4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ!

ODTÜ, Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulan URAP (University Ranking by Academic Performance), tarafından açıklanan Türkiye'nin en başarılı üniversiteleri listesinde, geçen yıl bulunduğu 34ncü sırasını koruyan ve yukarı doğru bir gelişim gösteremeyen Anadolu Üniversitesi'ne, AKP milletvekili Salih Koca'dan sert eleştiri geldi.
Eleştiri karşısında, Anadolu Üniversite rektörlüğü' den, ne cevap gelecek bilinmez ama Sayın KOCA, eleştirisinde haklıdır. Özellikle de Sayın KOCA' nın, "Anadolu Üniversitesi artık "LAF" değil, "İCRAAT" üretmeli" yorumuna, katılmamak mümkün mü?
Ayrıca Üniversiteler, evrensel anlamda,"BİLGİ" ve "TEKNOLOJİ" üreten ve ülke sorunlarına çözüm bulan kurumlardır. Ne var ki Türkiye'de, üniversitelerimiz, bu tanımdan çok uzaktır. O nedenle de Sayın KOCA' nın, "Anadolu Üniversitesi hak ettiği yere gelmesi için, iş üretmesi gerek. Türkiye'nin geçmişte isim yapmış üniversitesi, bugün bu noktada olmamalı, adı daha yüksek noktalarda olmalı ve bu noktadaki duruşuyla anılmalı." sözlerini, Anadolu Üniversitesi yetkilileri, dikkate almak ve gereğini de yapmak zorundadır.
Bir köşe yazımızda," Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. AYDIN' ın, Mimarlık Mühendislik Fakültesi'nde düzenlenen, ''2011-2013 Stratejik Planındaki Eylemlerin Değerlendirilmesi ve Hayata Geçirilmesi'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, AÜ Senatosu'nun stratejik planı kabul ettiğini kaydetti. Tasarımdan uygulamaya geçtiklerini söyleyerek, ''Stratejik planı, Anadolu Üniversitesine yeni bir sayfa açtı. Çok ama çok çaba sarf ettik. Rekabet ortamı oluşturduk. Sanayi sektöründe adaptasyonu sağlarken, seçimden sonraki dönemde rekabet düştü. " dedi ama yıllardır, Anadolu Üniversitesindeki, bu tür söylemler, hayata geçmediği gibi, bir türlü Eskişehir' de Sanayi- Üniversite işbirliğini gerçekleştirilemedi. Bu alandaki stratejiler, lafta ve vaatte kaldı. " demiştik.
Aynı toplantı da Stratejik Planla ilgili olarak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan MANDAL' ın, "Sadece kâğıt üzerinde bırakmak değil, icraata geçmek çok önemlidir yorumunu yapmıştı. Doğru yorum karşısında, denecek bir söz yok ama Stratejik plan, bir türlü arzu edilen boyutta, hayata geçirilemedi.
Rektör Sayın Prof. Dr. Davut AYDIN" ı ziyaretlerde, Üniversite-Sanayi, Üniversite kurum/kuruluşlar, özellikle de Ar-Ge çalışmaları üzerinde, çok olumlu vaatlerde bulunmuştu. Ancak bugüne kadar, bu alanlarda arzu edilen seviyede, somut bir gelişme göremedik. Oysa Anadolu Üniversitesi, her türlü çalışmayı, özellikle de Ar-GE çalışmalarını kurum/kuruluşlar ve sanayi ile işbirliğini, yapabilecek imkân ve olanlara sahiptir.
Aslında Anadolu Üniversitesi, ekonomik açıdan ülkemizin en güçlü üniversitelerinden biridir. Ancak mevcut imkânlar, verimli olarak kullanılmıyor. Nitekim Anadolu Üniversitesinin, 500 milyon lirasına, YÖK tarafından el konuldu. Maliye Bakanlığı, toplanan paraların bankada yatığını ve kullanılmadığını, gerekçe olarak göstermişti. Oysa Anadolu Üniversitesi, paranın nasıl kullanılacağının eğitimini yapan bir kurumdur. Kendi parasını dahi verimli kullanamayan Üniversitenin, konumu, icraatı ve eğitimi, elbette eleştiri ve tartışma konusu olacaktır.
Ayrıca Anadolu Üniversitesi, CITATİON INDEX Yayınlarında da arzu edilen seviyede değil. Çok daha az imkânlara sahip, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, CITATİON INDEX Yayınlarında, her yıl çıtayı yükselttiğine tanık oluyoruz. Nitekim ESOGÜ, 2009 yılında CITATİON INDEX kapsamındaki dergilerde article yayın sayısı, 2008 yılına oranla yüze 20' lik bir artışla 368 makaleye ulaştı. Üniversitenin, genelinde, toplam yayın sayısının, öğretim üyesine oranı, 2008 yılında 0.55 iken, 2009 yılında 0.63 olarak gerçekleşti.
Aslında Perşembe'nin gelişi, çarşambadan belli idi. 2007 yılında, Anadolu Üniversitesi ilk ona giremediği gibi 2007 yılında yayın sayıları sıralamasında, ESOGÜ 227 yayınla 26, Anadolu Üniversitesi 187 yayınla 34 ncü sırada idi. Anadolu Üniversitesi'nin kurmuş olduğu Afyon Kocatepe Üniversitesi, 218 yayınla 28, sırada yer almıştı.
Anadolu Üniversitesi'nin, bir parçası iken, ayrı tüzel kişilik kazanarak üniversite olan Eskişehir Osmangazi ve Afyon Kocatepe Üniversitelerinin sıralamada, Anadolu Üniversitesi'nin üzerinde yer almaları, bu üniversiteler açısından büyük bir başarı idi.
2007 yılında, öğretim üyesi başına düşen yayın oranları bakımında Afyon Kocatepe Üniversitesi 0,62 oranı ile 26 ncı, ESOGÜ 0,48 oranı ile 48 nci, Anadolu Üniversitesi 0,30 oranı ile 68 nci, sırada yer almıştı.
Hülasa Anadolu Üniversitesi, sahip olduğu olanaklarla, öğretim üyesi başına düşen yayın oranları açısından ve CITATİON INDEX Yayınlarında, aldığı derecelerle orantılı değildir. Mutlaka başarısızlığını sorgulamalı, üzerine düşeni de yapmalıdır. Çünkü aldığı sonuçlar, ne geçmişine, ne de sahip olduğu olanaklara yakışmıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi