4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ATAP A.Ş, OSB'NİN MOTORU OLACAKTIR

ATAP A.Ş Genel Müdür, Emekli Tümgeneral Sayın Fazıl Aydınmakine ile konuşurken, Eskişehir Teknoloji Bölgesi ve Organize Sanayi Bölgesi açısından umutlandık. Önümüzdeki yıllarda, ATAP A.Ş, çalışmaları ile Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi' nin motoru olacak, Türkiye ve Kentte, sanayi-sonrası anlayış, hızla şekillenecektir. Yani bilgi toplumu yolunda, ciddi mesafe alınacaktır
Ülkemiz ve Eskişehir, farkında değil ama dünyada, sanayi toplumu çoktan tamamlandı. Teknoloji, o kadar gelişti ki, bilgi toplumu olmuş toplumlar, tarımsal ve sanayi malları ihtiyaçlarını, çok az sayıda insanın çalışması ile karşılanabiliyor.
Nitekim ABD' de, çalışabilir nüfusu sadece yüzde 2' si tarımda çalışıyor. Yani dört milyona yakın insan... Ancak teknoloji etkenliği sayesinde, bu, 4 milyona yakın insan, 250 milyon insanı beslediği gibi, diğer ülkelere de tarım ürünleri ihraç ediyor.
Aynı durum, sanayide de söz konusudur. ABD çalışabilir nüfusun yüzde 19' u sanayide çalışıyor Ve Amerika' ya da, hatta dünyaya da yeten üretim gerçekleştiriyor.
ABD' nin, daha az insanla daha fazla üretim yapması, "BİLGİ" sayesinde gerçekleşiyor. Bilgi arttıkça "üretim tekniği" ivme kazanıyor. Üretim tekniği ivme kazandıkça da az insanla, daha fazla üretim yapılıyor.
Türkiye ve Eskişehir' in, bu seviyeyi yakalaması için, Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin ve ATAP A.Ş gibi şirketlerin, sayılarını çoğalması yanında, teknoloji alanında ciddi çalışma yapılması şarttır.
Elbette bu alanda, ciddi sorunlar olacaktır. Ancak ciddi bir planlama, kararlı ve uzun vadede sabırlı bir uygulama ile bütün sorunlar zaman içinde mutlaka çözüm bulacaktır.
Eskişehir teknoloji Geliştirme Bölgesi, kentin "Teknoloji" ve Bilgi" üretme alanında önemli bir imkândır. Bölge sayesinde, Eskişehir sanayisi, ulusal ve global alanda, rekabet edebilir ve ihracata yönelik, bir yapıya da sahip olacaktır. Özellikle de üretim tekniği ivme kazanacak, çok az insanla, çok daha fazla üretim sağlanmış olacak, sanayi kuruluşlarımızın rekabet gücü de artacaktır.
Yine Teknoloji geliştirme Bölgesi sayesinde, Ar-Ge çalışmaları ivme kazanacaktır. Bu alanda ATAP A.Ş büyük caba ve gayret gösteriyor. Ancak yeterli değil. Çünkü Ar-Ge çalışmalarında, ciddi maddi kaynaklara ihtiyaç vardır. Bunun aşılabilmesi için, sanayi kuruluşlarımız arasında, ya "SEKTÖREL", ya da "ÇATI" şirketleri oluşturulması şarttır.
Araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde, en önemli unsur, evrensel düzeyde bilim üretebilme potansiyeline sahip doktoralı elamanlardır. Bu elemanlar, hem ülkemiz ve Eskişehir, hem de yurt dışındaki üniversitelerde, yetiştirilebilir.
Maalesef ülkemizde ve Eskişehir'de, araştırıcı sayısı, hem mutlak sayı olarak, hem de uluslararası düzeyde üretim yapabilmek bakımından, son derece yetersizdir. Bu alandaki eksikliğin giderilmesi için, mutlaka üniversite-sanayi işbirliğinin hayata geçirilmesi şarttır.
Üniversite- sanayi işbirliğinin hayata geçirilmesinin, iki yönü de var. Sanayide kullanılan teknolojiyi geliştirmek ve nitelikli üniversite öğrencisi yetiştirmektir. Bu işbirliği, iki açıdan daha gereklidir. İlki teknik anlamda gelişme ve desteği sağlamak için, üniversitelerden yararlanmak, ikincisi üniversitelerden, danışmanlık almak ve üniversite mezunlarının istihdam edilebilirliğini artırmaktır.
Bilim ve teknolojide, mesafe alabilmek ve dünya teknolojisine yetiştirmek için, ülkemizin ve Eskişehir' in, varsa bilim politika ve stratejisi, yeniden değerlendirilmeli ve Eskişehir' e has, uygulanabilir, bir bilim politikası belirlenmeli, sürekli ve kalıcı ve sonuç alıcı bir şekilde de uygulamada tutulmalıdır.
Eskişehir teknoloji Geliştirme Bölgesi, Eskişehir Sanayi Bölgesi, iki üniversitesi, eğitim altyapısı, konumu ve yetişmiş insan gücü ile avantajlı bir bölgedir. Yeter ki bölgede gerçekleştirilecek proje/projelere ve çalışmalara "çağımızda başarının olmazsa olmazları olan "Ortak Akıl", "Ortak Payda" " Beyin Fırtınası" ve "Toplum Katılımı" gibi, kavramalar hakim olsun, bölgeye yatırım yapacak, her firmaya da her türlü kolaylık gösterilsin
İnanıyoruz ki ATAP A.Ş, özellikle de ESO, ETO, Osmangazi ve Anadolu Üniversitelerimiz, ciddi bir planlama, kararlı ve uzun vadede sabırlı bir uygulama ile teknoloji üretme alanında ciddi mesafe alacaktır. Yeter ki bu alanda, tüm kurum/kuruluşlar, takım ruhu içinde çalışsın, imkânları ölçüsünde fedakârlık yaparak katkıda bulunsunlar.
ESO ve ATAP A.Ş, yetkililerini kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi