
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
AKŞEHİR ÖRNEK ALINMALI
Eskişehir' de, yapılan YUNUS EMRE ve NASREDDİN HOCA etkinliklerinde, yaşanan olumsuzluklar karşısında, Akşehir' de, yapılan, Uluslararası Nasreddin Hoca Şenliklerini ve Konya' da, gerçekleştirilen, Mevlana etkinliklerinde yaşananları anımsar, Eskişehir'de, Uluslararası Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası etkinlikleri ve Nasreddin Hoca şenliklerinde, neden aynı performans gösterilmiyor?" sorusuna da cevap ararız.
Akşehir' de, 5-10 Temmuz tarihleri arasında, her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen Nasrettin Hoca etkinliklerine, dünyada, farklı alanlarda çalışmaları olan sanatçılar, yazarlar, bilim adamları ve basın mensupları katılmaktadır.
Ayrıca her yıl, ülkemizin sevdiği, mizahi karakteri bulunan bir sanatçı, temsili Nasreddin Hoca olma şerefine sahip olur. Şimdiye kadar temsili, Nasreddin Hoca olan sanatçılarımızdan bazıları Erdoğan Özbakır, Erol Günaydın, Levent Kırca, Halit Akçatepe Hasan Kaçan ve Kadir Çöpdemir' dir
Konya'da, yapılan Mevlana etkinliklerinde ise 10 gün süren törenler boyunca, 21 sema töreni icra edilir. Bu sema törenlerinin dışında, ''Tarihi Süreçte Mevlana ve Eserleri'' sempozyumu, Mevlana'' konferansı, ''Hz. Mevlana'nın dünyaya yansıması'' çalıştayı gibi, farklı bilimsel etkinlikler düzenlenir. Sema törenleri ile paneller, söyleşiler ve tiyatro gösterileri, 17 Aralıktaki Şeb-i Arus törenine kadar devam eder.
Elbette YUNUS EMRE ve NASREDDİN HOCA etkinliklerinin, arzu edilen seviyede olmamasının neden/nedenleri var. Konya ve Akşehir' de, yapılan etkinliklerdeki yöntem, kalıcı, sürekli olup, sürekli geliştirilirken, Eskişehir'de, yöntem sürekli ve kalıcı olmadığı gibi, her valiye ve yöneticiye göre, şekil alıyor.
Akşehir' de. Nasrettin Hoca ve Konya' da, Mevlana etkinliklerini ağırlık belediyeler ve sivil otoritedir. Eskişehir' de ise bu görev vilayet tarafında üstleniyor, her yıl da resmi bir programla gerçekleştiriliyor.
Konya ve Akşehir' de, etkinlikler, çok geniş ve zengin programlarla kutlanıyor. Örneğin Mevlana etkinlikleri, her günü dolu dolu geçen, törenlerde, sema törenleriyle birlikte, sempozyum, tiyatro, konser, söyleşi, konferans, çalıştay, panel gibi, farklı konularda 150'ye yakın program gerçekleştiriliyor.
Konya' da Mevlana etkinlikler için, Konya Büyükşehir Belediyesi' ne ait MEVLANA KÜLTÜR MERKEZİ var ama Eskişehir' de ne Yunus Emre ne Nasreddin Hoca adına böyle bir kültür merkezi yok, Vilayet ve belediyeler, bu tür kültür merkezi yapmazken, yapacak olan hayırseverlere de gerekli kolaylığı gösterilmiyor.
Nitekim hayırsever insanımız Sayın Tayfur BAYAR." ...Ben yılardan beri, YUNUS EMRE' ye yakışır, Eskişehir' de, "YUNUS EMRE KÜLLİYESİ" yapılması arzusundayım. Kime söylemişsem, geç kalan mevzu olduğunu ısrarla işittim. Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti, bu alanda ele geçmez fırsattı." demişti.
Sayın BAYAR, yıllardır, YUNUS EMRE KÜLLİYESİ yapılması hususunda, gayret ve caba gösteriyor. Halkımızla birlikte, bu külliyenin yapılacağına da inancı sonsuzdur. Bu hususta da, "Yeter ki samimiyetle yola çıkılsın."diyor ama ilgilerden bu arzusuna olumlu bir cevap yok.
Konya ve Akşehir' de olduğu gibi, Yunus Emre ve Nasrettin Hoca Etkinliklerini Anakent ve alt belediyeler ve sivil otorite düzenlemelidir. Özellikle Anakent Belediyesi, bu alanda etkili olmalı ve her türlü desteği de vermelidir.
Ayrıca Yunus Emre ve Nasreddin Hoca etkinliklerine, SİVİL OTORİTE" etkili olmalıdır. Aslında YUNUS EMRE ve NASREDDİN HOCA ile ilgili etkinliklerin, "SİVİL OTORİTEYE" devredilmesi veya "KURUMSALLAŞTIRILMASI" hep söylendi. Nitekim Vali Yardımcılarımızdan, Sayın KILIÇASLAN, etkinliklerin, sivil otoriteye devredilmesini, "MÜESSELEŞMESİ" ni önermiş, bu hususta, mesafe de alınmıştı. Ancak daha sonra gelen yöneticiler, bu karara gereken ilgiyi göstermediler.
Şu bir gerçek ki, Eskişehir' de, Yunus Emre ve Nasreddin Hoca etkinliklerinde, "TOPLUM KATILIMI" sağlanamadı. Ayrıca yıllardır, etkinliklerde, "ORTAK PAYDA, "ORTAK AKIL" ve " BEYİN FIRTINASI " gibi kavramları, ön planda tutulmadı. Oysa etkinliklerde, bu kavramlar, dikkate alınsa, etkinlikler, daha görkemli şekilde kutlanacak, halk YUNUS EMRE ve NASREDDİN HOCA hakkında daha da bilinçlenecektir.
Eskişehir' de, Nasrettin Hoca Şenlikleri ve 'Uluslararası Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası" da strateji, NASREDDİN HOCA ve YUNUSEMRE' yi, "TANIMAK " ve "TANITMAK" olmalı, her kesim de etkinliklerde elini taşın altına koymalıdır. Ayrıca YUNUS EMRE ve NASREDDİN HOCA ile ilgili etkinlikler, Vilayet bırakılmayacak kadar önemli olup, Türk toplumu, değerli şahsiyetlerine, sahip çıkmak zorundadır. Çünkü Onlara, dün olduğu gibi, bugün de ve gelecekte de muhtacız.