
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
BOR MADENİ VE ESOGÜ-BORAM
ESOGÜ, bünyesinde, başarılı çalışmalar yapıyor. Ancak bu çalışmalar, yerel, ulusal ve uluslararası alanda bilinmiyor. Oysa bu çalışmaların bilinmesi, Eskişehir ve ülke açısından olduğu kadar, üniversite açısından da önemlidir.
Hatırlıyorum da 7 -10 Ekim 2004 tarihleri arasında, gerçekleştirilen 2. İzmir Tıbbi Ürünler, Cihaz, Teknik ve Ekipmanları Fuarı' nı geziyorduk. Bir reyonda, Eskişehirli olduğum öğrenildiğinde, ESOGÜ' nün, Araştırma Hastanesi Tıbbi Genetik Bölümü Türkiye'nin sayılı genetik araştırma ve tanı merkezleri arasında yer aldığı söylendi. Ayrıca bölümün, dünya literatürü tarafından kabul edilmiş ve yayınlanmış araştırmaları bulunduğu da belirtildi. Bu hususta düşüncemizde soruldu. Şaşırdık, tek bir söz de söyleyemedim.
Eskişehir' e döndükten sonra, Tıbbı Genetik Bilim Dalı Araştırma ve Tanı Merkezi'ni gezmek ve elde ettiğimiz bilgileri de Eskişehir kamuoyu ile paylaşmak istedik. Ziyarette, araştırma görevlisi çok yakın ilgi gösterdi ama nedir bilinmez, Bölüm Başkanı Laboratuarı gezmemize izin vermedi.
Bu gelişme ile de ESOGÜ' nün, neden yerel ulusal ve uluslararası alanda tanınma zorluğu çektiğinin nedenlerini de öğrenmiş olduk. Hatta ESOGÜ rektörleri ile tanıma ve tanıtma konusunda yaptığımız sohbetlerde, bu durumu, konu yapmıştık.
Aslında ESOGÜ bünyesinde, benzer pek çok gelişme var. Nitekim Türkiye'de, ESOGÜ, 227 yayınla 26, Gündemde olan Anadolu Üniversitesi ise 87 yayınla 34 ncü sıradadır Aslında ESOGÜ, "Bilimsel içerik", "Bilimsel içerikli dosya", açısından, Anadolu Üniversitesi ve ülkemizde pek çok üniversitenin önündedir. Ancak bu başarıları, ulusal ve uluslararası temelde yeteri kadar bilinmiyor.
" Madenlerimiz Ekonomiye Kazandırılmalıdır", başlıklı yazımızdan sonra, ESOGÜ- BORAM Müdürü Sayın Prof Dr. Haldun Kurma' dan, BOR madeni ve BORAM' la ilgili açıklama aldık. BORAM' la ilgili de ilk defa detaylı bilgi sahibi de olduk.
ESOGÜ bünyesindeki, Bor Uygulama ve Araştırma Merkezi,(BORAM) Bor ürünlerinin, ülkemizde üretimini, geliştirilmesini ve kullanımını sağlamak ve kurum/kuruluşlarla da işbirliği yaparak, ürün ve teknoloji gelişimine yönelik yenilikçi bilimsel araştırmaların yapılmasını sağlamak amacıyla kuruldu. BORAM' da hedef ise araştırmacı, üretici, kullanıcı koordinasyonu ile bilimsel araştırmaları yönlendirme, mevcut altyapı olanakları ile destekleme, yurt içi ve yurtdışı araştırma kurumları ile işbirliği ve bilgi paylaşımına yönelik bilimsel toplantılar düzenleme gibi faaliyetleri yürütmektir.
BORAM, ülkemiz, özellikle de Bor madeni açısından umut verici bir kuruluştur. Çünkü Üniversiteler, bilgi öğreten değil, bilgi ve teknoloji üreten, ülke sorunlarını da çözüm bulan kurumlardır. ESOGÜ bünyesinde, Bor Uygulama ve Araştırma Merkezi' nin, kurulması, bu yönde atılmış, çok önemli bir adımdır. Özellikle BORAM' ın, araştırma faaliyetleri dışında düzenli aralıklarla tertiplediği bilgilendirme toplantıları ile nitelikli ve ekonomik gelişme için üzerine düşen sorumluluğu, yerine getirmesi ve Eti Maden İşletmeleri ile de işbirliği içinde olması, diğer üniversiteler örnek teşkil edecek niteliktedir. Yıllardır gündeme getirdiğimiz, üniversite kurum/kuruluşlar, işbirliğine de somut bir örnektir.
Ülkemizin, dünya bor rezervleri açısından birinci, konsantre cevher ve bor ürünleri üretimde ise ikinci sırada yer alması, çağımızda, cam ve cam elyafı yapımından, kağıt, kimya, inşaat, seramik sanayi, yakıt pilleri, alev geciktirici yapımı gibi pek çok alanda kullanılabilen bor, gerek hammadde rezervi, gerekse bor ürünlerin üretimi için teknolojik bilgi ve üretimi açısından, Bor Uygulama ve Araştırma Merkezi, önemli bir kuruluştur.
Ayrıca Bor madeninin, bilinen kullanım alanlarının araştırmasını ve yeni kullanım alanlarının keşfedilmesini sağlamak ve Bor ürünler alanında, teknolojik yenilikler hedef alınarak, AR-GE faaliyetlerine önem verilmeli, ürün yelpazesi daha da genişletilmelidir. Bunu sağlanabilmesi için de BORAM' ın, Araştırma ve geliştirme çalışmalarına, yeteri kadar imkân ve evresel düzeyde, bilgi üretebilecek personel de sağlanmalıdır
Sayın Prof. Dr. Haldun Kuram' ın, BORAM' la ilgili bilgilendirme gayretleri, ESOGÜ açısından, önemli bir aşamadır. ESOGÜ' nün bünyesindeki, BOR madeni ile ilgili gelişmeleri de takdirle karşılamak gerekir. Ancak BOR' la ilgili çalışmalarda Takım Ruhu şarttır. BORAM, ETİ Holding, üniversiteler ve TÜBİTAK `ın, işbirliği ile ulusal bor sanayinde teknolojik yapılanma için, gerekli kamu kaynaklarının, tahsisine ve bu amaçla kaynak yaratmaya öncelik verilmelidir. Hedef, ise ulusal üretim kapasitemizi artırmak, daha çok rafine bor ürünü üreterek, Yerel ve ulusal ekonomiyi güçlendirmek olmalıdır.
Sayın Prof. Dr. KUTAM ve BORAM' a vesile olanları kutluyoruz.