
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
2008' DE ESKİŞEHİR'E TAKIM RUHU HAKİM OLMALI
Tüm dünya da olduğu gibi, Eskişehir'de yeni yıla umutla girdi. 2008 yılında Eskişehir'i, neler bekliyor bilinmez ama kent pek çok gelişmeye gebedir. Özellikle de yerel seçimleri dolaysıyla, kenti çetin bir gündem bekliyor.
Her şeye rağmen Eskişehir'de, 2007 yılı, geride kaldı. Yeni yıl, Eskişehir'de büyük beklentiler ve yeni umutlarla karşılandı. Ancak 2008 yılında, dünya ve ülkemizde olduğu gibi, Eskişehir'de de pek çok sorun çözüm beklemektedir. Kent olarak, 2008 yılında, Eskişehir' in her alandaki sorunları, "Takım Ruhu","Toplum Katılımı" ve"Ortak Akıl" kavramları ekseninde, taraflar arasında sağlanacak mutabakat, uyum ve işbirliği ile pekâlâ aşabiliriz.
Okuma yazama oranı, %90'ların üstündedir. Ankara, İstanbul ve İzmir, dışında ülkemizde, iki üniversiteye sahip tek ilimizdir. Türkiye'de kişi başına en fazla profesör düşen il konumundadır. Sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında, ülkemizde 6. sıradadır. Kişi başına düşen milli gelir, Türkiye ortalamasının, çok üstündedir. Ekonomik açıdan, kendi kendine yeterli iler arasındadır. Ancak son yıllarda, SÜPER MARKETLER" sayesinde, Eskişehir, " ÜRETEN" değil "TÜKETEN" bir kent haline getirildi.
Diğer yandan, Sosyo-politik gelişme sonucu, kamu yatırımları düştü. Ticaret ağırlık kazandı. Finansman ve girdi maliyetleri yükseldi. Kente gerekli beceri gösterip, verimlilik artışı sağlanamadı. Sonuçta da Eskişehir, bölgedeki etkinliğini kaybetti. Afyon, Kütahya gibi çevre illere verilen teşvikler ise yatırımları azalttı. Hatta Eskişehir'deki yatırımlar bile, bu illere kaydırıldı. 2007 yılında da, üniversiteler ve Kurum/kuruluşlar, özellikle de üniversite-sanayi işbirliği, gerçekleştirilemedi. Sanayi kuruluşlarımız arasında, "ÇATI" ve "SEKTÖREL" şirketler oluşturulamadı. Ar-ge çalışmaları ise yok denecek kadar azdı.
Hülasa 2007 Eskişehir açısından, kaybedilen yıl oldu.
Her şeye rağmen, Eskişehir'de altın, boraks, krom, manganez, asbest, dolomit, cips, kaolen, manyezit, perlit, Eskişehir Taşı(Lüle Taşı), talk, toryum, mermer gibi, madenlerin, zamanla sanayinin motoru haline getirildiği takdirde, il ekonomik açıdan güçlenirken, istihdam olanakları artacaktır.
2008 yılında, madencilik sektörü ile ilgili verimliğin artırılması, ihracatının geliştirilmesi, yatırımların teşvik edilmesi, Ar-Ge çalışmalarının hayata geçirilmesi, bu alanlarda, üniversitelerle işbirliği yapılması, öncelikle hedefler arasında olmalıdır
Elbette Eskişehir'deki, bu olumlu tablo, kentin arzu edilen, kalkınması açısından yeterli olmayacaktır. Yeni yılda, Eskişehir halkı isterse, bu kaynaklardan istifade ederek, pek ala umutsuzlukları umuda dönüştürebilir. Yeter ki Eskişehir'de, Vilayet, Anakent ve alt belediyeler, diğer Kurum/kuruluşlar, Siyasi Partilerin İl teşkilatları, ETO, ESO, ESİAD gibi sivil toplum örgütleri, bir "TAKIM RUHU" içinde çalışınlar, ortama da, "DİYALOG" ve "HOŞGÖRÜ" gibi kavramları hakim kılsınlar.
Eskişehir'de üniversiteler, sanayi kuruluşları ve diğer kurum/kuruluşlar arasında işbirliği, mutlaka sağlanmalı, hatta kurumsallaştırılmalıdır. Çünkü Eskişehir'in, her alanda başarıya ulaşması, ekip çalışması ve toplum katılımı ile de orantılıdır.
Ayrıca 2008 yılı, Türkiye ve Eskişehir'de, yerel seçimlere hazırlık dönemi olacaktır. Partiler ne gibi stratejiler izleyecek zaman içinde görülecektir. Bu dönemde kentte sen- ben kavgasından ziyade, proje üretilmeli, kariyer sahibi, karizmatik ve doğal lider olabilecek adayları, tespit edilmeli, Kentte yararlı olacak adaylar üzerinde ısrarcı olunmalıdır. Partiler, yerel yönetimlere, aday belirlemede, duygusallığı, dava arkadaşlığını, bir tarafa bırakıp, Belediyelerde, en iyi hizmeti verebilecek, belediye başkan adayları, il Genel ve Belediye meclis adaylarını belirlenmelidir.
Yeni yılda, kuraklık ve çevre sorunları da ciddi bir sorun olarak gündemdedir. Özellikle de kent çöplüğü, ıslah edilmeli bir an önce de "Katı Atık Maddeleri Geri Kazanım Bertaraf Tesisi Projesi" hazırlanarak, hayata geçirilmelidir.
Her türlü soruna rağmen, Eskişehir olarak, 2008'de umutsuz olmaya da, gerek yok. Eskişehir, konumu, doğal zenginlikler, ulaşabilirlik ve erişebilirlik imkanları, iki üniversitesi, eğitim altyapısı, her ile nasip olmayan tarım alanları, yetişmiş insan gücü, organize sanayi Bölgesi, bilgi birikimi, kendine has misyon ve vizyonu, en önemlisi de demografik yapısı ile ülkemizin, en güçlü ilerinden birisidir. Yeter ki, Yunusemre ve Nasreddin Hoca' nın diyarı Eskişehir'e, "Diyalog " ve "Hoşgörü" hakim olsun, kısır çekimler bitirilsin, her kesimde, Eskişehir için, elini taşın altına koysun...
Çünkü gidebileceğimiz, başka bir Eskişehir yok.