4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

BÜYÜKŞEHİR VE İL ÖZEL İDARESİ

Türkiye' de, çok partili dönemde, icraata, POLİTİK ve "ELİT" güçler yanında "İDEOLOJİK" düşünce hâkim oldu. Bu tür gelişmeler, kurum/kuruluşları, kişi/kişileri, özelikle de kentleri, güç durumda bıraktı.
Yine ülkemizde, siyasi iktidarlar, kurum/kuruluşlardaki yöneticilikleri siyasi kadrolaşmalarının bir parçası olarak görmüşler ve bu kadrolaşmaya, zemin hazırlayacak şekilde yönetici atama ve yer değiştirme yönetmeliklerinde, değişiklikler yapmışlardır.
Çok partili dönemde, idareci atamaları yanında, kentlere yapılan yatırımlarda da siyaset hâkim oldu. İktidar partisi yanlısı olan kentlere, her türlü yardım yapılıp, imkân tanınırken, Muhalefet yanlısı, kentlerden, bu imkânlar esirgendi. Bu hataların bedeli ise ülkeye kentlere, özellikle de halka ödetildi.
Çok partili dönemde, Eskişehir' de de aynı tablo yaşandı. Nitekim Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz BÜYÜKERŞEN, İl Özel idaresince, Eskişehir Valiliğince oluşturulan "Devir, Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu Kararları" ile ilgili açıklamaları ile bu tür yanlışlıkları, bir kez daha kamuoyu ile paylaştı.
Sayın Prof. Dr. BÜYÜKERŞEN, Eskişehir Anakent Belediyesine, özel idarenin sahip olduğu mal varlığının, büyük bir kısmı vermediğini belirttikten sonra, "Ankara ve Konya Büyükşehir Belediyeleri'ne, İl Özel İdarelerin mal varlıklarının tamamını devredildiğini, kamuoyu ile paylaşıldığını" söyledi.
Ayrıca İl Özel idaresinin, malları devredilmezken, İl Özel İdaresi ve ilçe belediyelerinden 139 işçi ve 180 memur personel olmak üzere, toplam 319 personelin devri anakent belediyesine yapıldı. Devredilen toplam personelin, aylık ücret tutarı 1 milyon 383 bin 415 lira olduğunu ifade edildi.
Büyükşehir yasasından evvel, Anakent Belediyesi hizmet alanı içerisinde, 2 merkez ilçe, 94 mahalle ve 51 köy varken, yeni düzenlemeyle bu sayılar 14 merkez ilçe ve 539 mahalleye yükselmiştir. Böylece önceden 147 olan hizmet verilecek yerleşim alanı sayısı, 553'e yükselmiş ve yüzde 276 oranında artmıştır.
Büyükşehir Belediyesi, hizmet alanındaki büyüme yüzde 839 artış göstermesine rağmen, nüfusa dayalı olarak alınan İller Bankası payı artışının, yüzde 17 ile yetersiz kaldığı çok açık bir şekilde ortadadır. Bu kadar geniş bir alanın; en azından ulaşım, otogar, otopark, mezbaha, defin, mezarlık, hal, itfaiye, büyük parklar, caddeler, ilaçlama, imar planları, katı atık bertarafı, adres, su, kanalizasyon, atık su gibi, birçok hizmetini, sadece yüzde 17'lik İller Bankası Payı artışı ile karşılamak mümkün değildir. İktidar, kırsa kesime meclis üyeliklerinde cömert davranırken, İller Bankası payında, aynı cömertliği göstermemiştir.
Ayrıca Eskişehir Valiliğin oluşturduğu, Devir, Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonunun aldığı çoğunluklu kararlar sonucunda; Büyükşehir Belediyesi ve Eski Genel Müdürlüğüne, İl Özel İdaresinin, ilçe, belde ve köyler için, devredilen toplam borç, 53 milyon 151 bin 172 lira 45 kuruştur. Anakent Belediyesine devredilen para ise 7 milyon 954 bin 669 lira 49 kuruş olduğu söylendi.
Sayın Prof. Dr. BÜYÜKERŞEN' in, düzenlediği, basın toplantısında, İl Özel İdare'nin borçlarının, Büyükşehir' in sırtına yüklendiğini iddia etmişti. Ancak Büyükşehir Belediye Meclisi'nin, Haziran ayı son oturumunda, Eski il Özel İdare Başkanı ve AKP'li Meclis Üyesi Ahmet Yapıcı, Sayın Prof. Dr. Büyükerşen'in gazetecilere verdiği açıklamaların doğruyu yansıtmadığını söyleyerek, cevap hakkını kullandı.
AKP'li Meclis Üyesi Ahmet Yapıcı ise Sayın Prof. Dr Büyükerşen'in, ifade ettiği gibi, borcun 53 milyonluk olmadığını belirterek, " İl Özel İdare'nin 53 milyonluk borcunun bırakıldığı gibi bir tabir var. Bu, doğru bir tabir değildir. İl Özel İdare'den Büyükşehir'e 14 milyon borç, 7 milyon da nakit para aktarılmıştır. Özel İdare'den, emekli olan kişilerin emekli payları da çıkarılınca, 9-10 milyonluk bir borca tekabül etmektedir" dedi.
Büyükşehir Belediyesi, kapatılan İl Özel İdareleri'ne ait malların dağıtımında hükümetin taraflı davrandığı gerekçesiyle, İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Eskişehir İdare mahkemeye başvuru da, İl Özel İdaresi'nin mallarının tahsis, tasfiye kararlarının iptali istedi.
İdari Mahkemeden, ne gibi karar çıkacak, bekleyip göreceğiz ama Anakara ve Konya'daki il özel İdaresi ile ilgili gelişmeler, değerlendirildiğinde, kararın idari değil siyasi olduğunda ortadadır. Şayet Ankara ve Konya' da, il Özel idaresi ile ilgili gelişmeler doğru ise, il özel idarelerine ait malların dağıtımında, hükümetin tarafsız davranmadığı da ortadadır.
Öte yandan, yerel seçimler olduğu günden itibaren, Büyükşehir Belediye Meclisinde, hiçte arzu etmediğimiz gelişmeler olmaktadır. Bu gelişmeler devam ederse, fatura meclis üyelerine değil, Eskişehir' e, kesilecektir. O nedenle de belediye başkan ve meclisleri, Eskişehir' in sorunları karşısında, birlikte hareket etmek, sorunları da takım ruhu içinde çözmek zorundadır. Çünkü söz konusu olan, ESKİŞEHİR' dir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi