
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
AB PROJELERİ GELİŞTİRME MERKEZİ
Eskişehir'in, ulusal ve global pazarlarda rekabet edebilmesi, bünyesindeki kullandığı ve ürettiği teknoloji yanında bünyelerinde projeleri ile orantılı olacaktır. Bu olanağa sahip olmak için de, AR-GE çalışmaları, teknoloji üretimi ve transferi mutlaka kurumlaştırılmalıdır. Ayrıca AR-GE çalışmalarındaki tüm sorunların çözümü, ciddi bir planlama, kararlı ve uzun vadede sabırlı bir uygulama ile çözüme ulaştırılabilir.
Eskişehir' in, ülkemizde ve uluslararası platformlarda tanıtılmasını sağlamak, ulusal ve uluslararası fon ve hibelerden azami istifadesine dönük projeleri hayata geçirmek ve Avrupa Birliği müktesebatına uygun çalışmalar yapmak amacıyla, Eskişehir Valiliği AB Proje Geliştirme ve Koordinasyon Merkezi kuruldu. Bu merkez ayrıca İl genelinde bulunan kamu, kurum ve kuruluşları, üniversiteler, meslek ve sivil toplum kuruluşları arasında gereken koordinasyon ve uyumu da sağlayacak
Eskişehir Valiliği, AB Proje Geliştirme ve Koordinasyon Merkezi'nin yönetimin Tepebaşı Kaymakamı Dr. Necdet TÜRKER üstlenmiştir. Ayrıca İlimizde ''Avrupa Birliği Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu'' oluşturulmuştur. Her üç ayda bir olmak üzere, ilki 23 Mart 2010 tarihinde gerçekleştirilen, toplam 6 (altı) adet kurul toplantısı yapılmıştır.
Kurul üyeleri; İlçe Kaymakamları, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, İl Özel İdaresi yetkilileri, Kamu kurum ve kuruluşlarının İl Müdürleri, Ticaret, Sanayi ve Ziraat Odaları, Ticaret Borsası ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden oluşmaktadır.
Avrupa Birliği mali kaynaklarının kamu kurumları, sivil toplum örgütleri tarafından verimli kullanılması ve etkinliğin sağlanması amacıyla 2010 yılının Ekim ayında, merkez tarafından, Eskişehir'de Tepebaşı ve Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı tüm ortaöğretim kurumlarının idarecileri ve öğretmenlerine yönelik "AB ile Müzakere Süreci ve Fon Kaynakları" konulu bilgilendirme toplantısı yapılmıştır.
Bugüne kadar da Eskişehir Valiliği AB Proje Geliştirme ve Koordinasyon Merkezi, 2009 Temmuz ayından beri istihdam, eğitim, kültür, sağlık, çevre, tarım, engellilere yönelik 42 proje başvurusu yapmıştı. AR-GE faaliyetleri büyük önem taşımaktadır. Herhangi yeni bir ürün üretmek ya da var olan ürün ya da proses üzerinde değişiklik yapmak olarak tanımlanan AR-GE' nin temelini bilgi ve bilim oluşturmaktadır.
Merkez, bugüne kadar pek çok projeyi hayata geçirildi.
Avrupa Birliği tarafından, sınır ötesi kültürel işbirliklerini desteklemek amacıyla kurulan, "AB Kültür Programı" kapsamında "SIĞINAK" adlı proje desteklenmeye değer görülmüştür. Almanya, Polonya, Litvanya ve Malta'nın ortak ülke olarak yer aldığı, kültür projesine sağlanan toplam hibe tutarı 250 bin Avro'dur.
Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından desteklenen, biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürebilirlik kapsamında hazırladığımız Akbaş Köpekleri neslinin korunmasına yönelik proje, 50 bin Dolar hibe almaya hak kazanmıştır.
Engelli vatandaşlarımızın, istihdam edilebilirliklerini artırmak ve sosyal hayatın içinde aktif olarak yer almalarını sağlamak amacıyla, 80 engelli vatandaşımızın yararlandığı, hibe tutarı 100 bin TL olan "Engelleri Bilişimle Kaldıralım Projesi" yürütülmektedir
Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında 60 işsiz vatandaşımıza, 5,5 ay süresince iş imkânı sağlanarak, belirli bir süre için maddi anlamda desteklenmeleri, çalışma ortamına alışmaları, mesleki eğitim, iş tecrübesi ve disiplini edinmeleri amacıyla; hibe tutarı 360 bin TL olan proje kapsamında, Yardımcı Hizmetli istihdamları sağlanmıştır.
Merkez, Listening to Cultures" (kültürleri dinlemek" adlı proje, 16 500 Avro, Erken Dönem Eğitim Hizmetleri, Kaynaştırma Yöntemleri ve Refleksoloji Uygulamalarının Önemi" 18 396 EUR, "Frig Vasisinde Trekking", isimli proje LLP-Grundtig-Workshop programı kapsamında, 25.200 Euro, Avrupa Komisyonu LLP-Grundtig-Workshop tarafından kabul edilen projenin bütçesi 25.200 EUR. benzer projeleri ile de dikkat çekti.
Eskişehir Valiliği, AB Proje Geliştirme ve Koordinasyon Merkezi, Eskişehir' de en önemli kuruluşlarımızdan biridir. Çünkü gelecek, vaat ve sözle olmaz, "proje, bilgi ve teknoloji üretimi" gerektirir. Bugün toplumlar, zengin ve yoksul diye ayrılmıyor. Proje, bilgi ve teknoloji üretebilen veya üretemeyen diye tanımlanıyor. Ayrıca toplumların, ülkelerin ve kurum/kuruluşların zenginliği de bünyelerindeki bu unsurlarla ölçülüyor.
Eskişehir Valiliği, AB Proje Geliştirme ve Koordinasyon Merkezi, Projeleri ile ilin toplumsal, ekonomik ve siyasal alanına ciddi katkıda bulunurken, projelerin geçerliliğini, uygunluğunu ve sürdürülebilirliğini artırırken, yerel kapasiteleri ve Sivil toplumu ve demokratik süreçleri de güçlendirecektir.