
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ATAP A.Ş VE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ
Bilim ve teknolojinin genişleyen etkisi, yalnızca sanayi alanında değildir. Başka sektörler ve yaşamın hemen tüm alanlarında, aynı etki nedeniyle hızlı bir değişim sürecine girmiştir. Bu süreçte, Eskişehir'de üzerine düşeni yapmak zorundadır.
Eskişehir, Bilim ve Teknoloji alanında, iki üniversitesi ile küçümsenmeyecek altyapıya sahip. Ancak bir türlü, bu alanda istenen atılımları gerçekleştiremedi. Oysa İçinde bulunduğumuz çağ, bilim ve teknoloji çağıdır. Bugün bilimin üretici güç haline dönüştüğü, sanayinin teknoloji içeriğinin hızla arttığı bir dünya da yaşıyoruz.
Aslında yakın geçmişte, Eskişehir'de, bilim ve teknoloji alanında, ciddi adımlar atıldı. Özellikle 12 Nisan 1977 tarihinde, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından temeli atılan, "BİLİM PARKI", Eskişehir ve bölge sanayi ile bilim hayatına, önemli katkı sağlayacaktı. Bilim parkı'nın, 1999 yılı sonunda, tamamlanması hedeflenmişti.
Bilim parkı'nda, Otel, Golf alanı, Spor alanı, Yeşil alan, Serbest Bölge, Simge anıtı, TSE, KOSGEB, Girişimci, Geliştirme merkezi, İleri Teknoloji ve Ar-Ge Bölgesi ve Teknik Okullar Bölgesi yer alacaktı.
Aslında Eskişehir 'e, Bilim parkı gibi, çok verimli ve gerekli proje/projeler düşünüldü. Ama hiçbiri, düşünüldüğü gibi gerçekleştirilemedi. Ya atıl kaldı, ya da başka illere kaydırıldı
Ve nihayet! 18 Eylül 1990 tarihinde, Anadolu Üniversitesi, ESO ve EOSB' de bulunan 16 şirket tarafından, ATAP A.Ş (Anadolu teknoloji Araştırma Parkı Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi) kuruldu. Şirket, ulusal ve yerel sanayimizi, bir an önce gelişmiş ülkeler düzeyine çıkararak, ülkemizi ve Eskişehir' i global pazarlarda rekabet edebilecek güce eriştirecek, bilgiyi, uygulamaya dönüştürecek, , teknoloji hizmetinin sunulabilmesi içi de, üniversite ile sanayi arasındaki işbirliği, etkin bir hale getirilecekti.
ATAP A.Ş, istenen performansa ulaşamadı. Ancak emekli Tümgeneral Sayın Aydınmakine' nin, Genel Müdür olarak göreve başlaması ile birlikte, ATAP A.Ş' de, somut gelişmeler oldu. Hedefler büyüdü. Bugün, Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde hedef, 50 Ar-GE çalışması yapan firma ile 5.000 nitelikli Ar-Ge elamanı ve yılda 500 milyon Dolar katma değer yaratılması hedeflenmektedir.
ATAP A.Ş' nin, hedefleri arasında, " Üniversitelerin eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerini desteklenmesi, Ar-Ge çalışmalarına hız kazandırmak, üniversitelerin vereceği hizmetleri zenginleştirip etkinleştirmek, sanayinin rekabet gücünü artırmak, yenilikçi teknolojilerin ve bu teknolojilere yönelik bilginin gelişmesini sağlamaktır. Ayrıca yerel potansiyellerden yararlanarak, katma değeri yüksek üretim yapan yenilikçi şirketlerin oluşumunu ve gelişimini desteklemek, Sanayi-üniversite işbirliğini geliştirerek, sürekli, kalıcı ve sonuç alıcı hale getirmektir. En önemlisi de nitelikli işgücünün istihdamını ve bölgedeki teknolojik ve ekonomik altyapıyı geliştirmek, üretim sektörünün yenilikçi teknolojilere, uyumuna katkıda bulunmak, en önemlisi de ürün geliştirmek ve ürün kalitesiyle, standardını yükseltmektir. "
Sayın Aydınmakine, bu adımları atabilecek bilgi, deneyin ve tecrübeye sahiptir. İnanıyoruz ki onun rehberliğinde, İleri teknolojiye yönelik, girişimcilik teşvik edilecek ve desteklenecek, üniversite-sanayi işbirliğini güçlendirilecek, AR-GE çalışmalarının ekonomik değere dönüşmesine katkı sağlanacaktır. Üniversite ve sanayinin imkânlarını birleştirerek, yeni ürün, yöntem, süreç ve teknoloji yaratılacak, en önemlisi de Eskişehir bilim ve teknoloji alanında ivme kazanacak, mevcut "TEKNOPARK" da, onun döneminde, gelecek yıllarda, "TEKNOPOLİSE" dönüşecektir.
Perşembe günü, ATAP A.Ş' nin, Genel Müdürü, Sayın Aydınmakine'yi, ziyaret ettik. ATAP A.Ş, bilim ve teknoloji, özellikle de "Teknoloji Geliştirme Bölgesi" ile ilgili düşüncelerini, kendine özgü bir üslupla bizimle paylaştı. Umut verici açıklamalarda bulundu.
Sayın Aydınmakine, yönetirken yenilik yapan, uzun vadeli ve pozitif düşünen, kendine özgü bir kişiliği olan, ileriyi gören, Eskişehir'i ve sanayisini, her yönü ile tanıyan, herkese aynı oranda saygılı, bir yöneticimiz. O'na göre, işlerin doğru yapılıyor olmasını yeterli değildir. Aynı zamanda doğru işlerin yapılıyor olması da gerekir. Ayrıca da, Sayın Aydımakine' nin, ATAP A.Ş' de görev alması, hem ATAP A.Ş ve EOSB, hem de Eskişehir açısından büyük şanstır.
Sayın Fazıl Aydınmakine' yi kutluyoruz.