
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KOMİTELERİ
Perşembe günü, Sivrihisar' da Kaymakamı, Ahmet Katırcı ile "Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Eylem Planı" üzerinde, karşılıklı fikir teatisinde bulunduk. Sayın Katırcı, " Eylem planı" nın, başarıya ulaşabilmesi için, İl ve ilçelerde " ağaçlandırma ve erozyon komiteleri kurulmalı" önerisi dikkat çekti.
Sayın Katırcı' nın, önerisi gerçekleşir mi zaman gösterecektir. Ancak "Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü seferberliğinde, " Toplum Katılımını sağlamak için, Nasreddin Hoca ve Yunusemre etkinliklerinin düzenlemesinde olduğu gibi, geniş kapsamlı toplantılar yapılmalı, İlgililer ve halktan teşekkül ettirilecek, İlde Vali veya Vali Yardımcısı, ilçeler kaymakamların başkanlığın da, " Ağaçlandırma ve erozyon komiteleri" teşkil edilmelidir. Komiteler ve çalışmalar da sürekli ve kalıcı olmalıdır. Çünkü halka rağmen başarılı olmak mümkün değildir.
Ayrıca çalışmalarda, "TOPLUM KATILIMI", "ORTAK PAYDA" ve "ORTAK AKIL" gibi kavramalar hakim kılınmalıdır. Çünkü kişi/kişilere ve kurum/kuruluşlara rağmen, Ağaçlandırma ve erozyon gibi hayati bir konuda, başarılı olmak mümkün değildir. Ayrıca Toplum katılımı ile ülkemiz' deki bozuk ve bir kapalı ormanlar ve ağaçlandırma ve erozyon çalışmaları, az emek ve az masrafla rehabilite, edilerek verimli hale getirilebilir
Öte yandan Türkiye' de ve Eskişehir'de, doğal dengenin, özelliklede iklim değişiklikleri ve insan faaliyetleri ve çeşitli faktörler, toprak bozulmasına, toprağın deniz, göl ve barajlara taşınması sonucu çölleşme ile karşı karşıyadır
Elbette çölleşmenin, sebep/sebepleri var. Toprağın aşırı kullanımı, aşırı otlatma, sağlıksız sulama yöntemleri, ormanların tahribi ve özellikle son yıllarda, çevre dengesinin bozulması, iklim değişiklikleri, çölleşmeyi meydana getiren en önemli etkenlerdir.
Yapılan araştırmalara göre, ülkemizde yüzeyin % 90' nında, toprak erozyonu vardır. Bu alanın %63' ünde, erozyon şiddetli ve çok şiddetli düzeydedir. Tarım alanlarının da %75' inde, erozyon vardır. Ülkemizde, taşınan ve kaybolan toprak miktarı km2, başına ortalama 487 ton' dur. Erozyon, topraklarımızın fakirleşmesine ve baraj göllerimizin de dolmasına, en önemlisi de ülkemizin, giderek çölleşmesine neden olmaktadır. Ülkemiz yüzeyinin tamamına yakının da, şiddetli ve çok şiddetli erozyonun hüküm sürdüğü ve yılda 600 bin tondan fazla verimli tarım topraklarının, nehir ve ırmaklarla akıp gitmesi ülkemizde, en öncelikli sorundur. Çünkü bir santimetrelik toprağın meydana gelmesi için, 100 yıl, 30 cm' lik tarım toprağı için, 3000 yıl gerekmektedir.
Türkiye'deki erozyonu ve çölleşmeyi önlemek için, 4122 sayılı ve 23 07 1995 tarihli "Milli Ağaçlandırma ve Erozyonu Kontrolü Seferberlik Kanunu "çıkartılmış, Bu kanun geri de "Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Yönetmeliği" 27 Eylül 1996 tarihinde Resmi Gazete yayınlanmıştı. Ancak kanun ve yönetmeliklerin gereğini, o tarihlerden sonra iktidara gelen siyasi otoriteler yerine getirmemişti.
Ve nihayet! 60 hükümet, bu kanun ve yönetmelik gereği, ülke gelinde "Ağaçlandırma ve Erozyon kontrolü Seferberliği Eylem Planı " hazırladı ve hayata geçirdi. Hedef, bu eylem planı ile ilk 20 yılda atmosferdeki, 181. 4 milyon ton karbon daha ormanlar tarafından absorbe etmektir.
Öte yandan potansiyel ağaçlandırma alanlarının, sadece Çevre ve Orman Bakanlığının, mali ve fiziki gücü ile yapılması çok zordur. Onun için de ülkemizdeki kurum/kuruluşlar, askeri birlikler, yerel yönetimler, Şirketler, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ağaçlandırma ve erozyon çalışmalarına katkıda bulunmak zorundadır.
Diğer yandan Ulusal Ağaçlandırma Seferberliği Eylem Planı'nda, kamu kurum ve kuruluşları ile toplumun bütün kesimlerinin koordineli bir şekilde çalışmaları öngörülmüştür. Bu eylem planı, 2008-2012 yılları arasını kapsamaktadır. Plan kapsamında, yıllık süre içersinde 2.300.000 hektar alanda ağaçlandırma, İyileştirme, erozyon kontrolü ve mera ıslahı çalışması planlanmıştır. Bu miktarın 2.164.000 hektarında, Çevre ve Orman Bakanlığı, 136.000 hektarında ise diğer kurum/kuruluşlar çalışma yapacaklardır. Topla maliyeti ise 2.702.100.000 YTL olarak öngörülmektedir
Ağaçlandırma ve erozyon seferberliğinde, herkes elini taşın altına koymalı imkânları ölçüsünde de maddi ve manevi katkıda bulunmalıdır. Çünkü" Ağaçlandırma ve erozyon Kontrolü Seferberli Eylem Planı" nın, hayata geçirilmesi, kişi/kişiler ve kurum/kuruluşlar için bir görev ve ödev oluğu kadar bir haktır da.