
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR
Perşembe günü, TÜLOMSAŞ Genel Müdürü, Sayın Hayri AVCI ve Eskişehir Makine Fabrikası Fabrikası Müdürü, Sayın Yaşar ÖZÜDOĞRU ile birlikte sanayideki gelişmeler üzerinde, sohbet etmek fırsatı bulduk.
Aslında Eskişehir' de, çok iyi tanıdığım ve yıllardır da icraatlarını yakından takip ettiğim, hassas mekanikte, ülkemizin ve Eskişehir'in, yüz akı olan, Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş (TÜLOMSAŞ) ve Eskişehir Makine Fabrikası Fabrikası' nın, işbirliğini sürekli arzu ettik.
Her iki şirketin, yerel ve uluslararası pazarlarda, birlikte hareket etme konusunda görüş birliği içinde olması ve gelecekte, ürünleri, teknolojileri ile küresel pazarlarda, iş fırsatlarını, birlikte analiz etmeleri ve değerlendirmeleri, ülke ve Eskişehir sanayisine, ciddi katkıda bulunacaktır. Çünkü Birlikten kuvvet doğar.
TÜLOMSAŞ ve Eskişehir Makine Fabrikası Fabrikası arasında, gerçekleştirilecek işbirliği, her iki şirketin de, Türkiye pazarında, işlerini büyütmelerini sağlayacak, heyecan verici fırsatlar yaratacaktır. Şirketler arasında işbirliği ile birlikte hayata geçirilebilecek, pek çok projenin de önünü açacaktır.
TÜLOMSAŞ ve Eskişehir Makine Fabrikası Fabrikası'ndaki mükemmel performans, tesadüfen ortaya çıkmadı. En önemli unsur, Sayın AVCI ve Sayın ÖZÜDOĞRU ve ekiplerinin, sağladığı eğitim, yönlendirme, liderlik ve cesaretlendirme sürecinin de bir sonucudur. Bu özenli süreç, şirketlerde de ürün ve hizmetlerde kaliteyi sağladı.
Her iki yöneticinin, tavrı, davranışı, güler yüzü ve özelikle de ekiplerine ve müşterileri ile olan ilişkileri, örnek teşkil edecek niteliktedir. Ayrıca bir yöneticide sahip olması gereken, bilgi, deneyim, önsezi, yetki ve sorumluluk trafiğini doğru yönlendirme ve denetleme, başarı ve başarısızlıkları paylaşabilme, ekibini eğitebilme ve motive edebilme gibi özellikleri ile de dikkat çekerler.
Öte yandan her alanda, süratli bir değişimin yaşandığı çağımızda, ülkeler, kendi refah seviyelerini yükseltmek istemekte ve bu çerçevede eğitim, sağlık ve ekonomi alanlarında, özelikle de üretimde, ilk sıralara tırmanma mücadelesi vermektedirler. Bu mücadele de nitelikli yöneticilere ve ekiplere, ihtiyaç var. Sayın AVCI ve Sayın ÖZÜDOĞRU bu yöneticilerimizden ikisidir.
Ayrıca bu mücadelenin, ana öğesini ve kalkınmanın temelini, hiç şüphesiz TÜLOMSAŞ ve Eskişehir Makine Fabrikası Fabrikası gibi, teknoloji ve kaliteli mal üreten, kurum/kuruluşlarımıza ve sanayimize, önemli görevler düşmektedir. Çünkü ÜRETMEZSEK, BAŞKALARINA MUHTAÇ OLURUZ.
Hiç şüphesiz, TÜLOMSAŞ, Eskişehir Makine Fabrikası Fabrikası ve diğer sanayi kuruluşlarımız arasında, gerçekleştirilecek işbirliği, proje/projeler geliştirme faaliyetleri yapılması açısından önem taşır, Özellikle öncelikli stratejik ilişkiler kurarak, ihtiyaç ve iş analizi yapılarak, birebir sonuç odaklı çalışmalar yapılması, ortak akıl platformları oluşturularak, projelerin planlaması ve bütçelerin yapılması, Eskişehir'deki, şirketleri yerel ve global pazarlarda söz sahibi yapacaktır.
Ayrıca Eskişehir' de, şirketler arasında oluşturulacak, "SEKTÖREL" ve "ÇATI" şirketleri ve "KÜMELER " Ar-Ge faaliyetlerini, arzu edilen seviyeye ulaştıracaktır. Üretim Alanın da da kenti ve şirketleri ulusal ve global pazarlarda söz sahibi yapacaktır..
Çağımızda, dünyada küreselleşme ve etkisi, doğudan, batıya birçok coğrafyada hissedilmiştir. Bu dönemde, ülkemizin ve kentin, kalkınma konusunda, kazandığı ivmeye paralel olarak, şirketlerin, yaptığı proje/projeler, çok önemlidir. Çünkü çağımızda, ülkelerin, bölgelerin, şirketlerin, zenginliği, bünyelerindeki, "PROJE/PROJELERLE " ile ölçülüyor.
Ülkemizde, şirketler arası ve üniversite-sanayi işbirliğinin, yeterince tesis edilemediği ve işletilemediği bir gerçektir. Bunun temelinde, birçok neden bulunmaktadır; Tarafların birbirlerini, yeterince tanımaması, özellikle de üniversite eğitim-öğretim programlarının, sanayiye dönük olmaması, tarafların birbirlerine karşı güvensizliği, mali kaynak ve işbirliğini düzenleyecek, bir organizasyonun olmaması, mevzuatların, üniversite-sanayi işbirliğini teşvik edecek, nitelikte yapılmaması en önemli nedenlerdendir.
Öte yandan üniversite-sanayi işbirliğinin, iyi işleyebilmesi için, üniversitelerin bir anlamda mali özerkliği sağlanmış olmalıdır. Yani, üniversitelerin, devlet tarafından sağlanan bütçelerinin, bir kısmının, sanayiye yapılacak projelerden sağlanması için, gerekli kanun ve yönetmeliklerin, çıkarılması ve üniversitelerin sanayi ile işbirliğine yönlendirilmeleri şarttır.
TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Sayın Hayri AVCI ve Eskişehir Makine Fabrikası Fabrikası Müdürü Sayın Yaşar ÖZÜDOĞRU ile yapılan sohbette gördük ki kentteki tüm şirketlerde, bu iki şirketimiz gibi, işbirliği yapabilir, şirketlerini ve Eskişehir'i, ulusal ve global pazarlarda, başarı ile temsil edebilirler.
Her iki yöneticimizi de kutluyoruz.