
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ATATÜRK LİSESİ İLE NİCE 80 YILLARA...
ATATÜRK LİSESİ, 80 yaşında. Bugüne kadar da binlerce öğrenci yetiştirdi. Eski mezunlar, her yıl, yurdun çeşitli yerlerinden gelerek, düzenlenen pilav günün de nostalji yaşarlar. Öğrencilik günlerini, tekrar anımsarlar.
ATATÜRK LİSESİ ' nin, eğitim-öğretim çalışmalarına başlaması, çok eski yıllara uzanır. Osmanlı döneminde kurulan, "Rüştiye Mektebi" ortaöğretim okulu olarak görev yapmış, sonrada bu isim, "İdadi Mektebi" olarak değişikliğe uğramıştır. Bir süre sonra, bu isimde değiştirilerek, "Sultani mektebi" olarak adlandırılmış, ilkokul birinci devre, orta lise, ikinci devre olarak, görevini sürdürmüştür.
1929- 1930 öğretim yılında, Eskişehir'de lise ihtiyacı belirince, okul, Odunpazarı Otobüs durağı karşısındaki binaya taşındı. 1930-1931 öğretim yılından itibaren de, lise kısmı açılarak Eskişehir Lisesi adı ile ilk mezunlarını, 1932-1933 öğretim yılı sonunda vermiştir.
Büyük Önder Atatürk, 21 Ekim 1931 Perşembe günü, Eskişehir Atatürk Lisesini ziyaret etti. Okul gezdi ve ders programları ile yakından ilgilendi. Hatta öğrencilere de çeşitli sorular sormuştur.
ATATÜRK LİSESİ, 1934- 1935 ders yılı başında, bugünkü binasına taşındı.
1959- 1960 öğretim yılında, bünyesinde Akşam Lisesi açılmış ve 1961 yılında okulun adı " ATATÜRK LİSESİ" oldu.
1984- 1985 öğretim yılında, Akşam Lisesi kapatıldı.
Ayrıca Okul bünyesinde, 150 yatılı öğrenciye hizmet veren bir de pansiyon vardır.
Geçen hafta Atatürk Lisesi' ni, bir vesile ziyaret ettik. Okul Müdürü Sayın Taner ERDEN' i, hummalı bir çalışma içinde bulduk. Görüşme süresinde dikkat ettik. Bir yöneticide sahip olması gereken, bilgi, deneyim, önsezi, yetki ve sorumluluk trafiğini doğru yönlendirme ve denetleme, ekibini eğitebilme gibi, meziyetlere de sahiptir. Ayrıca Faktörler ne kadar değişse de, değişen koşullara uyan ve insanlarla iyi ilişki kurabilen, imkânları elverdiği sürece de, her etkinlik ve faaliyetin içinde olmak isteyen, kendisini sürekli geliştiren, bir yönetici olarak gördük.
Sayın ERDEN, okulu yönetmekten çok, eğitim-öğretim işlerini yönlendirmeyi, dersler ve sınıflar arasında eşgüdümü sağlamayı, özellikle de öğretmen ve öğrencileri motive etmeyi, ön planda tutuyor. Güler yüzü ile herkese güven veriyor.
ATATÜK LİSESİ, klasik Lise olmasına rağmen, Lisans Yerleştirme Sınavlarında, ciddi başarı sağlıyor. Aslında bu başarı tesadüf değildir. ATATÜRK LİSESİ", 2006 yılında, ÖSS'ye giren 364 öğrencinin, 360' ı ÖSS' yi kazanarak, başarı oranını %99' a ulaştırdı. Bu sonuçlarla da, genel liseler arasında, sayısal ve eşit ağırlık kategorilerinde, Türkiye birincisi oldu. Bu birincilik ve daha sonra elde ettiği dereceler, Anadolu ve fen Liseleri' nin, kazandığı derecelerden, daha da önem taşır. Çünkü fen ve Anadolu liselerine öğrenciler, seçilerek alınmaktadır. Atatürk Lisesi' nin ise böyle bir şansı yoktur. Ancak tarihi süreç içinde, ATATÜRK LİSESİ' ne, hakim olan ve kalıcı bir halede gelen, " Bütün öğrenciler, öğrenebilirler", "Bütün öğretmenler, öğretilmesi gerekenleri öğretebilirler" felsefesi, başarıda, en etken iki unsurdur.
Aslında "ATATÜK LİSESİ", beş yıldır, Türkiye genelinde, genel liseler kategorisinde, ilk beş içinde yer alarak, ÖSS'deki başarısını, sürekli ve kalıcı kıldı. Başarısının, tesadüf olmadığını da göstermiş oldu.
Halen 69 öğretmen, 1618 öğrencinin eğitim - öğretim gördüğü okulda, fizik, kimya, biyoloji ve bilgisayar laboratuarları mevcuttur. Sabahçı - öğleci 44 sınıf var. Üç katlı olan okul, her katında bir idare odası bulunmaktadır. Okulun kuruluşundan bu yana hizmet veren Cengiz TURAN kitaplığı Eskişehir'deki büyük kütüphanelerden birisidir. Kütüphanede 11.428 adet kitap var.
ATATÜK LİSESİ' nde, yöneticiler, öğretmen, veli ve öğrenciler, neyi ve niçin yaptıklarının bilincinde. Okulda, rehberlik ön plandadır. Yöneticiler, öğretmenler ve veliler, çocukların geleceğinin, kendi tutum ve davranışlarına ve sağlayacakları olanaklara bağlı olduğunun da çok iyi biliyorlar. Bu yüzden de okulda planlama, tertip, düzen, insani ilişkiler, özellikle de disiplin, ön planda. Planlı ve programlı çalışma ise olmazsa olmaz konumda.
ATATÜRK LİSESİ, Türkiye'nin aydınlık yarınları için, düşünen, sorgulayan, kazanan, toplum değerlerini benimsemiş, toplumla barışık, kendisini sürekli yenileyen ve geliştiren, kendi kendisi ve başkaları ile yarışan, risk almasını bilen, uygar bireyler yetiştirmek için, yıllardır, ciddi gayret ve caba göstermektedir. Nitekim Atatürk Lisesi mezunu, pek çok kişi, kent ve ülke bazında, siyasetçi, bilim ve iş adamı olarak, ün kazandı. Ayrıca Atatürk Lisesinden mezun olmak, bir ayrıcalıktır.
ATATÜRK LİSESİ ile nice 80 yıllara...