4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ

Anadolu Üniversitesi, 2007–2008 ders yılı açılış törenindeki konuşmalar, umut verici idi. Özellikle de İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İngilizce İşletme Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi Hayal Yıldız' ın, "Üniversiteli gençler olarak, ülkemizden ve üniversitemizden beklentimiz, hoşgörü ve barış ortamında, Atatürkçü düşüncenin temel alındığı aydınlık bir Türkiye'de yaşamaktır. Bugün üniversite gençliğinin, çok büyük bir kesimi, ülkenin ağırlaşmış tüm ekonomik sorunlarını, aynen omuzlarında hissetmekte ve bu koşullar içinde eğitimlerini sürdürmeye çalışmaktadırlar. Gelişmiş teknolojiye, bilgisayar ve internet ulaşımına, kültürel, sanatsal ve sportif ortamlara sahip olmak için var olanlarla yetinmiyor, daha çoğunu istiyoruz. Eğitimde ayrımcılık değil, nitelikli birlik istiyoruz. Her şeye rağmen, biz gençler, yarınlara ilişkin umutlarımızı yitirmiyor ve gelişmiş ülkelerdeki yaşam koşullarına ulaşabileceğimize inanıyoruz" sözleri ile Atatürk' ün, " İki Mustafa Kemal vardır. Biri ben, et ve kemik geçici Mustafa Kemal... İkinci Mustafa Kemal, onu "ben" kelimesiyle ifade edemem. O ben değil bizdir. O memleketin her köşesinde yeni fikir, yeni hayat ve büyük ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların rüyasını temsil ediyorum. Benim teşebbüslerim, onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemal sizsiniz. Geçici olmayan, yaşaması ve muvaffak olması gereken Mustafa Kemal odur." sözlerini hatırlattı.
Gerçekten de Anadolu Üniversitesi, Atatürkçü çizgide, her yıl binlerce öğrencisini meslek sahibi yapmakla kalmıyor, onlara yaşamın güzelliklerini de aktarıyor.
Anadolu Üniversitesi, ulusal ve uluslararası alanda tanınan bir üniversitedir. Evrensel bir üniversite olma yolunda, ciddi bir mesafede aldı. Yurtiçi ve yurtdışındaki diğer üniversitelerle, çeşitli konularda işbirliği yapması ise üniversitenin, geleceği açısından umut vericidir. Üniversite, diğer yüksek öğretim kurumlarıyla öğrenci ve öğretim elemanı değişimi için, 35 üniversiteyle protokol imzalaması ve değişimlere başlaması, hem üniversite, hem de öğrenciler açısında, önemli bir gelişmedir. Özellikle de ülkemizdeki üniversitelerle, çeşitli alanlarda işbirliği içinde olması, yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarıyla da ortak çalışmalar yürütmesi, ülkemiz, üniversite ve öğrenciler açısından, önemli bir gelişmedir.
Uzaktan öğretim teknolojilerinin, kullanılması ve geliştirilmesi konusunda, Anadolu Üniversitesi, dünyaya, örnek teşkil edecek bir konuma gelmiştir. Avrupa'da yaşayan, ikinci ve üçüncü kuşak Türklerin, ana dillerini öğrenmeleri ve doğru kullanmalarını sağlamak, ayrıca Türkçe öğrenmek isteyen yabancıların da ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hazırlanan "Türkçe Sertifika Programı", Türkçemiz açısından, önemli bir çalışmadır. Hedefin, dünya dil ailesinin, en eski ve en yaygın konuşulan dillerinden biri olan Türkçenin, bir iletişim dili olarak iş, eğitim ve sosyal çevrelerde, kullanılan bir düzeye erişmesini sağlamak olması ise sevindiricidir.
Anadolu Üniversitesinin, örgün bölümlerdeki öğrenci sayısının 25 bin, uzaktan öğretimdeki öğrenci sayısının, 1.200.000 ulaşması, üniversiteyi, ulusal ve uluslararası alanda "MEGA ÜNİVERSİTE" haline getirmiştir. Eskişehir'in de yüz akı olmuştur.
Üniversitenin, 2006–2007 ders yılında, Türkiye'den, Avrupa Üniversitelerine öğrenci gönderen üniversiteler arasında birinci, öğretim elemanı değişimi alanında da Anadolu Üniversitesinin, Türkiye'deki üniversiteler arasında ilk sırada yer alması, öğrenci ve öğretim elemanı değişimlerin artarak devam edeceğinin söylenmesi, ülkemiz ve gençlerimizin geleceği açısından önemli bir aşamadır.
Rektör, Sayın Pof Dr. Sürmeli' nin, " Türkiye'nin yeri dogmaların, gericiliğin irticanın egemen olduğu dünya değil, Büyük Önder Atatürk'ün tanımıyla, "irfanı hür, vicdanı hür" insanların yaşadığı, aklın ve bilimin egemen olduğu çağdaş dünyadır. Bu bakımdan üniversitelerin, sorumluluğu toplumsal diğer kurum ve kuruluşların sorumluluğundan çok daha ağırdır ve kapsamlıdır." sözleri ile üniversitelerin, ülkemiz ve insanımız açısından ne ifade ettiğini, en güzel şekilde açıklamıştır
Sayın Prof. Dr. Sürmeli, üniversite, kurum/kuruluşlar, özellikle de sanayi işbirliğinin yapılacağını, defalarca kamuoyu ile paylaştı. Önümüzdeki dönemde, vaat edilen bu işbirliği ne kadar gerçekleşir bilinmez ama işbirliği, ülkemiz, Eskişehir, üniversite ve öğrencilerimiz açısından, önemli olduğu kadar, nitelikli eğitimle de eşdeğerdir.
Anadolu Üniversite camiasına, 2007-2008 döneminde, başarılar diliyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi