4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR

ETO Başkanı, Sayın Metin Güler, Ankara ziyaretinden sonra, Eskişehir'deki, tüm kurum/kuruluşların, şehrin geleceği için ortak irade sergilemesi gerektiğini, Eskişehir' e katkı sağlayacak tüm projelerde, Eskişehir Ticaret Odası'nın, destek olmaya hazır olduğunu belirtmesi, arzu edilen bir gelişmedir.
Bu sözler, karşısında, memnun olmamak mümkün mü?
Ayrıca Türkçedeki, güzel sözlerden biri de,, "birlikten kuvvet doğar." sözüdür. Görüşleriniz, tasarılarınız, ülke ve Eskişehir için önerileriniz, projeleriniz, ne kadar doğru ve gerçekçi olsa da kendi içinizde, birlik sağlayamazsanız, inandırıcı olamaz, kitleleri, sürükleyemezsiniz.
Yıllardır, pek çok kere, Eskişehir'de, bu tür söz ve vaatlere tanık olduk. Eskişehir' in, kalkınması ve sorunlarının çözümü için de umutlandık. Ancak bir müddet sonra, bu söz ve vaatler, kentin gündeminden düştü.
Elbette Eskişehir' de, takım ruhunun, birlik ve beraberliğin olmamasının neden/nedenleri var. Öncellikle Eskişehir'de, her alanda siyasi ve ideolojik, özellikle de kişisel düşünce, ön planda oldu. Kişisel menfaatler, sürekli öncelikli tutuldu. Sonuçta da kent siyasi platformda, sürekli güç kaybetti.
Oysa söz konusu olan, "ESKİŞEHİR" ise "TAKIM RUHU" nun oluşturan kişi/kişiler, başkalarının üzerinden prim yapmayı düşünmemeli, profesyonelliğinin yanı sıra, vicdanının da sesini dinlemelidir. Takım ruhu, böyle bir atmosfer de bütün üyelerin işbirliği yapması ve uyumlu çalışmaları sonucu oluşacaktır.
Bu atmosferi yakalamış üyeler, "TAKIMI" oluşturan, diğer üyelerle uğraşmamalı, takımda oluşan, küçük sorunlara veya olaylara takılmamalıdır. Siyasi, ideolojik düşünceler takım ruhunun önünde, engel teşkil etmemelidir. Eskişehir'deki kurum/kuruluşlar ve kişi/kişiler, Takım ruhu içinde, belirlenen hedefe doğru ilerlemeli, detaylara takılmadan bütüne bakmalıdır.
Öte yandan Eskişehir' in, kalkınması, özellikle de yaşam standardının yükselmesi, kentin bünyesin yer alacak Proje/projelerle eşdeğerdir. O nedenle de her türlü desteği verme yanında, Eskişehir' in, kalkınması ve mevcut sorunlarının çözümü için, her kesim alanda, proje/projeler üretmelidir.
Çünkü kentin, geleceğine bakmak, vaat ve sözle olmaz."PROJE ÜRETMEK" gerekir. Çağımızda, toplumlar, zengin ve yoksul diye ayrılmıyor. Proje üretebilen, üretmeyen diye sınıflandırılıyor. Ülkelerin, bölgelerin, şirketlerin, zenginliği, bünyelerindeki, "PROJE " ile ölçülüyor. Üretilen her proje de hayata geçmeye bilir. Nitekim Dalai LAMA'"GÜZEL BAHÇE DÜŞLEMEDEN BAHÇE SAHİBİ OLUNMAZ" demiştir. Çünkü proje geleceği düşlemektir. Güzellikleri yaratmanın da ilk adımı olup, aynı zaman da zenginliktir.
Elbette kentte, takım ruhu önemlidir ama kentteki bireyler arasında düşünce birliği daha da önemlidir. Çünkü evrenin, en büyük gücü, düşüncedir. İnsan yaşamını, yöneten şey aslında düşünme biçimidir. Düşünme biçimi, insanı başarıdan başarıya, ya da tam bir başarısızlığa götürebilir; Düşünce insana, sevgi ve mutluluk, ya da yalnızlık ve sefil bir yaşam verebilir.
Düşüncenin, insan beyniyle sınırlı olduğunu düşünmek, insanı yanıltır. İnsan beyni düşüncenin, bir aracıdır. Her şey düşüncedir ve düşüncenin de ürünüdür. O halde İnsana seçim yapma ayrıcalığının, düşüncelerini yönlendirme otoritesinin ve fikirlerini, ifade etme hakkının verildiği alan, bireysel yaratıcılık alanıdır. O nedenle de icraat ve projelere destek vermek başlı başına yeterli değildir.
Kişisel, ideolojik ve siyasi çekişmeler, kesinlikle, düşüncelerde, birlikte hareket etmenin önünde, engel teşkil etmemelidir. Türkiye'de, her alanda söz sahibi olmuş iller, kentin sorunlarının çözümünde ve ilin menfaati olan gelişmelerde, hem kent bazında, birlikte düşünüyorlar, hem de merkezi idareye karşı, birlikte hareket ediyorlar;
Elbette Eskişehir' de, güç birliği oluşturulmalıdır ama kentin vizyonu için hayaller kurulmalı ve bu hayalleri uygulanabilecek planlar ve projeler üretilmelidir. Kişiler, kurum ve kuruluşlar, kentin problemlerini çözmek için bir araya gelmelidir.
Öte yandan Eskişehir' de, "Ben Değil, Biz" anlayışı ile hareket etme kültürü geliştirilmeli, kentin kaynaklar bilinmeli, Ekonomik yapıda ön plana çıkması istenen sektörler ve ulusal ve uluslararası anlamda, tüm sanat, kültür ve ekonomi konularında farklılaşma yaratılabilecek alanlar belirlenmelidir.
Diğer yandan kişi/kişilerin, Eskişehir için düşündüğü, hayal ettiği, umduğu, şüphe ettiği veya tasarladığı her şey, kentin geleceğini belirleyecektir. O nedenle de her düşünce, bir realiteye tohum sağladığı için, güven ve inanç dolu, iyimser, pozitif düşünceler üretmeye, özen gösterilmelidir.
Şu bir gerçek ki bir arada yapılan işlerden, hep kazançlı çıkılır. Hedeflere daha kolay ulaşılır. Birlik ve beraberlik içerisinde, yapılan işler, daha iyi neticeler verir. Sıkıntılı konular bile, kolayca halledilebilir. O nedenle de ETO Başkanı Sayın Metin Güler' in, kentte güç oluşturma çağrısı, dikkate alınmalı, destekte verilmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi