4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

AR-GE VE ESKİŞEHİR

ESO Meclis Salonun' da, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Sayın Ersan Aslan, " Eskişehir, Ar-Ge konusunda geride kaldı" tespiti karşısında, bu alanda sorumlu kişi/kişiler, ne düşündü, bilinmez ama Eskişehir' in, her alanda, özellikle de üretimde, söz sahibi olması, kentte yapılacak AR-Ge çalışmaları ile orantılıdır.
Sayın ARSLAN' ın, kişi başına düştüğünü söylendiği, 10 bin 500 dolarlık gelirin, 2023'te,kişi başına 25 bin dolar ulaşması, üretim ve Ar-Ge çalışmaları ile ornatılıdır.
Sayın ARSLAN, "Üniversitedeki eğitimimizi ve öğretimimizi, mutlaka laboratuarın, hocanın odasının ve sınıfın dışına çıkarmalıyız." Sözleri, ESOGÜ ve Anadolu üniversitelerimiz tarafından dikkate alınacaktır. Ancak üniversitelerdeki öğrenci ve öğretim elemanlarının tamamı, kendileri ile ilgili sektöre gidip, gelmeleri, alanlarında Ar-Ge çalışmaları yapmaları, üniversitelerimizde, eğitim öğretimin, kalitesini artırırken, mezun olan öğrencilerin, iş bulmalarına da ciddi katkıda bulunacaktır.
Ayrıca Sayın ARSLAN' ın, " Eskişehir' de sadece 5 Ar-Ge merkezi bulunduğunu ve bu sayının, az yetersiz" tespiti, Üniversite-sanayi iş birliğinin, önemini hakkındaki düşünceleri, ESO, OSB, ESOGÜ ve Anadolu Üniversite tarafından dikkate alınacaktır. Ancak Eskişehir, bilim ve teknolojide, özelikle de üretimde, marka şehir olması, Ar-Ge, çalışmaları ve Üniversite-Sanayi işbirliği mümkündür.
Çağımızda, küreselleşmenin kızıştığı, rekabet ve teknoloji üretmenin ve Ar-Ge çalışmalarının ön plana çıktığı dünyamızda, üniversitelerin, kurum/kuruluşlarla, özellikle de Üniversite-sanayi işbirliğinin, mutlaka sağlanmalı, hatta yasal zorunluluk haline getirilmelidir. Çünkü sanayide kullanılan teknolojiyi, geliştirmek ve nitelikli üniversite öğrencisi yetiştirmek için, bu işbirliği şarttır.
Üniversite- sanayi işbirliği, iki açıdan gereklidir. İlki, teknik anlamda gelişme ve desteği sağlamak için, üniversitelerden yararlanmak, ikincisi de üniversitelerden danışmalık almak ve üniversite mezunlarının istihdam edilebilirliğini artırmaktır.
Müsteşar Yardımcısı Sayın Cevahir UZKURT' un,"Neden Ar-Ge Merkezi" konulu sunumunda, neler anlattı bilmiyoruz. Ancak her alanda, bilgi ve teknoloji üretimi, yapılacak, Ar-Ge çalışmaları ile orantılıdır. O nedenle de kentteki, kurum/kuruluşlar, OSB ve üniversiteler, Ar-Ge çalışmalarını ön planda tutmak zorundadır.
Elbette AR-GE çalışmaları, pahalı çalışmalardır. Onun için, OSB' de ESO' nun rehberliğin de, "SEKTÖREL" ve "ÇATI " şirketleri kurulmalı ve ESO'da, oluşturulacak, yeni ekiplerle, bu sorun aşılmalıdır. Ancak Eskişehir' de, AR-GE çalışmalarında, en önemli sorun, evrensel düzeyde, bilim üretebilme potansiyeline sahip doktoralı elamanlardır. Bu elamanlar, ESO, OSB ve ETO, tarafından burs verilerek, hem ülkemiz üniversitelerinde, hem de yurt dışındaki üniversitelerde yetiştirilebilir.
Eskişehir'in, ulusal ve global pazarlarda rekabet edebilmesi de bünyesindeki Ar-Ge çalışmaları ve kullandığı ve ürettiği teknoloji ile de orantılı olacaktır. Bu olanağa sahip olmak için de, AR-GE, teknoloji üretimi ve transferi kurumlaştırılmalıdır.
Ayrıca AR-GE çalışmalarındaki, tüm sorunların çözümü, ciddi bir planlama, kararlı ve uzun vadede sabırlı bir uygulama ile çözüme ulaştırılabilir. Aslında, ESO tarafından, yıllar önce gündeme gelen, bir türlü de bitirilmeyen, "BİLİM PARKI" planladığı şekilde hayata geçirilseydi. Eskişehir, Ar-Ge, bilim ve teknoloji üretiminde, örnek kent olurdu.
Öte yandan dünya ekonomilerini, radikal bir şekilde etkileyen ve şirketlerin de acil önlemler almaya zorlayan gelişmelerde, şirketlerinin, en büyük kozlarından biri, Ar-Ge çalışmaları ve harcamaları olmuştur.
Ülke olarak, Ar-Ge faaliyetlerine ayrılan imkânlar, gelişmiş ülkelerin çok gerisindedir. Nitekim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından gerçekleştirilen, Ar-Ge Faaliyetleri Araştırması sonuçlarına göre, Türkiye'de, Ar-Ge harcamalarının, GSYİH içindeki payının binde 7.9 olduğu tespit edildi. Oysa gelişmiş ülkelerde, Araştırma ve Geliştirme çalışmalarına ayrılan pay, yüzde 5'in üzerindedir.
21.yüzyılda, bilimin, doğrudan bir üretici güç haline dönüştüğü, sanayinin teknoloji içeriğinin arttığı bir gerçektir. Eskişehir'in, bu gelişmelere ayak uydurması ve global pazarlarda rekabet edebilmesi, bünyesindeki kullandığı ve ürettiği teknoloji ile de orantılı olacaktır. Bu olanağa sahip olmak için de, AR-GE çalışmaları ivme kazanmalı, teknoloji üretim ve transferi kurumlaştırılmalıdır.
Eskişehir'de Ar-Ge, bilim ve teknoloji üretiminde, her kesim de elini taşın altına koymalı, imkânları ölçüsünde maddi ve manevi fedakârlıkta bulunmalıdır. Çünkü.'AR-GE'siz ilerleme ve büyüme, artık hiçbir sektörde söz konusu olamaz. İster KOBİ olsun,, ister dev sanayi; AR-GE'siz, ayakta kalamadığı gibi, global ve ulusal pazarlarda da söz sahibi olamaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi