
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON SEFERBERLİĞİ
Pazartesi günü, Orman Bölge Müdürü Sayın Küçüköz' ü, "Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Eylem Planı" üzerinde, çalışırken bulduk. Eylem Planı ve bu alanda, yapacakları çalışmalarla ile ilgili bilgi verdi. Ve "Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Yönetmeliği, 27 Eylül 1996'da yayınlanmasına rağmen, çalışmaya, 60. hükümet sahip çıktı" dedi.
Ağaçlandırma, ormanlarımızın ıslahı ve erozyon, kontrol çalışmaları, 60. Hükümet Programında da yer almış ve ağaçlandırma, erozyonla mücadele ve iyileştirme çalışmalarının hızlandırılacağı ve kararlılıkla da devam ettirileceği de belirtilmişti,
Ve nihayet! Başbakanlığın, "Ağaçlandırma Seferberliği" konulu 2007/28 nolu Genelgesi 1 Kasım 2007 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Genelge gereğince de yapılacak çalışmaları belirlemek üzere Bakanlıkça, "Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Eylem Planı" hazırlandı.
Başbakanlık genelgesindeki, Başbakan Sayın Erdoğan' ın,"Valilikler tarafından her üç ayda bir yapılan faaliyetler hakkında Çevre ve Orman Bakanlığına, bu Bakanlık tarafından da yıllık olarak Başbakanlığa rapor verilecektir. Bu ağaçlandırma ve erozyon kontrolü seferberliğinde, her yıl yapılacak değerlendirmeler neticesinde en başarılı iller ile kurum ve kuruluşlar takdir ve taltif edilecektir." sözleri dikkatimizi çekti.
Başbakan Sayın Erdoğan' ın, bu sözleri, " Eylem Planı" ile ilgili çalışmaların, sözde değil özde yapılacağını gösteriyor. Özellikle de çalışmaların sürekli, kalıcı ve sonuç alıcı bir şekilde takip edilmesi, ağaçlandırma ve erozyon alanındaki çalışmaları mutlaka başarıya ulaştıracaktır. Ayrıca Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Çalışmalarında, kurum/kuruluşlara ve işletmelere, çeşitli görevler verilmiş, İl il de bu çalışmalar belirlendi. Hatta 2008-2012 yılları arası, "çalışma planı" yapılarak, uygulamaya alındı.
Halkımız ve kurum/kuruluşlar, "Eylem Planı"na, ilgi gösterir ve verilen mesajı yeteri kadar alır mı zaman gösterecektir ama İnsanoğlunun, dünya üzerindeki varlığı boyunca da, en çok kullanılan kaynak topraktır. Bu değerli varlığımız, büyük tehdit altındadır. Erozyon, bu kaynağımızı, inanılmaz şekilde yok ediyor.
Yapılan araştırmalara göre, ülkemizde yüzeyin % 90' nında, toprak erozyonu vardır. Bu alanın %63' ünde, erozyon şiddetli ve çok şiddetli düzeydedir. Tarım alanlarının da %75' inde, erozyon vardır. Ülkemizde, taşınan ve kaybolan toprak miktarı km2, başına ortalama 487 ton' dur. Erozyon, topraklarımızın fakirleşmesine ve baraj göllerimizin de dolmasına, en önemlisi de ülkemizin, giderek çölleşmesine neden olmaktadır.
Ülkemiz yüzeyinin tamamına yakının da, şiddetli ve çok şiddetli erozyonun hüküm sürdüğü ve yılda 600 bin tondan fazla verimli tarım topraklarının, nehir ve ırmaklarla akıp gitmesi ülkemizde, en öncelikli sorundur. Çünkü toprak, insan yaşamı açısından olmazsa olmaz konumdadır. Bir santimetrelik toprağın meydana gelmesi için, 100 yıl, 30 cm' lik tarım toprağı için, 3000 yıl gerekmektedir.
Eskişehir' de ağaçlandırma ve Erozyonla mücadele çalışmaları, başarılı bir şekilde sürdürülüyor. Eskişehir'in, 1.365.248 ha olan yüzölçümünün ancak, 360 000 hektarı ormanlık alandır. İlin yüzölçümünün %26'sını kaplamaktadır. Mevcut ormanlık alanın, %54' ü bozuk vasıflı, geriye kalan %46'sı ise, iyi vasıflı ormanlardan oluşmaktadır.
Eskişehir'de, son yıllarda, ağaçlandırma çalışmaları hız kazandı. Eskişehir- Sivrihisar yolundan sonra, Eskişehir Seyitgazi yolu ve İlde, pek çok yerleşim alanı, ağaçlandırıldı. Kent ormanı gerçekleştirildi.
Ayrıca Sayın Küçüköz, " ülkemizde ve Eskişehir'de, hazineye ait ve sahipli arazilerde veya bozuk orman alanlarında, her türlü gerçek ve tüzel kişiler, Tarımsal kalkınma kooperatifleri, belediyeler, vakıf, dernek, şirket, kamu Kurum/kuruluşları, velhasıl isteyen herkes, mevzuata uymak kaydıyla özel ağaçlandırma çalışmaları yapabilir." dedi. Şu bir gerçek ki Bölge ve Eskişehir' de, ağaçlandırma, İyileştirme ve erozyon, çalışmaları, diğer illere örnek teşkil edecek niteliktedir. Özellikle Sayın Küçüköz' ün, Kanlıpınar' dan Sivrihisar'a kadar olan, soldaki tepeleri ağaçlandırarak, 100 km. büyük bir yeşil kuşak meydana getirme hedefi, her köye de, bir köy koruluğu gerçekleştirme cabası, en önemlisi de 60. Hükümetin, "Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Eylem Planı" na, sahip çıkması ve bu alandaki kararlılığı, umut vericidir.
Kutluyoruz...