illerinden biridir. Hastane süresi, hizmet süresi, tam seyir süresi, toplam nakil süresi, arzu edilen standartlardadır. İhbar ve olay yerine varma süresi ise merkez ilçe de en fazla 10 dakikadır.
Ayrıca 112 acil hizmetleri, gelişi güzel yapılmaz, kazazedelerin hepsine aynı anda yardım yerli olmadığı durumlarda, her birinin yapması gereken bakım, hayati öncelik derecesine göre planlanarak gerçekleştirilir. Amaç hayati tehdit altındaki yaralının yeniden hayata döndürülmesi ve hayatına devam etmesinin sağlanmaktır. İşin gereği böyle iken, 112 acil hizmetleri personeli, saldırıya uğruyor, hak etmedikleri gelişmeler oluyor.
Elbette her mesleğin olduğu gibi, 112 acil hizmetlerinin de sorunları vardır. Bu sorunları başında, “personel eğitimi”, “Apati(aldırmama)”, “aşırı duygusallık tepki “ gelmektedir.  Vatandaşın, 112 acil hizmetleri, önemi ve çalışma şekli hakkında bilgi sahibi olmaması ise ciddi bir sorun olarak ortadadır.  Bu alanda kurum kadar, medyaya da önemli görevler düşmektedir.
Eskişehir’ de, komuta Kontrol Merkezinde bulunan ISDN telefon santraline gelen acil yardım çağrılarını, nöbetçi operatörler alır ve ihbarı değerlendirir. Vakit kaybetmeden telsiz anonsuyla, bölgeye bakan ambulans ve ekibi göreve çıkarılır. Gerekli durumlarda, komuta merkezi danışman hekimi, telefonda acil yardım talebinde bulunan vatandaşa ambulans gelinceye kadar, neler yapması konusunda gerekli bilgiyi verir.
Telsizle, ihbarı alan istasyon ekibi, il ortalamasına göre bir dakikada ambulansa binip hareket etmiş olur. 112 İstasyon ekipleri, her türlü acil sağlık yardımına gerekli müdahalenin zamanında yapılması, onlar için, en büyük mükâfattır.
Personel, vatandaşa acil sağlık hizmeti verirken, etkin ve hızlı ve hayat kurtarıcı olmak gerektiğinin de bilincindedir. Ayrıca telsiz ve telefon görüşmeleri, bilgisayar ses kayıt sistemine kayıt edilmektedir. Kayıtlar, hem denetimi sağlamakta, hem de 112 acil hizmetleri ile ilgili idari ve adli soruşturmalara ışık tutmaktadır.         
112 Acil Yardım ve Kurtarma Hizmetlerinde, çalışan personel, birer meçhul kahramandır. Bir telefonla, acil tıbbi hastalıklar, kazalar, şiddet olayları ve afetlerde, hasta ve yaralının yaşam şansını artırmak ve oluşabilecek komplikasyonları önlemek, iyileştirmeyi kolaylaştırmak için, hastane öncesi, acil bakım ve yardım hizmetlerini, en kısa zamanda  yerine getirmek ve gereğini de yapmak için, gece gündüz demeden 24 saat hizmet verirler
112 Acil yardım ve Kurtarma Hizmetleri birimi, en zor anlarda, ilk aklımıza gelen ve yardıma da koşan, bazen  anne, baba eş ve çocuklardan da daha yakın olan, bir kuruluşumuzdur. Telefonları gereksiz yere meşgul edilmemeli, Ambulanslara geçiş hakkı eksiksiz verilmeli, imkanları, daha da geliştirilmeli, çalışanların, hayat standartları yükseltilmelidir. Kamuoyu da sürekli bilgilendirilmeli, her türlü destek de verilmelidir. çünkü 112 Acil Yardım ve Kurtarma Hizmetlerinde, söz konusu olan insan hayatıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi