
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ÇEVRE ÇALIŞMALARI UMUT VERİCİ
Ülkemizde ve Eskişehir' de, başarılı performans sergileyen, özellikle de Ar-Ge çalışmalarına değer veren, vatandaşlarla da iyi ilişki kuran, kurum/kuruluşlar, hep dikkatimizi çekmiştir. Bu kurumlarımızdan biri de Eskişehir, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'dür.
Sayın Mehmet KARAKAYA nın, İl Müdürü olmasından sonra, kurumda ciddi projeler gündeme geldi. Çevre sorunlarının üstesinden gelebilmek için, doğru ve verimli stratejiler oluşturuldu. Çevre ve Orman İl Müdürlüğü birimleri reorganizasyon edildi. Bazı çalışma alanları, yeniden yapılandırılarak işlevsel kılındı. Kurumdaki bu yapılanma, ormancılık sektörünün ve çevrenin çok boyutlu ve karmaşık yapısı ve orman ve çevre alanında meydana gelen birikim, bilgi ve deneyimin, doğal bir sonucu olarak hayata geçirildi. Bu değerlendirme sonuncunda da Atıl kadrolara iş alanları açıldı ve hizmetin niteliği yükseltildi. Orman köylüleri ile her türlü işbirliği sağlandı. Orman köylüleri, hiçbir ayrıcalığa sahip olmadan yalın "YURTTAŞ" kimliği ile istemlerini, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü' ne aktarıyorlar. Ormanlar için verilen temel kararlarda, "ORTAK AKIL" ve "ORTAK PAYDA" olarak adlandırdığımız kavrama ekseninde, köylüler ve köy muhtarları ile mutabakat uyum ve işbirliği içinde almanın yolları aranıyor.
Özellikle de Ormanların korunması, geliştirilmesi ve genişletilmesi hedeflerine ulaşmak üzere, ormanlar içinde ve bitişiğinde yaşayan köy halkının; ekonomik, sosyal ve kültürel yönden kalkınmalarına, katkıda bulunuldu. Orman köylülerinin, ormanlar üzerindeki olumsuz baskılarını azaltmak amacıyla sağlanan hizmetler, plan ve projeli olarak ilgili mevzuat çerçevesinde yürütüldü. Sonuç da alındı
Nitekim bu sayededir ki Orman ve Çevre İl müdürlüğü birimi olan ORKÖY Şube Müdürlüğü, Mihalıççık İlçesi orman köylerinde, ağaç kesimini önlemek amacıyla sıfır faizli ve üç yıl ödemeli kredi ile 178 köyde, 1500 civarında aileye Güneş kollektörlü sıcak su sistemleri kurulmuştur.
Mihalıççık Gürleyik Köyündeki bir evde, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, ORKÖY Şube Müdürlüğü' nce, bir eve örnek kuzineli kalorifer sistemi kurulmuş. Bu sistemle de tek kuzine ile bütün odaların ısınması sağlanmıştır. Her iki proje sayesinde, ormanlar üzerindeki olumsuz baskı azaltıldığı gibi, yılda 1. 6 milyar dolarlık, odun tasarrufu sağlanmış olacaktır.
Sayın KARAKAYA, ormanların korunmasını, orman köylülerinin, kalkınması ile eşdeğer olduğu hep söyler. Köylülerin, kendi istek ve eğilimleri de dikkate alır. Hazırlanan tip projelere dayanarak, el sanatları, hayvancılık, fenni arıcılık gibi ferdi kredileri ile orman köylerine, gelir getirici, istihdam sağlayıcı köylüye ve yöreye önderlik edebilecek projelere rehberlik eder, kredi sağlar ve destek verir.
Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nün, önündeki en önemli problem, ülkemizde mevzuat çokluğu ve çok fazla kurumun, yetkili olması sonucu yetki kargaşası yaşanmasıdır. Türkiye' de, 36 kuruluş, çevre mevzuatı ile ilgili görev yapmaktadır. Tespit edebildiğimiz kadarıyla, çevre ile ilgili 81 kanunun, 6 K.H.K, 32 uluslar arası sözleşme, 37 tüzük, 28 yönetmelik olmak üzere toplam 184 hukuki düzenleme vardı. Ayıca arazi ve toprak kullanımı konusunda 64, hava kirliliği konusunda 13, su kirliliği ve kullanımı konusunda 37, flora ve fauna konusunda 45, tarihsel çevre konusunda 9, nükleer kirlenme konusunda 10, düzenleme vardır. Bunlardan başka özel çevre alanları, katı atık yönetmeliği ve 443 sayılı K:H.K. vardır.
Yetki ve mevzuat kargaşasına rağmen, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü' nün, çalışmaları diğer kurum/kuruluşlara, örnek teşkil edecek niteliktedir. Sayın KARAKAYA' nın, Bölgeyi çok iyi tanıması, insanı ilişkileri, en üst seviye tutması, icraatında hakkaniyet ve eşitlik ilkelerini, ön planda tutması, başarısındaki en önemli unsurlardır. Sayın KARAKAYA ve ekibi, Eskişehir' de orman ve çevrenin korunmasını "ÇEVRE EĞİTİMİ" ile sağlanacağının bilincindedir. Çevre eğitimini, yerel ve ulusal bir sorun olarak ele alıyorlar. Politika ve stratejilerini de, bu yönde belirliyorlar. Eskişehir' de çevre eğitimi, sürekli kalkınma sistemi içinde, yaşamın her aşamasında ve toplumun tüm kesimlerini içine alacak şekilde düzenliyorlar. Çevre bilinci geliştirmek içinde, her fırsat ve zemini değerlendiriyorlar.
Eskişehir'de, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, ormanlarımızın ve çevrenin korunmasında, başarılı performans sergiliyor. Ancak yeterli değildir. Çünkü çevre ve ormanlarımız, torunlarımızın bize emanetidir. Bu emanetin korunması için, ildeki tüm kişi/kişiler ve kurum/ kuruluşlar, üzerlerine düşen görevleri eksiksiz yerine getirmelidir. Bu bir görev, ödev olduğu kadar bir haktır da.
Sayın KARAKAYA ve ekibini kutluyoruz.