
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ATATÜRK LİSESİ, ÖSS'DE BAŞARI ORANINI %99 ULAŞTIRDI
2006 Öğrenci Seçme Sınavı'nda, 7 bin 84 lise arasından başarılarıyla öne çıkan ortaöğretim kurumları belli oldu. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nce (ÖSYM) hazırlanan "Ortaöğretim Kurumlarına Göre 2006 ÖSS Sonuçları Kitabı"nda, 2006 ÖSS'de en başarılı ilk 20 lise arasında devlet okulları çoğunluğu oluşturdu.
Başarılı lise sıralaması, "4 yıllık fakültelere girmenin önkoşulu olan 185 taban puanı alan öğrenci sayısı" dikkate alınarak yapıldı. Başarılı liselerin tamamı, ÖSYM'nin hazırladığı kitapta yayımlandı.
Şampiyon okulları ağırlıklı olarak fen, özel fen, Anadolu öğretmen ve Anadolu liseleri oluşturdu. En başarılı 20 okul sıralamasında; "Sayısal-2" puan türünde 17 fen lisesi, "Sözel-2" puan türünde 15'i "Anadolu öğretmen" olmak üzere 18 Anadolu lisesi, "Eşit Ağırlıklı" puan türünde 12 fen lisesi öne çıktı.
Hülasa, devlet okulları, ÖSS' de özel okullara fark attı.
İlimizde, her yıl olduğu gibi, bu yılda, "ATATÜRK LİSESİ", ÖSS'de, başarılı oldu. 2006 yılında, ÖSS'ye giren 364 öğrencinin, 360' ı ÖSS' yi kazanarak, başarı oranını %99' a ulaştırdı. Bu sonuçlarla da, genel liseler arasında, sayısal ve eşit ağırlık kategorilerinde, Türkiye birincisi oldu.
Bu birincilik, Anadolu ve fen Liseleri' nin, kazandığı derecelerden, daha da önem taşır. Çünkü fen ve Anadolu liselerine öğrenciler, seçilerek alınmaktadır. Atatürk Lisesi' nin ise böyle bir şansı yoktur. Ancak tarihi süreç içinde, Atatürk Lisesi' ne hakim olan ve kalıcı bir halede gelen, " Bütün öğrenciler, öğrenebilirler", "Bütün öğretmenler, öğretilmesi gerekenleri öğretebilirler" felsefesi, başarıda, en etken iki unsurdur.
Aslında "ATATÜK LİSESİ", beş yıldır, Türkiye genelinde, genel liseler kategorisinde, ilk beş içinde yer alarak, ÖSS'deki başarısını, sürekli ve kalıcı kıldı. Başarısının tesadüf olmadığını da göstermiş oldu.
Elbette bu başarıda, Okul yöneticileri, öğretmenler, veliler ve öğrencilerin payı yanında, okulun sahip olduğu, tarihi misyon ve vizyonun da, payı büyüktür.
Atatürk Lisesi' nin, eğitim-öğretim çalışmalarına başlaması, çok eski yıllara uzanır. Osmanlı döneminde kurulan, "Rüştiye Mektebi" ortaöğretim okulu olarak görev yapmış, sonrada bu isim, "İdadi Mektebi" olarak değişikliğe uğramıştır.
Bir süre sonra, bu isimde değiştirilerek, "Sultani mektebi" olarak adlandırılmış, lkokul birinci devre, orta lise, ikinci devre olarak, görevini sürdürmüştür.
1929- 1930 öğretim yılında, Eskişehir'de lise ihtiyacı belirince, okul, Odunpazarı Otobüs durağı karşısındaki binaya taşındı. 1930-1931 öğretim yılından itibaren de, lise kısmı açılarak Eskişehir Lisesi adı ile ilk mezunlarını, 1932-1933 öğretim yılı sonunda vermiştir.
Büyük Önder Atatürk, 21 Ekim 1931 Perşembe günü, Eskişehir Atatürk Lisesini ziyaret etti. Okul gezdi ve ders programları ile yakından ilgilendi.
Eskişehir Lisesi, 1934- 1935 ders yılı başında, bugünkü binasına taşındı.
1959- 1960 öğretim yılında bünyesinde Akşam Lisesi açılmış ve 1961 yılında okulun adı " ATATÜRK LİSESİ" oldu.
Atatürk Lisesi'nin, eğitim-öğretim çalışmalarını, yıllardır yakından takip ettik. Bu süre içinde, pek çok başarısına da tanık olduk.
Atatürk Lisesi' nin, en önemli ilkesi ve işlevi "Eğitim" dir. Öğretim ise eğitimin, bir aracıdır. Dersler kadar, ders dışı etkinliklerde, büyük önem taşır. Okulunda görev alan yöneticiler ve öğretmenler ise başarının en büyük mimarıdır.
Başarıda, tarihi süreç içinde kazanılan okula has, misyon ve vizyon yanın da, "çevre ve okul" ortamının da, büyük rolü var. Okula yıllardır, uyum ve işbirliği havası hakimdir. Öğrenciler, bu ortam içinde yönetici, öğretmen ve velilerden, destek ve teşvik görmektedir. Atatürk Lisesi, Türkiye'nin aydınlık yarınları için, düşünen, sorgulayan, kazanan, toplum değerlerini benimsemiş, toplumla barışık, kendisini sürekli yenileyen ve geliştiren, kendi kendisi ve başkaları ile yarışan, risk almasını bilen, uygar bireyler yetiştirmek için, yıllardır, ciddi gayret ve caba göstermektedir. Nitekim Atatürk Lisesi mezunu, pek çok kişi, kent ve ülke bazında, siyasetçi, bilim ve iş adamı olarak, ün kazandı. ÖSS'de ise, her yıl olduğu gibi bu yılda, Eskişehir'in, yüzakı ve gururu oldu.
Kutluyoruz.