4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ALİ NUMAN KIRAÇ KONGRESİ

Türk tarımının duayeni, Rahmetli Ali Numan KIRAÇ, Türk tarımının gelişmesi için, eleman yetiştirme, yeni metotlar ve ürünler geliştirme çalışmalarını, ömrü boyunca sürdürmüş, Türk tarımında, kullanılan, pek çok yeni tür tohumu geliştirmiştir.
Ali Numan KIRAÇ sayesinde, Eskişehir, tarım kültürünün mayalandığı ve şekillendiği, bir kent oldu. O, tarımda emeğini, bilimle buluşturma hareketine, Eskişehir'de başladı. Atatürk, 1931'de Kuru Tarım İstasyonu'nun kuruluşuyla görevlendirdiği, Ali Numan Kıraç, Eskişehir' de, pek çok ilki de başarmıştır. Modern tarımın, ilk tohumları da Eskişehir'de ekilmişti.
Rahmetli Ali Numan KIRAÇ, Türk tarımında gösterdiği başarıdan dolayı da "KIRAÇ" soyadı, kendisine, Atatürk tarafından verilmişti. Tarım Bakanlığı Müsteşarlığı ve Devlet Üretme Çiftlikleri Genel Müdürlüğü'nden, emekli olmuş ve 30 Haziran 1954 günü, hayata veda etmiştir.
Rahmetli Ali Numan KIRAÇ adına, ESOGÜ Ziraat Fakültesi Dekanlarından Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN' un, gayretleri ile 1. Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi düzenlenmişti. Kongreye, Tarım Bakanlığı'nın, üst düzey yöneticileri, 7 üniversite rektörü, 27 Ziraat Fakültesi Dekanı, Üniversiteler Arası Kurul Tarım Komisyonu Başkanı, TÜBİTAK Başkanı, YÖK Üyeleri ve uluslararası ve ulusal alandan, pek çok bilim adamı da katılmış ve kongrede 400 bildiri sunulmuştu.
İlk defa Eskişehir' de, düzenlenen kongre, Eskişehir ve ESOGÜ' ye, çok şey kazandırmıştı. O nedenle de Kongreye, vilayet, özelikle de Anakent ve alt belediyeler ve kentteki kurum/kuruluşlar tarafından da maddi ve manevi destek verilmişti. Çünkü Kongre, Türk tarımı ve kentin tanıtımı açısında, hayati önem taşıyordu.
Kongrede, üretici birliklerinden, üniversitelere, özel tarım kurumlarından, bakanlık üst yönetimine kadar, geniş bir katılım sağlandı. Kongre sonucunda, tarımla ilgili, özgün problemler tespit edilerek, kongre sonuç bildirgesinde yer almıştı.
Kongrede, bitki besin elementleri ve toprak verimliliği. Bitki yetiştirme ve ıslahında gelişmeler. Bitki ekolojisi ve fizyolojisi. Tarımsal biyoteknoloji, Çayır-mera ıslahı ve amenajmanı. Endüstriyel bitkiler ve bio-dizel üretimi. Alternatif bitkiler, Bitki korumada gelişmeler. Bitkisel gen kaynakları üzerine durulmuştu.
Ayrıca hasat sonu teknolojileri, Toprak koruma. Gıda Güvenliği., Gıda işleme ve teknolojisi. Sulama yapılarında sayısal modelleme. Sulama sistemleri. su yönetimi ve su kullanım stratejileri, Tarımda alternatif enerji kaynakları, Tarım makineleri ve inovasyon, Uzaktan algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemlerinin tarımda uygulaması, Yapay sinir ağlarının tarımda uygulaması, Hayvan yetiştiriciliği ve ıslahı, Üreme biyolojisi, Hayvan besleme, Tarım politikaları, Toprak reformu ve arazi toplulaştırma, Tarım sigortaları, ele alınmıştı.
Ulusal Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi, neden devam ettirilemedi veya gerçekleştirilemedi, bilinmez ama kongrenin düzenlenmemesi, ESOGÜ, Eskişehir, özellikle de Türk Tarımı açısından büyük kayıptır.
Oysa Ali Numan Kıraç adına düzenlenen her kongre, tarıma, ülke ekonomisine, büyük bir katkı sağlayacak, köylünün, hayat standardı yükselecek. En önemlisi de Ali Numan Kıraç Kongresine, süreklilik kazandırıldığında, Türk tarımın da Ali Numan KIRAÇLAR çoğalacaktır.
Öte yandan Eskişehir ve ESOGÜ olarak, KIRAÇ ailesine, çok şey borçluyuz. Çünkü KIRAÇ AİLESİ, Türk tarımına, ALİ NUMAN KIRAÇLARIN yetişmesi için ESOGÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ' ne, her türlü fedakârlığı yaptı. Ziraat Fakültesi içinde yer alan, üç katlı 1926 yılında, bina aslına uygun olarak restore edilerek, "Ali Numan Kıraç Araştırma ve Kültür Merkezi", Fakültenin kullanımına sunulmuştur.
Ayrıca geçmiş tarihlerde, lojman olarak kullanılan bina, aslına uygun olarak ve daha fonksiyonel olacak şekilde, yeniden inşa edilmişti. Bu binada, ESOGÜ' nün, en gelişmiş bilişim laboratuarı bulunmakta ve Ziraat Fakültesi öğrencileri ile diğer araştırmacıların kullanabileceği, bir kütüphane oluşturulmuştur.
Daha önceki dönemlerde, lojman olarak kullanılan, 6 ayrı yapı yeniden düzenlenerek, akademik birimlerin hizmetine sunulmuştur. 3 adet büyük laboratuar binası oluşturulmuştur. Depolar, yeniden düzenlenerek, büyük bir anfi ve büyük bir sınıf ve bir büyük laboratuar alanı gerçekleştirildi.
Ülke ve Eskişehir olarak, Ali Numan KIRAÇ' a, çok şey borçluyuz. O nedenle de Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi, her yılda yapılmalıdır. Çünkü Türk ve Eskişehir tarımının, ciddi sorunları var. Bu sorunların çözümü ise Ali Numan Kıraç kongreleri gibi, etkinliklerle orantılıdır.
Rahmetli Ali Numan KIRAÇ' ı, rahmetle anıyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi