4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

AİLE HEKİMLERİ BAŞARILI OLUYOR

Sağlıkta Dönüşüm Projesi, gereği, Sağlık hizmetlerinin finansmanı için, sağlık sigortası fonu oluşturulacak. Sağlık hizmetlerinin sunumunda, kişiye dönük tedavi edici ve kişiye dönük koruyucu hekimlik hizmetleri verilecekti. Bunun örgütlenmesini de, aile doktoru ofisleri vasıtası ile yapılacaktı. Vatandaş da primini ödeyecek ve böylelikle sağlık sigortası fonuna dahil olacaktı. Ödeyecek gücü yoksa primini devlet ödeyecekti. Bunlar kulağa hoş gelen vaat ve söylemlerdi. Ancak, maalesef pirimle ilgili vaatler yerine getirilmedi ama Aile Hekimliği uygulaması, bazı illerde ve Eskişehir'de hayata geçirildi.
Eskişehirlilerin, birinci basamak sağlık hizmetlerinden faydalanabilmeleri için de aile hekimliklerine, oturdukları bölge göz önünde bulundurularak kayıtlar gerçekleştirilmiş, 3500 kişiye bir aile hekimi düşecek şekilde planlanmıştı. Mevzuata göre de, bir aile hekimi, sadece Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği çalışma bölgesinde, hizmet verebilecekti. Her aile hekimi, yanında en az bir aile sağlığı elemanı çalıştıracak. Aile sağlığı elemanı, hemşire, ebe veya sağlık memuru olacaktı.
Hastalarına gerekli hallerde, evde hizmet verecek olan aile hekimi, rehberlik edici ve koruyucu hizmetler sunacak. Yaşlı sağlığı, ana - çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetlerini de yürütecek, aile hekimi, hastalarını periyodik olarak muayene edecek. Laboratuarı varsa temel tetkikleri de yapacak. Özürlüleri ve kronik hastalığı olanları, gerekli sıklıkta takip edecek olan aile hekimi, küçük tıbbi operasyonlar dışındaki ameliyatları yapmayacaktı.
Vatandaşlar, sisteme geçildikten sonra da hekim değiştirebilecek. Herkes, bölge içinde kalmak suretiyle, Büyükşehir sınırlarındaki ilçelerde kişi isterse, bulunduğu ilçe dışından, aile hekimini seçebilecek. Gezici sağlık hizmet bölgesinde oturanlarsa, başka bir hekime kayıt olamayacaktı.
Bir aile hekimi, özel muayenehanesinde veya aile sağlığı merkezlerinde, hizmet verebilecek. Aile sağlığı merkezlerinde, her hekim için ayrı muayene odası ve gerekiyorsa laboratuar odası bulunacak. Hasta Acil haller dışında, her konuda önce kayıtlı bulunulan hekime başvurulacak. Koruyucu, tanı, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri için artık hastanelere doğrudan başvurulamayacak. Aile hekiminin, tedavi edemediği ya da tanı koyamadığı hasta, hastanelere sevk edilecek. Hasta kayıtlarını tutacak. Hekim gözetiminde hastalara tavsiye edilen ilaçları uygulayacak ve pansuman yapacaktı.
Aile hekimliği üzerinde, eleştiri ve yorumlar yapıldı. Hatta tepki yürüyüşleri düzenledi. Buna rağmen de alınan karardan dönülmedi. Bugün, bu görevi başarı ile yürüten aile hekimlerimiz var. Bu hekimlerimizden biri de 24 numaralı Aile hekimliği doktoru Sayın Nadir GENCE' dir.
Geçen hafta, 24 nolu Aile Hekimliği doktoru, Sayın Dr. Nadir GENCE' yi ziyaret ettik. Kuyruk yoktu. Kısa sohbette, olumlu ve kaygıları giderici açıklamalarda bulundu. Devletin, kendilerine, her türlü imkânı sağladığını söyledi. Tanı, teşhis ve tedavi ile ilgili açıklamaları ise Aile Hekimliği'nin, geleceği açısından, umut verici idi.
Sayın Dr GENCE' ye göre, bir doktorun, doğru işler yapıyor olması yeterli değildir, aynı zamanda doğru işleri yapıyor olması da gerekir. Nitekim kendisine gelen her hastaya, tanı teşhis ve tedavi etmekle yetinmiyor. Hastanın, tedavisinden, kullanacağı ilaca kadar, her aşamayı, usanmadan anlatıyor. Güler yüzü ve güven verici ses tonu ile hastalara, moral veriyor. İyileşmesine de ciddi katkılarda bulunuyor.
Elbette sağlık hizmetlerinin tanımlanması ve kalitenin belirlenmesi güç olduğu kadar, ölçülmesi de zordur. Ancak Sayın Dr. GENCE, kendisine gelen hastaların perspektifi, çalışmalarının, en önemli belirleyicisidir. Hastanın bakış açısı ile algıladığı kaliteyi, pek çok boyutta ele alıyor. Bunda da başarılı oluyor.
24 Nolu Aile Hekimliğini, diğerlerinde farklı kılan, en önemli faktörlerden biri, daha yüksek kalitede, hizmet üretmesi ve sunmasıdır. Başarısındaki sır ise, Yüksek kalite de hizmet sunmayı felsefe haline getirmesi, meslek kurallarını ve mesleğindeki stratejilerini kalıcı kılması, en önemlisi de hastaların beklentilerine, uygun hizmet sunması yanında, hasta memnuniyetini de ön planda tutmasıdır.
Sayın Dr. GENCE, faktörler ne kadar değişse de, değişen koşullara uyan ve insanlarla iyi ilişki kurabilen ve bir doktorun sahip olması gereken, bilgi, deneyim, tecrübe, özellikle de hastayı eğitebilme gibi meziyetlere de sahiptir,
Kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi