4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ATATÜRKCÜLÜK MODERNLEŞMEDİR

Atatürk, ebediyete intikalinin, 69 yıldönümünde, yurdumuz ve dış temsilciliklerimizde, törenlerle anılacaktır. Törenlerde, neler konuşulacak bilinmez ama son yıllarda, hız kazanan ve ülkemiz açısından da büyük tehlike arz eden yıkıcı, bölücü ve gerici, faaliyetler karşından, onun fikir ve düşüncelerine, ne kadar ihtiyacımız olduğu da ortada.
Ancak Türk toplumu olarak, Atatürk'ü, yeteri kadar, ne anladık ne de anlatabildik. Yıllarca da insanımıza, resim ve heykel olarak tanıttık. Onun icraatını, fikir ve düşüncelerini, insanımıza aktaramadığımız gibi, yeteri kadar hayata da geçiremedik.
Atatürk, "Egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir." demesine rağmen, ortama "POLİTİK" ve "ELİT" güçler hakim oldu. Padişahlık kaldırıldı ama çok partili dönemde, "Cumhuriyet Padişahları", boy gösterdi. Millet olarak da yıllarca, aynı isimlere, layık ve mahkûm olduk. Ayrıca siyasiler, Atatürk' ün, ülke sorunlarının çözümü karşısında, hiçbir engeli tanımadığını sürekli göz ardı ettiler. Başka ülkeler ve uluslararası kurum/kuruluşlara karşı da çekimser davrandılar.
Mustafa Kemal'in, "Ben, Samsun'a çıktığım gün elimde maddî hiçbir kuvvet yoktu. Yalnız büyük Türk Milletinin asaletinden doğan ve benim vicdanımı dolduran yüksek ve manevî bir kuvvet vardı. İşte ben bu ulusal kuvvete, bu Türk Milletine güvenerek işe başladım" sözleri, O'nun kurtuluş yolunda, ulusal birliği gerçekleştirmek düşüncesiyle çıktığı Anadolu yolculuğunda, Türk Ulusu'na duyduğu güveninin bir göstergesidir. Ancak Atatürk' ün bu icraatı ve sözleri, ABD ve Avrupa Birliği' ne, karşı teslimiyetçi politika izleyen siyasi iktidarlar tarafından dikkate alınmadı. Maalesef bugün, dünyanın sayılı silahlı kuvvetlerine sahip olmamıza rağmen, siyasi otoritenin, PKK terörü ve Kuzey Irak'la ilgili aldığı kararları hayata geçirmekte çekimser kalması, ABD' nin oyalama politikalarına teslim olması karşısında, Atatürk'ün büyüklüğünü bir kez daha anımsıyoruz.
Yine 22 Haziran 1919'da, Amasya'da yayımladığı genelgede, "Milletin istiklâlini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır" demişti. Bu gün ise Başbakan Sayın Erdoğan halkın ABD, AB ve PKK' nın, tutumun karşısında göstermiş olduğu tepkiye, "Ne hamasetle, ne de omuzlarında sorumluluk taşımayanların heyecanı ile hareket edemeyiz. " diyerek, milletin azim ve karına itibar etmediğini göstermiş oldu
Atatürk'ün bağımsızlık anlayışı, sadece siyasi yönden bağımsızlığı değildi. Aynı zamanda askeri, ekonomik ve kültürel bağımsızlığı da içine almıştır. O, tam bağımsızlıkla, kendi kendine yetebilen, savunmasından teknolojisine, tarımından ekonomisine kadar her alanda dışarıya muhtaç olmadan, hiçbir ödün vermek zorunda kalmadan ayakta durabilen bir yapıyı kastetmişti. Ve "İstiklal-i tam denildiği zaman, bittabi siyasi, mali, iktisadi, adli, askeri ve ila ahiri her hususta istiklal-i tam ve serbest-i tam demektir. Bu saydıklarımın herhangi birinde istiklalden mahrumiyet, millet ve memleketin, manayı hakikisiyle istiklalinden mahrumiyet demektir." demişti.
Atatürk, Şair Mehmet Emin Yurdakul'un, Manastır Askerî İdadisinde, öğrenci iken okuduğu 'Ben bir Türk'üm, dinim, cinsim uludur' mısraları ile başlayan manzumesinde, ilk millî benliğin gururunu tatmış ve " Ben asıl bunu, orduya katıldığım ilk günlerde, bir Anadolu çocuğunun gözyaşlarında gördüm ve kuvvetle duydum. Ondan sonra Türklük, benim en derin güven kaynağım, en engin övünç dayanağım oldu. Kendimi hiçbir zaman Osmanlılığın telkin ettiği başka milletleri öven ve Türklüğü aşağı gören, eksiklik duygusunu kaptırmadım." sözleri ile de bugünkü nesle, gereken mesajları vermişti
Atatürk, ilim ve bilimi, Türk Milletinin varlığı için zorunlu görmüş ve " Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, başarı için en gerçek yol göstericisi ilimdir, fendir. İlim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir, cahilliktir, doğru yoldan sapmaktır. " demiştir.
Hülasa Atatürk, gerçeğin adamıdır. Nerde ne yaptı, neye karar verdi ise daima en iyisini yapmış, en hayırlısına da karar vermiştir. Ayrıca Atatürkçülüğün ilkeleri de, birden bire ortaya çıkmadı. Bu ilkeler, tarihsel bir gelişim izledi ve Atatürk ideolojisi de zamanla oluştu. Atatürk devrimlerini, titizlikle korumak, ödün vermemek, yaygılaştırılması ve kökleşmesi için de, gayret ve caba göstermek zorundayız. Çünkü onun devrimlerine, fikir ve düşüncelerine, dünden daha çok, bugün ve gelecekte de muhtacız.
Atatürk' ü, rahmetle anıyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi